Inhabilitet: Forening stiller spørgsmålstegn ved bibeskæftigelse

Favrskov Børns Rettigheder vil høre byrådets holdning til mulig bibeskæftigelse blandt ledende medarbejdere i kommunen

Artiklens øverste billede
Der kommer en del spørgsmål, som forvaltning og byråd skal besvare på tirsdag. Blandt andet om bibeskæftigelse blandt kommunens ledende medarbejdere. Billedet er fra byrådets første møde i 2018 Arkivfoto: Kian Johansen

Favrskov I forbindelse med byrådets spørgetid på tirsdag har foreningen Favrskov Børns Rettigheder stillet et par spørgsmål til politikerne.

Det ene handler om uvildighed, offentlig forvaltning og egen virksomhed.

"Vi vil gerne afklare Favrskov Byråds holdning til bibeskæftigelse blandt ledende medarbejdere. Dette skal forstås som et spørgsmål i forhold til f.eks. Forvaltningslovens §3 om inhabilitet," lyder det i indledningen til spørgsmålet.

1. Kan Favrskov Kommune på baggrund af de nuværende retningslinjer ende med en sag, som den der er set i Nordfyns Kommune, hvor der er købt ydelser i en søsters firma, men med politianmeldelse og afskedigelser til følge?

2. Er det f.eks. i orden i Favrskov Kommune, hvis en ledende medarbejder køber ydelser som f.eks. uvildige vurderinger i eget firma til anvendelse i den kommunale sagsbehandling?

3. Må en medarbejder købe eller henvise til ydelser i eget eller kollegas firma via sin kommunale stilling?

4. Hvis tvivlssager rejses, hvordan foregår undersøgelsen så?

5. Hvilke konsekvenser vil sådanne sager evt. have for implicerede medarbejdere?

Jan Kallestrup, Favrskov Kommunes Kommunaldirektør bekræfter, at man har modtaget spørgsmålene og hans forvaltning vil forsøge at give nogle svar under byrådsmødet tirsdag.

"Vi kigger på det og vil forsøge at besvare spørgsmålene, som vil vil besvare alle andre henvendelser," siger han til Lokalavisen Favrskov.

Må ikke få politikker at se

Det er Niels-Søren Bøgh, Kasper Kay Petersen og Martin Mortensen, der på foreningens vegne stiller spørgsmålene.

"Vi gør det, fordi vi flere gange har fået oplyst, at der er indført politikker for at undgå netop sådan en situation. Men vi kan ikke få det at se. Og desuden vil vi da gerne vide, hvad der eventuelt vil ske, hvis nogle overtræder de retningslinjer, vi ikke må få at se," forklarer Niels-Søren Bøgh.

Ankestyrelsen og mangelfulde dokumenter

Til forrige byrådsmøde forsøgte foreningen uden held at stille et par spørgsmål om borgerrådgiveren, men spørgsmålene blev afvist, på grund af formalia ikke var overholdt. Der skulle blandt andet være navn og adresse på, desuden må man ikke stille spørgsmål om sager der behandles på selve byrådsmødet.

"Der skrives i årsberetningen, at der mangler relevante dokumenter fra Favrskov Kommune i overdragelserne af sager til Ankestyrelsen, samt at Favrskov Kommune ikke har en procedure eller et system, der sikrer at disse fejl ikke kan forekomme. Vi finder dette bekymrende for borgernes retssikkerhed, da dette kan påvirke sagernes udfald på forkert grundlag. Vi har i FBR kun hørt om manglende dokumenter, der ville have talt borgerens sag. Vi er bange for, at Favrskov Kommune kan have et alvorligt problem med Sandhedsprincippet i den offentlige forvaltning, som kan undergrave den tillid borgerne skal kunne have til en forvaltning. I årsberetningen for 2017 beskrives, at Forvaltningen har håndteret problemet (“sagt undskyld – det sker ikke igen”),." lyder det i en uddybning, inden spørgsmålene stilles.

1. Hvad er Favrskov Byråds handleplan for at dette ikke sker igen?

2. Når Favrskov Byrådet er vidende om at dette er forgået, hvordan vil Byrådet så undersøge om borgernes sager er blevet afgjort på et forkert grundlag, med tilhørende risiko for brud på borgernes retssikkerhed?

3. Hvad vil Favrskov Byråd gøre, hvis det konstateres at praksissen er fortsat efter at forvaltningen har lovet at dette ikke vil gentage sig i 2018 og frem? Dvs. hvis der fx stadig i 2018 er sendt mangelfuldt eller på anden måde misvisende materiale til ankestyrelsen i forbindelse med ankesager?

En del af svarene håber foreningen at få svar på under byrådsmødet tirsdag 28. august klokken 19.00.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.