Budget 2019: Mavefornemmelser - ok i lokalpolitik?

Tidligere borgmester Claus Wistoft (V) synes, det er helt okay at foreslå politiske løsninger på mavefornemmelser. Blot at man som politiker vedgår, at det er sådan

Debatten om skolernes økonomi har igen fået et opsving efter, at det politiske skoleudvalg, Udvalget for Familie og Institutioner (FI), forleden kom med en anbefaling til, hvordan den økonomiske tildelingsmodel til kommunens ti folkeskoler skal justeres for at sikre mere økonomi til de skoler, der målt på antal elever, er de mindste.

Et enigt udvalg bestående af en SF’er, en socialdemokrat, en fra Enhedslisten og to fra Venstre, står bag anbefalingen om at pille ved det første af de to såkaldte ’knæk’ i modellen, så der flyttes penge fra de store skoler til de små skoler - et decideret økonomisk nulssumspil.

Venstres gruppeformand, tidligere borgmester Claus Wistoft, anerkender, at udvalget har truffet en beslutning, blandt andet på baggrund af en frisk og bred rapport, som VIVE har udarbejdet om skolerne i Syddjurs på baggrund af interviews og spørgeskemaundersøgelser med skolernes personale mv.

”Men jeg er nødt til at sige, at der ikke i VIVE rapporten er et datamæssig grundlag, som man kan bruge som politisk argument for at ændre på tildelingsmodellen til skolerne,” siger Claus Wistoft.

”Derfor bygger udvalgets anbefaling udelukkende på en politisk mavefornemmelse, og det har jeg intet imod. Blot så bare at fagudvalget fortæller, at det er sådan og er bevidste om det.”

Ikke et budgettema

Flere penge til skoleområdet spøger i budgetdebatten for at kompensere de store skoler for det tab af penge, som de lider, hvis FI-udvalgets anbefalede justering af tildelingsmodellen bliver konfirmeret af byrådet, hvad den reelt allerede er med det politiske persongalleri, som udvalget består af.

”Jeg mener ikke, at flere penge til skoleområdet er et budgettema, blot fordi FI-udvalget har anbefalet en justering af tildelingsmodellen,” siger Claus Wistoft.

”Det vil være politisk ordentligt, at starte en sag i fagudvalget, så byrådet kan få en faglig bedømmelse til at træffe en beslutning på. Det er jo netop derfor, at vi har politiske fagudvalg.”

Claus Wistoft er selv stor tilhænger af tildelingsmodellen, hvor det er antallet af elever, der udløser penge og ikke antallet af skoleklasser, som tidligere. Modellen rummer vidtgående beføjelser til den enkelte skoler og har indbyggede incitamenter, som skolerne skal forstå at udnytte efter den tidligere borgmesters opfattelse.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.