Hospital spørger: Vil du teste dansk-udviklet vaccine mod covid-19?

Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital søger deltagere til test af en ny dansk-udviklet vaccine mod covid-19.

Artiklens øverste billede
Aarhus Universitetshospital søger testpersoner til ny coronavaccine. Arkivfoto: Finn Frandsen

Selvom covid-19 ikke længere er en afgørende del af den normale hverdag for hovedparten af danskerne, så bliver der fortsat arbejdet på at lave nye vacciner. En af disse vacciner er en dansk-udviklet en af slagsen, som lige nu bliver testet på i alt 4.000 forsøgspersoner. Aarhus Universitetshospital søger i den forbindelse 50-150 østjyder, som vil deltage i forsøget.

Det oplyser hospitalet i Skejby i en pressemeddelelse.

Vaccinen, som bliver testet på hospitaler i Danmark, Belgien og USA, er oprindeligt udviklet af biotekselskabet AdaptVac, som er udsprunget af et dansk forskningsmiljø. Medicinalfirmaet Bavarian Nordic har stået for den videre udvikling og produktion af vaccinen, der bygger på teknologien ’virus-like particles’ (VLPs), som er en velkendt vaccineteknologi, der bl.a. benyttes til HPV-vaccine.

Forsøget skal undersøge, om forsøgsvaccinen er effektiv og sikker. Forsøget varer ca. et halvt år og kræver en vaccination og syv besøg, hvor der tages blodprøver. Deltagere i forsøget skal være tidligere vaccineret mod covid-19. I forsøget vil man enten modtage en godkendt vaccine mod covid-19 eller den nye forsøgsvaccine.

»Det vil være personer mellem 18 og 50 år, som ikke er i målgruppen for efterårets covid-19-vaccinationsprogram, der vil kunne få mest ud af at deltage, fordi de får en boostervaccination, som de ikke ellers ville have fået,« siger læge Nina Breinholt Stærke i pressemeddelelsen.

Covid-19 kan forårsage alvorlige luftvejsinfektioner især hos ældre og immunsvækkede personer, men dette kan forebygges med vaccination. ABNCoV2 kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur, hvilket giver mulighed for at anvende vaccinen på steder i verden, hvor der ikke er mulighed for at opbevare vacciner ved meget lave temperaturer.

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

jwh

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.