Naboer i kamp mod Rema1000-planer: "Det virker grotesk med et supermarked i et villakvarter"

Beboere i Hasle er frustrerede over udsigten til at få et supermarked som nabo. Rema1000 glæder sig til at få en dialog i gang

Artiklens øverste billede
Ditte og Jens Lund, der bor på Staghøjvej 6, kæmper imod, at en dagligvareforretning rykker ind på nabogrunden.

Supermarkedet Rema1000 har planer om at opføre ny butik ud til Herredsvej, hvor der i dag ligger tre villaer og en erhvervsejendom.

Til stor frustration for områdets villaejere. Nogle af dem er parret Jens og Ditte Lund, der bor på Staghøjvej 6, lige over for et eventuelt kommende supermarked.

"Vi har bosat os i et villakvarter. Vi lever med trafikken, men vi lever ikke med, at man vil lave et villakvarter om til et industrikvarter," siger Jens Lund.

Parret frygter, at trafikafviklingen bliver endnu værre i et område, de i forvejen opfatter som hårdt belastet trafikalt, fordi der er skole, daginstitutioner og idrætsanlæg, og så kan vejen bruges som smutvej mellem Ringvejen og Viborgvej. Specielt i myldretrafikken om morgenen og om eftermiddagen er der trængsel, oplever de.

"Vi tager ikke bilen om morgenen, for vi kan slet ikke komme ud. Der er én lang kø. Samtidig skal børnene til skole og i institutioner. Det er kaotiske tilstande," fortæller Ditte og Jens Lund, der har en datter på tre år, der går i vuggestue.

Da parret via naboer fik nys om, at Rema1000 var i gang med at opkøbe grundene over for deres, indkaldte de i sommer til et møde for områdets beboere.

"Der mødte 30-40 stykker op. Så vi mærkede, at vi ikke var de eneste, der var imod, at et supermarked skulle placeres her. Vejene er slet ikke gearet til det. Vi har i forvejen seks supermarkeder i en radius af en kilometer.Vi har ikke behov for flere," siger Jens Lund.

Aktionsgruppe er dannet

Rema1000 var også interesserede i at deltage, men på det tidspunkt sagde de nej til supermarkedskæden, da de først ville høre, hvordan de lokale så på sagen.

En aktionsgruppe er nu dannet på facebook - "Sikker skolevej for vores børn - Nej tak til supermarked i Høje Hasle!", og her er der også startet en underskriftsindsamling, som 242 personer i skrivende stund har skrevet under på. Aktionsgruppen har delt flyers ud i området og afholder nu et borgermøde, der er planlagt til 25.oktober, hvor byrådspolitikerne og alle, der har interesse i området, er inviteret.

"Vi håber, at vi med sådan et møde kan blive klogere på, hvad kommunen egentlig vil med området. Lige nu virker det til, at man både vil blæse og have mel i munden. Det skal være et attraktivt sted at bo, men samtidig fjerner man fem huse og klemmer mere erhverv ind et sted, hvor der er skole, institutioner og sportsfaciliteter. Det virker grotesk," siger Jens Lund.

Til mødet er Rema1000 også inviteret.

"Vi vil gerne dialogen. Og vi vil gerne have mulighed for at fremlægge vores synspunkter, så den her sag ikke bare bliver afgjort på skrivebordet, hvor man kun kigger på, om der rent juridisk er noget til hinder for at lave erhverv på grundene. Men at man har sat sig ind i, hvordan hverdagen er herude," siger Ditte Lund.

Anser det for løsbart

Stephan Sørensen, der er direktør i Rema Butiksudvikling, forklarer, at dagligvarekæden ser frem til en dialog med lokalområdet.

"Vi tager deres bekymringer alvorligt. Men vi anser det for løsbart," siger Stephan Sørensen, der ikke mener, at trafikken på Herredsvej er voldsom.

"Nu glæder vi os til at undersøge trafikken nærmere og imødegå de bekymringer, der måtte være blandt beboerne," siger Stephan Sørensen.

Ifølge Aarhus Kommunes trafikmåling i 2018 kører der i døgnet i gennemsnit 4.500 biler ind ad Herredsvej syd for Ringvejen.

Bent Fredshavn fra Center for Byudvikling og Mobilitet i Aarhus Kommune oplyser, at det er ikke er unormalt for en vej af den type.

"På en tosporet fordelingsvej som Herredsvej svinger trafiktallet mellem 1.000 og 10.000 biler i døgnet - det afhænger meget af området og udformningen af vejen. Herredsvej har fået vejbump for at nedbringe trafikken. Den burde kunne håndtere 4.500 biler i døgnet, men derfor kan der jo godt opstå kø i myldretiden," siger Bent Fredshavn.

Rema1000 har ansøgt Aarhus Kommune om byggetilladelse på Herredsvej, og sagen er nu under behandling. Det var ikke muligt at få en kommentar fra rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V).

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.