Brystkræft: Størst overlevelse ved brystbevarende operation

Danske forskere har systematisk gennemgået 30 brystkræft-studier fra de senere år for at sammenligne overlevelsen efter enten brystbevarende operation eller fjernelse af brystet.

Artiklens øverste billede
Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har sammen med kolleger fra Gentofte Hospital og University Hospital Federico II i Napoli gennemgået 30 brystkræftstudier. Foto: Region Midtjylland.

En ny undersøgelse af tidligere brystkræftstudier viser, at chancen for at overleve er større ved brystbevarende operationer end ved fjernelse af brystet. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital.

Brystbevarende operation efterfulgt af strålebehandling så i 1980’erne ud til at give samme overlevelse efter brystkræft som fjernelse af hele brystet. Derfor har de to operationstyper været anset for at være lige gode til behandling af mindre svulster i brystet.

I takt med at operationsteknikkerne og den opfølgende behandling er blevet bedre, har senere opgørelser tydet på, at overlevelsen endda er bedre efter brystbevarende operation, men det kunne også skyldes forskelle på de kvinder, som blev tilbudt de to forskellige operationer.

Derfor lavede en dansk forskergruppe i Danish Breast Cancer Cooperative Group (DBCG) under ledelse af professor Peer Christiansen i 2018 en stor undersøgelse baseret på flere end 58.000 danske kvinder, som var blevet opereret for brystkræft siden 1995.

I denne undersøgelse opdelte forskerne kvinderne i mindre grupper og korrigerede for forskelle i blandt andet alder, sygdomsstadie og andre sygdomme, og denne undersøgelse tydede på, at overlevelsen var omkring 20 procent bedre efter brystbevarende operation.

Bedre overlevelse

Nu har forskere på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet i samarbejde med kolleger på Afdeling for Brystkirurgi på Gentofte Hospital og University Hospital Federico II, Napoli, Italien, systematisk gennemgået 30 større populationsbaserede undersøgelser af forskelle i overlevelse fra hele verden siden 2010.

Der indgår alt 1,3 millioner patienter i det samlede studium, og man har i sammenligningerne justeret for rapporterede forskelle mellem grupperne, og der er foretaget separate sammenligninger mellem subgrupper baseret på for eksempel spredning til lymfeknuder, patienternes alder og omfanget af strålebehandling efter operationen.

Denne undersøgelse viser, at overlevelsen er cirka en tredjedel bedre efter brystbevarende operation, når knuden i brystet er så lille, at den kan fjernes helt ved en brystbevarende operation.

»Analysen af resultaterne fra de store undersøgelser indikerer, at brystbevarende operationer sammenlignet med bortoperation af brystet er forbundet med overlevelsesfordele. Derfor vil det fremover være rigtigst at anbefale brystbevarende operation i de tilfælde, hvor det er muligt,« udtaler Peer Christiansen, som er overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.

To mulige forklaringer

Forskerne har to mulige forklaringer på, hvordan overlevelsen kan være bedre efter en brystbevarende operation, hvor kirurgen fjerner knuden og genskaber brystets form så godt som muligt under samme operation.

»En operation påvirker immunforsvaret og nedsætter midlertidigt immunforsvarets evne til at bekæmpe cirkulerende kræftceller og mikrometastaser i kroppen. Sammenlignet med fjernelse af hele brystet er en brystbevarende operation et mindre indgreb, og vores ene hypotese er derfor, at immunforsvaret er bedre til at bekæmpe kræft efter en brystbevarende operation,« siger Peer Christiansen.

»Desuden gives kvinderne strålebehandling af brystet efter operationen. Strålebehandlingen ødelægger tilbageværende kræftceller i brystet. Resterne af disse kræftceller aktiverer immunforsvaret, og vores anden hypotese er, at det får immunforsvaret til at angribe cirkulerende kræftceller og mikrometastaser. Det kaldes ’the abscopal effect’ og er at sammenligne med en vaccination mod brystkræftceller.«

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få tophistorier fra hele landet. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

sra

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.