Det giver energi at droppe bilen
De foreløbige resultater på Aarhus Cykelbys sundhedsprojekt Sund på 2 hjul er gode
Seks inkarnerede østjyske bilister har de seneste måneder oplevet, at det giver mere overskud i hverdagen og større motivation at klare turen til arbejde på to i stedet for fire hjul.De fire kvinder og to mænd er deltagere i Aarhus Cykelbys sundhedsprojekt ”Sund på 2 hjul”, som er godt halvvejs nu. Og de foreløbige resultater er mange.Deltagernes fysiske form er blevet bedre, de har fået meget mere overskud, og det er blevet lettere at motivere sig selv til at cykle, både til arbejde og til andre aktiviteter.”Det er ikke længere et projekt at cykle på arbejde, det er bare blevet transportformen nu. Det tager længere tid at cykle, men jeg oplever et højere energiniveau på arbejde,” siger Troels Laursen, der har ti km til arbejdet fra sit hjem i Mårslet.
Smitter af på familien
Gevinsterne kan først og fremmest mærkes for den enkelte selv, blandt andet i form af mere energi og overskud. Men familierne mærker det også.”Min kone siger, at jeg er i bedre humør, når jeg kommer hjem, og turen til byen med børnene er nu for det meste med cykeltrailer, siger Thomas Kierkgaard, der bor i Brabrand og har ni km til arbejde.Flere fortæller desuden, at andre i familien også er begyndt at cykle mere, efter at mor eller far er kommet i gang.”Min datter på knap 6 år cykler nu i børnehave i stedet for at blive kørt i bil, og i weekenden cykler vi alle mere, hvis vi for eksempel skal besøge nogen inden for en overkommelig radius,” fortæller Helle Lolholm Balto fra Åbyhøj.
FAKTA: Bag om projektet
Alle 6 kan mærke en forbedring af deres fysiske form.
Alle 6 føler, at de har fået mere overskud.
5 ud af 6 er blevet mere motiverede til at cykle.
4 ud af 6 bruger nu cyklen til andre aktiviteter, hvor de før kørte bil.
4 ud af 6 mener, at de er blevet bedre til at styre cyklen.
3 ud af 6 føler sig mere sikre i trafikken.
4 ud af 6 savner af og til bilen som transportmiddel til og fra arbejde, når tiden bliver knap.
Deltagerne er seks Arla-medarbejdere, der, inden projektet begyndte, var vant til at køre i bil til og fra arbejde og nu har forpligtet sig til at tage cyklen minimum tre gange om ugen.
Inden projektet blev skudt i gang, gennemgik deltagerne et generelt sundhedstjek med blandt andet test af BMI, kondital, blodtryk og så videre. Til oktober, når den aftalte cykelperiode er ovre, skal deltagerne måles igen.