Udlicitering: Det er lige meget, hvilken farve katten har...

Dansk Byggeri fortæller hvert år, hvordan kommunerne kan score den store gevinst ved at lade private virksomheder slå græsset

Kommunerne i Østjylland kan i alt spare 58 millioner kroner, hvis de i højere grad lod private virksomheder slå græs, rydde sne og lappe huller i vejene. Det viser Dansk Byggeris årlige manduktion og partsindlæg til kommunerne, hvor lokalpolitikerne er i fuld gang med budgetdebatten.

De 11 kommuner i Østjylland udliciterede i gennemsnit godt 48 procent af de tekniske driftsopgaver i 2017. Graden af udlicitering spænder fra knap 72 procent i Favrskov til godt 42 procent i Aarhus. Landsgennemsnittet var på godt 44 procent.

Syddjurs udliciterede godt 53 procent, mens naboerne i Nordjurs lige netop rundede 48 procent. Førstnævnte kan spare årlige 3 mio. kroner ved at bide til bollen og realisere det samlede potentiale for udlicitering, godt 30 mio. kroner. Norddjurs tilvarende 2,3 mio. kroner. Her er potentialet for yderligere udlicitering på godt 23 mio. kroner.

Samlet set kan de østjyske kommuner spare 57,9 millioner kroner, hvis de udliciterede 90 procent af deres tekniske driftsopgaver. Aarhus Kommune kan spare mest – næsten 20 millioner kroner, ifølge Dansk Byggeris beregninger

Gevinsten afhænger af kommunens størrelse og den nuværende grad af udlicitering. I alt kan landets 98 kommuner spare mere end en halv milliard kroner.

Nul ideologi

Hos Dansk Byggeri, der skal sine medlemmers sag, nedtoner man det ideologiske i udliciteringsdebatten.

Hør bare følgende statement helt i tråd med den gamle kinesiske kommunistleders Deng Xiaopings berømte:

”Det er ligemeget, hvilken farve katten har – så længe den kan fange mus”.

Hos Dansk Byggeri lyder det således:

”Det er ikke umiddelbart til at se forskel, måske med undtagelse af tøjet, om parkens grønne arealer bliver vedligeholdt af kommunens egen medarbejder eller en medarbejder i et privat firma. For borgerne er der ingen forskel, bortset fra at de kunne få mere velfærd, hvis kommunen sparede penge på at vedligeholde veje og parker ved at lade private virksomheder stå for driftsopgaverne.”

Keine hexerei nur behændigheit.

”Jeg er ikke i tvivl om, at private virksomheder kan levere til tiden og i en god kvalitet. De er jo i forvejen vandt til konkurrence, og hvis der ligger en yderligere besparelse på at udlicitere mere, så må det være værd at overveje for kommunerne,” udtaler Michael Ancher, formand for Dansk Byggeri Østjylland.

Kommunerne i Østjylland har over de seneste år generelt udliciteret flere driftsopgaver på vej og park. Fra 2007 og 2017 er kommunernes udlicitering samlet set steget fra 34,6 procent i 2007 til 48,3 procent i 2017.

Syddjurs har taget den helt store tur fra 26,6 procent i 2007 til 53,7 procent i 2017. Norddjurs er gået fra en udliciteringsgrad i 2007 på 30,6 procent til en udliciteringsgrad i 2017 på 48,2 procent.

.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.