Ingen håndhævelse: Tatovører bryder loven

De fleste tatoveringssteder i Aarhus og omegn laver efter alt at dømme ulovlige tatoveringer. »Der er vitterligt ingen konsekvenser,« siger tatovør, og en aktindsigt hos Rigspolitiet viser, at loven ikke bliver tilstrækkeligt håndhævet.

Artiklens øverste billede
Et overtal af aarhusianske tatovører lægger på de sociale medier ikke skjul på, at de står bag ulovlige tatoveringer, viser avisens gennemgang. Modelfoto: Adobe Stock

Tatoveringer på hænder, hals og hoved er ulovlige at lave i Danmark. På trods af det laver mange aarhusianske tatoveringssteder dem alligevel. En undersøgelse, som Lokalavisen Aarhus har lavet, viser, at 12 ud af 16 tatoveringssteder i Aarhus efter alt at dømme laver de ulovlige permanente værker.

Og tatovørerne er ikke bange for at vise deres ulovligheder frem. På deres Instagram-profiler er der adskillige eksempler på ulovlige tatoveringer - ofte efterfulgt af et telefonnummer, så man kan booke en tid.

Vilde vest

Sinners Inc., som ligger på Randersvej nær Stjernepladsen, lagde den 22. juni i år en video op, hvor en tatovørerne ses i fuld gang med at tatovere en hånd, mens dagligdagen på Randersvej forløber i baggrunden. Teksten til videoen fortæller også præcis, hvor tatoveringen er lavet:

»Done at: @sinnersinc 🖤«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sinners Inc., men videoen er et godt eksempel på, hvordan tatovører ganske åbenlyst ser stort på den danske lovgivning.

Tatovører der bliver konfronteret med at lave tatoveringer på hænder, hals og hoved, siger ofte, at de laver tatoveringerne på messer i udlandet.

Hos tatoveringsstedet Venlig Hilsen erkender man dog gerne den ulovlige praksis.

Laver I tatoveringer på hænder, hals og hoved?

»Ja, det gør vi,« siger medejer Jakob Holst..

Også i Danmark?

»Ja.«

Der er ingen angst at spore i Jakob Holsts stemme - med god grund. Tatovøren skal nemlig fanges på fersk gerning, før der falder en, og det er som oftest let at påstå, at tatoveringerne på Instagram-billederne er lavet i udlandet.

Danmark er et af de eneste lande i verden, der regulerer, hvor på kroppen tatoveringer må sidde.

Jakob Holst mener heller ikke, at tatoveringer på synlige steder af kroppen er for alle, og regulering inden for emnet er en god idé, men barren er sat det forkerte sted, mener han.

»Der er jo en moralsk forpligtigelse fra vores side til ikke bare at tatovere hvem som helst. Kommer en 18-årig ind og vil have en stor tatovering på halsen, så siger vi blankt nej,« slår Jakob Holst fast og tilføjer:

»Man er slet ikke moden nok, når man er så ung. Man skal have overvejet konsekvenserne. Men hvis en kvinde på 40 vil have et lille hjerte på fingeren, så får hun det.«

Myndighedernes mangel på håndhævelse fryder flere i branchen. Tatovørerne mener, at myndighederne ikke selv tager lovgivningen seriøst. Hos Made in Aarhus fortæller indehaver Jonas Willy om myndighedernes passivitet:

»Jeg synes, at det er helt perfekt. Det siger noget om, hvad de synes om loven.«

Ingen håndhævelse

I løbet af de seneste fem år har politiet rejst 225 sigtelser indenfor tatoveringsloven. Fra 2010 indtil 2018 var mængden af sigtelser på kun 81.

Selvom det lyder som mange sigtelser, så dækker det mestendels over brug af ulovligt blæk, ikke-registrerede tatoveringssteder og hygiejnefejl.

I et skriftligt svar, til Lokalavisen Aarhus, skriver Østjyllands Politi, at de har modtaget henvendelser om ulovlige tatoveringer.

»Vi har de seneste år fået nogle få anmeldelser fra borgere, der har set billeder på sociale medier, hvor tatovører tatoverer hals eller hænder.«

Selvom flere borgerer undre sig over tatovører lægger deres ulovlige tatoveringer online, så oplever politiet, at det ikke er let at kontrollere tatoveringsstederne, på trods af anmeldelserne.

»Det har ikke ført til sigtelser, da vi ikke har kunnet godtgøre, at tatoveringerne er foretaget i Danmark, og vi ikke har kunnet konstatere, at tatovøren udførte ulovlige tatoveringer,« skriver Østjyllands Politi.

Anmeldelser af tatoveringer på ulovlige dele af kroppen sker nogle gange, når Sikkerhedsstyrelsen laver hygiejnetjek i branchen. Det betyder, at der ikke er nogen aktive tjek for lovbrud - på trods af flere opslag på sociale medier, der viser tatoveringerne frem.

Ifølge politiet og sundhedsministeriet er myndighederne kun fysisk ude hos tatovørerne, når der laves hygiejnetjek i branchen. Opdager man her, at der udføres ulovlige tatoveringer, anmeldes det. Der er ikke en praksis med rutinemæssig gennemgang af tatovørernes sociale medier.

Flere tilfælde

Lokalavisen Aarhus’ gennemgang af samtlige aarhusianske tatovørers sociale medier viser, at 12 ud af 16 tatovører efter alt at dømme laver ulovlige tatoveringer.

Alle 12 tatoveringssteder er blevet kontaktet, men få har ønsket at medvirke. De få ejere, der lod sig interviewe, havde undskyldningerne klar og skarpe holdninger til tatoveringsloven:

»Så længe loven ikke bliver håndhævet, er det lige meget.«

»Jeg har ikke noget imod, at de tjekker os, men de skal blande sig udenom, hvor man får tatoveringer, så længe de bliver lavet ordentligt.«

»Det er for at promovere en gæsteartist. Det er et af hans værker, som er lavet i udlandet.«

»Det kan potentielt godt være (at der er lavet ulovlige tatoveringer, red.). Det er ikke noget, der sker i åbningstiden i Danmark.«

»Det er et gammelt billede fra et konvent. Når vi er herhjemme, følger vi de danske regler.«

Citaterne er anonymiserede, da de fleste af tatoveringsstederne ikke ville stå frem med navn. Flere af stederne fortæller, at de ulovlige tatoveringer ofte bringer en masse opmærksomhed og likes på sociale medier.

Det hører til sjældenhederne, at der udskrives bøder for ulovlige tatoveringer. Da tatovør Jakob Holst fra Venlig Hilsen bliver spurgt, om han nogensinde har fået en bøde for det, er han klar i spyttet:

»Nej, aldrig. Jeg kender heller ikke nogen, som har fået det. Der er vitterligt ingen konsekvenser ved det,« konstaterer han.

Politiet vil ikke svare på om de finder loven unødvendig, og om det er derfor, at den ikke håndhæves.

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få tophistorier fra hele landet. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.