Mange føler sig ensomme
To kvinder er gået sammen om at åbne et hus for mødre, fædre, barslende samt kommende forældre
barsel To kvinder har lidt tilfældigt mødt hinanden, og det er der nu kommet en helt ny forening ud af, Bedre Barsel, og de har nu oprettet Barselshuset i Frederiksgade 78.
Det hele startede med en undersøgelse tilbage i 2016, hvor Kristine Bjerre, der har en kandidat i oplevelsesøkonomi, ville finde ud af, hvad der sker med en mor og hendes trivsel under en barsel, da hun følte, at der oftest var fokus på børnene. I den forbindelse mødte hun Louise Cathrine Nørmark, der endte med at skrive speciale om projektet, og som er uddannet socialrådgiver og har en kandidat i pædagogisk sociologi. De har holdt kontakten siden, og det er der nu blevet en forening ud af. En forening, hvor de håber at få fat i vordende, barslende og nuværende forældre for at skabe et fællesskab.
"Undersøgelsen gik på moren, da det oftest er hende, der går hjemme på barsel, men foreningen er for både mødre og fædre," fortæller Louise Cathrine Nørmark, og Kristine Bjerre supplerer:
"Vi fandt ud af, at der er et behov for et fællesskab, som ikke er mødregrupper og familien. Der var et behov for at have et sted at mødes, hvor man kan spejle sig i hinanden."
I Barselshuset, som ligger i FO's lokaler, er der fokus på alt, hvad der relaterer sig til fødsel, barsel og forældreskab, og der vil være samtale-saloner, hvor man kan blive klogere på rollen som forælder.
Lyserøde forestillinger
Én af de ting, de to kvinder håber at opnå med deres nye forening, er at nedbryde tabuer og forestillingen om, at det ikke kun er lyserødt at gå hjemme på barsel, uagtet hvor højt man elsker sit barn.
"Der er mange, der tror, at man kan sidde og drikke sin varme kaffe, ordne vasketøjet, gøre rent, lave mad og passe baby, mens man er på barsel, men virkeligheden er oftest en anden. Der er faktisk mange, der er overraskede over de mange negative følelser, som mange kvinder oplever. Mange keder sig, føler sig ensomme og har lyst til at være et andet sted, men der er ikke rigtig nogen, der siger det højt," lyder det fra Louise Catrhine Nørmark, der er fra Åbyhøj, og Kristine Bjerre supplerer:
"Og så skal vi huske på, at de sociale medier også er med til at vise et helt andet billede end virkeligheden."
I Barselshuset kommer de to kvinder til at være tilstede for at dele ud af deres egen viden og gode råd, og for at gøre det nemt for de barslende forældre er der hver onsdag fælles frokost, mens det om torsdagen står på samtale-salon, hvor forskellige emner kan blive taget op. Sådan ser det ud her i begyndelsen i Barselshuset, som åbner 17. september, men som de to initiativtagere udtrykker det, så vil de gerne bygge skibet, mens de sejler.
"Vi ser undervejs, hvilke behov der måtte være, og så tager vi det derfra," lyder det fra de to kvinder.
Alle kan være med
Det er vigtigt for duoen, at alle mødre og for den sags skyld fædre har råd til at være en del af Barselshuset, også selv om man for eksempel er studerende og kun får SU.
Derfor har de valgt at lave en introduktionspris på 100 kroner for et medlemskab resten af 2018, hvis man køber det på åbningsdagen 17. september. For de 100 kroner får man adgang til faciliteterne i Barselshuset samt foredragene og oplæggene i samtaler-salonerne.
"Vi vil gerne holde prisen nede, så alle kan have råd til det," lyder det fra de to.
De drømmer om at få et rigtigt hus på et tidspunkt, som de kan flytte Barselshuset i, og så drømmer de om at leve af det. Indtil videre får de nemlig ikke mange penge ud af det. Derfor har de også søgt en række fonde om midler, så deres drøm kan gå i opfyldelse, så de kan leve af at gøre barslen og forældreskabet til en god oplevelse.