Stor ballade om byggeprojekt i Stilling
Beboere er bange for at miste grønt åndehul
Stiling/Gram I sidste uge bragte vi en historie om, at et byggeprojekt indeholdende 20 boliger er på vej ved Skovvej/Kærgårdsvej i Gram samt udstykning af to byggegrunde i skoven grænsende op til Damgårdsvej. Det er imidlertid ikke korrekt, og vi beklager fejlen.
Det projekt, vi beskrev, er nemlig kun et projektforslag, der endnu ikke er kommet så langt, at det er blevet politisk behandlet. Og en sådan behandling skal der til, da de pågældende områder lige nu er placeret i landzone, der skal overgå til byzone inden planerne kan realiseres. Det kræver både en ændring i kommuneplanen og en ny lokalplan for området.
Massiv modstand
Der er massiv modstand mod byggeplanerne hos mange lokale beboere, og der er indsamlet over 300 underskrifter mod byggeriet.
Afsender på den tekst, vi bragte, er Stilling-Gram Borgerforening. Her er formand Henrik Bratbøll forundret over den modstand, der er i forhold til de planer, der er lanceret af Michael Sølling, der har købt området. Og det er han af flere grunde.
"Vi holdt et orienterede møde med repræsentanter for flere grundejerforeninger i området, og da vi gik fra det møde, var det min opfattelse, at vi var enige om, at projektet var en god idé. I min optik er det et kæmpe plus, at grunden er blevet overtaget af en investor, der tilbyder at bevare det skovområde, der er på grunden, et område hvor investoren kunne vælge at lade alle træerne fælde. Som jeg forstår det, er de folk, der nu indsamler underskrifter, også ud på at bevare skoven. Så vi må jo have talt forbi hinanden," siger Henrik Bratbøll.
Han påpeger, at hvis der bliver for meget ballade om projektet, så er der en risiko for, at Michael Sølling trækker sig.
"Og så vil vi stå i en situation, hvor en ny ejer af grunden måske ikke vælger at lytte til vores ønsker om at bevare så meget skov som muligt," lyder det fra Henrik Bratbøll.
Spørger man Rasmus Krigslund, der er formand for Grundejerforeningen Lærkeparken, der støder op til de grunde, som kan blive udstykket, så er han enig i, at der er et fælles ønske om at bevare så meget skov som muligt.
Overraskelse
Han er dog overrasket over Henrik Bratbøls opfattelse af enighed efter Borgerforeningens orienterende møde.
"Hvis Henrik Bratbøl fik det indtryk, at alle var enige om projektet, så er det noget, han har grundigt misforstået. Alle tilstedeværende repræsentanter for de berørte borgere har klart udtrykt deres forbehold mod projektet. På mødet oplyste Bratbøl, at Skanderborg Kommune havde givet Borgerforeningen den opgave, at undersøge lokalbefolkningens opbakning til projektet. Der blev derfor aftalt, at alle ville gå hjem og undersøge stemningen for projektet i deres bagland - en opfordring, som beboernes repræsentanter har fulgt,” siger Rasmus Krigslund, og fortsætter:
"Vi afventer stadig et referat fra mødet, som borgerforeningen lovede os, og som vi jo forventer afspejler mødets vigtigste punkter og de holdninger, der blev givet udtryk for. Det er en uheldig situation, og som konsekvens har vi valgt at sende vores holdninger direkte til beslutningstagerne, dvs. kommunen."
Ønsker at bevare det hele
Som udgangspunkt er Rasmus Krigslund og en større gruppe grundejere og beboere i området ikke interesserede i, at der bliver fældet skov ved engstykket for enden af Skovvej for at give plads til byggeri, eller udstykket yderligere byggegrunde i skoven grænsende op til Damgårdsvej. Det har de meddelt Skanderborg Kommune i et brev.
"Der har fra Skanderborg Kommunes side været givet en række af afslag gennem de sidste 30-40 år, når forskellige ejere af grundstykket har forhørt sig om muligheden for at bygge på grunden, senest i 2006. Afslagene har hver gang været begrundet i, at der er behov for rekreative områder som netop skov i Stilling-Gram. Og da matriklerne blev sat til salg i december 2017, var vi en flok grundejere, der, i privat regi, gik sammen og bød på den del af skoven, der var kommet til salg. Planen var at etablere et fælleseje af de pågældende matrikler, i form af en ny grundejerforening, med det formål at bevare den del af skoven, som den står i dag – til glæde for alle Stilling-Grams borgere," forklarer Rasmus Krigslund.
Ønsker ikke byggeri
Gruppen af lokale måtte dog se grunden gå til Michael Sølling, der sammen med Henrik Bratbøll og et arkitektfirma allerede har præsenteret sine planer for Skanderborg Kommune.
"Vi vil gerne fortælle politikerne, at i hvert fald en stor del af befolkningen i lokalområdet ikke ønsker, at skoven reduceres i omfang. Skanderborg Kommune værner om de grønne områder ved udvikling af kommunens byer. I Stilling-Gram har man sågar fundet det nødvendigt at etablere store flotte områder med ny skov. Derfor virker det helt absurd at omdanne landzone med gammel skov til nye udstykninger. Der er tale om en gammel, opvokset skov – et stykke uspoleret natur," siger Rasmus Krigslund og tilføjer:
"De arealer, der ønskes bebygges, er nogle af de dejligste i skoven - det er de plane arealer i den øvre del, hvor der er sol, græs og skovkanter, og mange bor i omegnen. Det er hér, alle får adgang til skoven. Det er hér, dagplejerne kommer med deres barnevogne, børnehavebørnene udfolder deres lege, og skoleklasserne botaniserer. Det er hér, de ældre kommer på deres daglige, korte spadsereture."
"Resten af den lille skov er også dejlig, men her er der skrænter, sumpe og fredet overdrev. Min personlige holdning er, at skoven udgør en rekreativ oase som den er. Og selvom man i projektet opererer med forskellige forslag til rekreative faciliteter i skoven, frygter jeg at man med sådanne tiltag udpiner så lille et skovareal."
Klar til at tage over
Ejeren af grunden siger jo, at han vil bevare i hvert fald store dele af skoven. Er det ikke godt nok?
"Der har været flere stemmer i den aktuelle debat, der ønsker at skoven overgår fra privateje til en eller anden form for fælleseje. Det vil vi gerne støtte op omkring. Vi er flere der også er parate til at bidrage til det økonomisk - det har vi jo allerede vist. Men vi arbejder for, at det kan lade sig gøre, uden at nogle af de mest benyttede områder bebygges, og dermed separeres fra skoven. Står kommunen fast på tidligere afgørelser, og afviser projektet, så håber jeg, at grundejeren vil være interesseret i at sælge de erhvervede matrikler til et fællesskab af borgere, og i så fald vil det være naturligt at indgå dialog med Stilling-Gram Borgerforening om de ideer og forslag, de har for området," siger Rasmus Krigslund.