Fødevarestyrelsen advarer mod trick brugt i Den store bagedyst

Produkter fra byggebranchen såsom kabelbakker kan ikke bruges i madlavning, da kemiske stoffer kan smitte af.

Artiklens øverste billede
Mangeårig dommer i Den Store Bagedyst, Markus Grigo, i samtale med deltager. Arkivfoto

Fødevarestyrelsen advarer mod et trick brugt i semifinalen i DR-programmet ”Den store bagedyst”.

Her har deltageren Klaus Andersen i løbet af afsnittet brugt kabelbakker til at støbe chokolade i. Den støbte chokolade skulle sættes sammen til en ramme, der skulle stå rundt om kagen.

Men det er ikke en god idé at lade sig inspirere af det, lyder det fra Fødevarestyrelsen i et opslag på Twitter.

»Tagrender, kabelskinner og andre produkter, som normalt ikke bliver brugt i et køkken, men i byggebranchen, er sjældent egnede til at lave mad med,« lyder det.

Det skyldes, at kemiske stoffer kan smitte af til kagerne. Når man bager eller laver mad, bør man ifølge styrelsen alene bruge redskaber, der er egnet til madlavning.

»Så slip fantasien løs i køkkenet! Men lad tagrender være tagrender,« lyder rådet.

Blomster er temaet i semifinaleafsnittet, hvor deltagerne som den sidste af tre udfordringer skulle fortolke maleren Vincent van Goghs berømte maleri ”Solsikkerne”.

For at danne maleriets ramme valgte Klaus derfor at støbe chokolade i hvide plastik-kabelbakker, som normalt bruges til at skjule kabler i.

»Det er ikke alt udstyr, man kan finde i bagebutikker, så jeg har simpelthen været i byggemarkedet,« siger han i afsnittet.

»Efter en tur i opvaskeren fungerer de fint.«

Den ene dommer - konditor Katrine Foged Thomsen - spørger, om det er kabelbakker, og da det bekræftes, ler hun.

Chokoladen blev farvet guld, så det lignede en gammel træramme, og farven kan males på med spiselige farver.

Den støbte chokolade indgik ikke i selve kagen, men var placeret omkring den som dekorativ pynt.

Men selv om chokoladen nemt kom ud af formene, og resultatet fik ros af dommerne, bør man holde sig fra at gøre det samme, mener Fødevarestyrelsen.

Den anbefaler, at man går ind på styrelsens hjemmeside, hvis man vil læse mere om, hvordan man kan undgå uønsket kemi i maden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.