Mette Frederiksens besøg vakte kortvarig glæde på efterskole

Hammel fik besøg af partileder, der ikke var glad for at skære i tilskud til efterskoler og flygtninge, sagde hun. Da Lokalavisen bad om en uddybning, blev det til et lidt andet svar fra en politisk ordfører

Artiklens øverste billede
Alfred Overgaard (i blå trøje) fik et klart svar af Mette Frederiksen - troede han. Nummer tre fra venstre er Farzad Abdi, mens du finder Socialdemokratiets partileder Mette Frederiksen midt i billedet. Foto: Rasmus Raun Østergaard

Hammel Mette Frederiksens røde bus var onsdag i sidste uge på besøg i Hammel. Folketingsvalgkampen er jo skudt i gang.

Den socialdemokratiske partileder var helt på øjenhøjde med de godt 50 fremmødte i InSide og ifølge flere af de fremmødte gjorde hun det godt. Jordnær, ligefrem og med kontante meldinger.

Da efterskoleeleven, 16-årige Alfred Overgaard spurgte til socialdemokratiets holdning til tilskud til flygtninge på efterskoler, lød det, så ingen i salen kunne misforstå det, fuldstændig som om, at Mette Frederiksen ikke ville skære i det tilskud.

Jeg føler mig faktisk lidt provokeret. Jeg blev så glad, da hun sagde det. Og så passer det ikke alligevel, åbenbart.

Det står ellers på regeringens ønskeseddel at kunne spare godt 10 millioner på et tilskud på godt 28.000 kroner pr elev med indvandrerbaggrund. Penge som efterskolerne bruger til ekstra ressourcer, så man kan give eleverne et godt, lærerigt og demokrati-dannende ophold, som de formulerer det.

"Uanset om udlændinge bliver i Danmark, eller bliver sendt hjem efterfølgende, så er uddannelse med til at sætte gang i en udvikling blandt disse folk. Ved at give dem håb, virkelyst og viden, kan de skabe en fremtid. Det kan de ikke, hvis vi sætter dem hen i et hjørne og gør dem passive," mener efterskoleleder Jens Petersen fra Frijsenborg Efterskole.

Inviteret i sidste øjeblik

Netop Frijsenborg Efterskole i Hammel var i sidste øjeblik blevet inviteret af borgmester Nils Borring, da der var ledige pladser. Borring er også politisk leder af Socialdemokratiet i Favrskov og medarrangør af mødet.

Og skolen dukkede op med ni elever og en underviser i 'Verdensborgerskab', Rasmus Raun Østergaard. Flere af eleverne er indvandrere og er selvfølgelig optaget af spørgsmålet om de selv, eller andre udlændinge fortsat kan få støtte til at komme på efterskole.

"Der var en god stemning, og da Mette Frederiksen kom med et meget klart svar, omkring støtten til udlændinge, så blev det endnu bedre," fortæller Rasmus Raun Østergaard.

Opløftede vendte eleverne tilbage til skolen, og om fredagen til den ugentlige fortælletime i auditoriet, præsenterede de Mette Frederiksens meget klare budskab; Socialdemokratiet vil ikke være med til at skære i tilskuddet.

'Politisk nuanceret'

Det glade budskab ville vi på Lokalavisen Favrskov også gerne bringe, da det jo kom frem i Hammel, hvilken holdning Socialdemokratiet havde til den sag.

Men som du kan læse af følgende, gik der 'nuanceret politik i den'.

At kontakte Mette Frederiksen direkte er ikke muligt. Derfor sendte vi en e-mail til pressechef for Socialdemokratiet, Mads Brandstrup.

"Mette Frederiksen udtaler sig altid som formand for socialdemokratiet. Hendes svar faldt som svar på et konkret spørgsmål fra en efterskoleelev, det er den eneste grund til, hvorfor ordene faldt lige der. Det er i øvrigt ikke første gang, vi har kritiseret regeringens planlagte besparelser, som er den del af deres finanslovsudspil. Vi har i meget kraftige vendinger kritiseret regeringens bebudede besparelser på uddannelsesområdet," skriver han i en e-mail.

Derefter henviser pressechefen til ordfører Mattias Tesfaye, der heller ikke var tilstede den onsdag eftermiddag.

"Efterskolerne gør et fremragende stykke arbejde med at give unge med indvandrerbaggrund og unge fra ressourcesvage hjem en god start på ungdomslivet. Vi vil i første omgang have afklaret, om de nuværende beløb bruges på en måde hvor vi bedre kan hjælpe unge, der har brug for støtte – uanset om deres forældre er indvandret hertil eller ej. Det kan godt være, man kan finde bedre værktøjer til dette end den nuværende tillægstakst til skolerne. Vi ser f.eks. gerne, at man ændrer elevstøtten, så det helt generelt bliver billigere for forældre med lave indtægter at sende deres barn på efterskole," lyder det i svaret fra Mattias Tesfaye.

Ingen af de to svarer i de sendte e-mails om Socialdemokratiet vil stemme imod forslaget om at skære støtten til udlændinge på efterskoler væk.

Ren patos

Tilbage sidder ni elever og en efterskolelærer. De er ikke imponerede.

"Der er åbenbart gået ren patos i den. Jeg sidder og tænker, at Mette Frederiksen kun har svaret som hun gør, fordi vi sidder der med et par udlændinge og stiller et direkte spørgsmål," siger Rasmus Raun Østergaard.

Heller ikke Alfred Overgaard er imponeret.

"Jeg føler mig faktisk lidt provokeret. Jeg blev så glad, da hun sagde det. Og så passer det ikke alligevel, åbenbart," siger Alfred Overgaard.

Farzad Abdi har det på samme måde.

"Hun var hurtigt henne ved os bagefter for at få et billede med os. Det virkede så godt. Det er ærgerligt, at det her muligvis ikke ender, som hun sagde til os," siger Farzad, der selv har brugt støtteordningen, for at komme på efterskole.

Til gengæld er det lokale folketingsmedlem, der også var tilstede under mødet i Hammel lidt mere åbenhjertig.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg gerne så, at efterskolerne spillede en endnu større rolle på integrationsområdet. De har virkelig noget at bidrage med, og mange af dem gør det allerede rigtig godt. Derfor vil det også ærgre mig, hvis regeringen lykkes med at fjerne det her tilskud. Især selvfølgelig, hvis der ikke sættes noget andet i stedet, som kan hjælpe efterskolerne til at løfte den her vigtige opgave,” siger Daniel Toft Jakobsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.