Budget 2019: Ole Bollesen er presset maksimalt fra både venstre og højre
Syddjurs borgmesteren er i kapløb med tiden
BUDGET 2019 Onsdag 10. oktober er en skæringsdato i borgmester Ole Bollesens kalender.
Her skal han være i mål med et underskrevet budgetforlig.
Onsdag eftermiddag er der aftalt det sidste forhandlingsmøde i denne omgang, men det vil være synd at sige, at målstregen er nær, fortæller de politikere, der er tæt på forhandlingerne, som Lokalavisen har talt med.
Der har således været livlig telefon- og mødeaktivitet i løbet af weekenden.
Søndag mødtes repræsentanter fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Alternativet og Dansk Folkeparti i Rønde, mens Venstres gruppe var samlet et andet sted.
Alle går rundt på listefødder og vejer deres ord på en guldvægt.
26 eller 17
Ifølge Lokalavisens oplysninger skulle Venstre efter søndagens møde have meddelt borgmesteren, at partiet ikke er villig til, at se stort på en minimal skattenedsættelse på 0,1 procent point. Hermed må Venstre være ude af budgetforhandlingerne, hvis ikke partiet godtgøres på anden vis i budgettet. Mange gætter nok ikke forkert, hvis Venstre forlanger, at de såkaldte ’økonomiske råderum’ der er indbygget i budgettet, skal være mere ambitiøse, hvis partiet skal skrive under på et budgetforlig. Venstre er reelt bange for, at der sågar lurer en skattestigning ude i horisonten, hvis der skrues ned for ambitionerne
Dark horse er også Radikale Venstres Jan Kjær Madsen. Han har også været ude og snakke skat, men diskussionen fylder ikke alverden for ham. Til gengæld vil Kjær Madsen kræve flere penge til skoleområdet, og her får han støtte af venstrefløjen bestående af Enhedslisten, Alternativet og SF, mens Socialdemokratiet, DF og Venstre hidtil har fastholdt, at der ikke skal tilføres flere penge til skoleområdet, selvom den økonomiske tildelingsmodel til skolerne er blevet foreslået justeret af Udvalget for Familie og Institutioner, så der tilflyder de mindre skoler flere penge, som tages fra de store skoler.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Alternativet og Dansk Folkeparti - i alt 17 mandater - er nok til at bære et budget i mål, og der vil være stærke kræfter her, som vil nyde, at Venstre ikke er med i et budgetforlig, mens andre frygter, hvad det vil komme til at betyde for Ole Bollesens handlemuligheder i fremtiden. Det kan være første skridt i retning af blokpolitik i Syddjurs Byråd.
Bøgehøj ude
Da Lokalavisen talte med Konservatives Tommy Bøgehøj i fredags, havde han ikke en fornemmelse af, om han er dømt ude af budgetforhandlingerne, fordi han stædigt fastholder, at kommuneskatten skal ned med 0,2 procent point for, at han kan skrive under på et budgetforlig.
”Jeg har ikke fået at vide, at jeg er ude af forhandlingerne, men det forventer jeg da, at borgmesteren fortæller mig inden mødet,” lød det fra Tommy Bøgehøj. Han lagde ikke skjul på, at han har været skuffet over forløbet.
”Jeg har savnet, at borgmesteren som leder har rullet en vision ud for, hvordan han ser udviklingen i Syddjurs i de kommende år. Den har været ikke eksisterende, og derfor har der ikke været meget at forholde sig til. Selv har jeg spillet ind med nogle erhvervspolitiske tiltag, som jeg har fået med, men hvis jeg forlader budgetforhandlingerne, frygter jeg, at mine ting bliver pillet ud igen,” sagde Tommy Bøgehøj fredag.
Det samme kan ske for Det Radikale Venstre og Venstre, hvis de kobler sig af eller bliver koblet af budgetforhandlingerne.
Så er der frit slag for de tilbageværende 17 at spille ind med nogle af deres forslag og i stedet helt nulstille den borgerlige fløj.
Det vil være en krigserklæring, der vil være til at forstå, og som kan få vidtgående følger for byrådets arbejde i resten af perioden.
Dansk Folkeparti
Dansk Folkepartis ageren i forhandlingerne har været en torn i øjet på de borgerlige partier, fordi Dansk Folkeparti med den nye gruppeformand Michael Mikkelsen i spidsen sidder til højbords med venstrefløjen. Både Tommy Bøgehøj og Jan Kjær Madsen undrer sig. Sidstnævnte sagde til Lokalavisen fredag: ”Jeg ved ikke, hvad DF’erne vil, for indtil nu har de ikke fået nogle af deres budgetforslag med overhovedet. Det kan jeg godt tillade mig at sige uden at røbe for meget.”
Michael Mikkelsen sagde til Lokalavisen mandag, at han håber på et bredt budgetforlig, der også inkluderer Venstre, fordi det vil gøre borgmesterens manøvremuligheder fremover klart bedre.
”Men vi er presset nu i forhold til tidsplanen, så jeg har svært ved på stående fod at overskue, hvad det hele ender med,” lød det fra Michael Mikkelsen.