Portræt: Slotssekretæren fejrer 25 års jubilæum

Birgitte Buchsti har mange oplevelser med sig på Clausholm Slot

Artiklens øverste billede
"Mit ansvarsområde udvikler sig hele tiden, arbejdsopgaverne er meget varierede, og mine 25 år på slottet har budt på mange fantastiske oplevelser," siger Birgitte Buchsti, der nu kan fejre 25 års jubilæum. Pressefoto

Birgitte Buchsti havde første arbejdsdag som slotssekretær på Clausholm Slot 6. september 1993 i en alder af 27 år. Den første arbejdsopgave står stadig helt klart i hendes erindring. Hun skulle hjælpe med at gøre en lysekrone ren, og var rædselsslagen for at komme til at slå noget i stykker.

Hun klarede opgaven, og nu 25 år senere har stillingsbeskrivelsen udviklet sig til at definere en nøgleperson i hele godsets virksomhed. Birgitte Buchsti er ansvarlig for administrationen på Clausholm Gods og Clausholm Slot, og er desuden privatsekretær for kammerherre og godsejer Kim Berner. Det betyder i praksis, at hun ud over det daglige kontorarbejde koordinerer turisme, events i slot og park, selskabslokaler, fotolocation for virksomheder, renovering, juletræsproduktion, skovdrift, jagtvæsen og boligudlejning. Så sørger hun selvfølgelig også for, at alting klapper, når et TV hold kommer på besøg.

Bagedysten i parken

Det sker f.eks., når ”Den store Bagedyst” skal optages. Tidligere er også ”Guld på Godset” og ”Gods og Gummistøvler” blevet optaget på Clausholm Slot. Birgitte Buchsti værdsætter den slags udfordringer, og er da også selv idékvinden bag flere af Clausholm Slots mest populære events gennem årene. Heriblandt ”Eventyrnætter”, som mange valfartede til over en 10 årig periode. Her kunne man medbringe sin madkurv og slå sig ned i slotsparken. Når mørket faldt på, tændtes stearinlys i slottets vinduer, og der blev spillet klassisk musik i salene. Der kom cirka 2.000 gæster til hver eventyrnat, indtil der blev sat et maksimum på 1.500 besøgende pr. gang.

Slotsbryllupper

Et andet initiativ fra Birgitte Buchsti’s hånd er Clausholm Slot Selskabslokale, som især danner ramme om rigtig mange slotsbryllupper. Brudeparrene kan vælge at blive viet i den smukke Clausholm Slotskirke, og selskabslokalet råder over festsal, receptionslokaler, brudesuite og hvilerum samt et stort køkken. Lokalet er indrettet i hovedbygningen til de gamle avlsbygninger, og udlejes naturligvis til enhver form for fest. Birgitte Buchsti’s mor drev et forsamlingshus, så det lå lige for, at datteren opbyggede et eksklusivt koncept efter samme principper i de herskabelige rammer omkring Clausholm Slot.

På den måde har Birgitte Buchsti i høj grad været med til at forme sit eget job. ”Mit ansvarsområde udvikler sig hele tiden, arbejdsopgaverne er meget varierede, og mine 25 år på slottet har budt på mange fantastiske oplevelser. Jeg sætter pris på at møde så mange spændende mennesker på mit arbejde”, fortæller Birgitte Buchsti. En af de oplevelser, jobbet har kastet af sig, var at blive officielt præsenteret for hendes majestæt Dronning Margrethe. Dronningen og Prins Henrik har gæstet Clausholm Slot både ved officielle lejligheder og til private arrangementer, ligesom kronprins Frederik har deltaget i jagtselskab på slottet.

Fotogent slot

Birgitte Buchsti er kontaktperson for virksomheder, som benytter Clausholm Slot som fotolocation, når der f.eks. skal udgives nye kataloger. Der kan være tale om ganske store produktioner. ”Det er en stor fornøjelse at arbejde med disse opgaver. Jeg er imponeret over den professionalisme, som både reklamebureauer og deres kunder møder frem med til et photoshoot. Fotograferne er vilde med det specielle lysindfald på slottet, så de holder også meget af at optage hos os”, afslører Birgitte Buchsti. Senest har Salling Group arbejdet i salene på Clausholm Slot, og for nylig fotograferede det franske firma Roche Bobois, der handler med hi-tech designmøbler i den eksklusive ende, deres produkter på Clausholm Slot.

Birgitte Buchsti forventer, at en af de arbejdsopgaver, der naturligt vil dukke op ud i fremtiden, bliver gennemførelsen af et generationsskifte på Clausholm Slot. Kammerherre Kim Berner har fire børn, og Buchsti’s forventning er helt klart, at slottet forbliver i familiens eje, når kammerherren en dag vælger at trække sig tilbage og lade nye kræfter tage over.

Birgitte Buchsti er formand for Foreningen af Danske Slotte og Herregårde, et samarbejde omkring markedsføring af historiske bygninger i Danmark. Hun er netop blevet genvalgt til sin anden periode på posten. Før dette var hun frivillig leder og bestyrelsesmedlem i Vorup FB Badminton i periode over 8 år i forbindelse med en af sønnernes aktive badmintonkarriere.

Fritiden

I sin fritid ynder Birgitte at tage på udlandsrejser og til koncerter. Inden for det seneste år har hun bl.a. besøgt Sydafrika og New Zealand. Samværet med familie og gode veninder har ligeledes høj prioritet, når de til tider lange arbejdsdage slutter.

Jubilæet markeres med en privat middag i slottets gemakker, hvor kammerherre Kim Berner er vært for Birgitte Buchsti og hendes nærmeste familie, alle kolleger med ledsagere samt godsejerens egne børn, der jo har kendt Birgitte helt fra barnsben. Endelig deltager inviterede forretningsforbindelser i arrangementet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.