Valg til Europa-Parlamentet: Bille nummer 5 på SFs liste
Den tidligere Syddjurs borgmester havde håbet på en placering i top 4 i urafstemningen blandt SFs medlemmer
Når danskerne i maj 2019 skal i valgboksen for at vælge 13 medlemmer til Europa-Parlamentet bliver der mulighed for at stemme på tidligere Syddjurs borgmester Kirstine Bille, der fortsat sidder med i Syddjurs Byråd.
Ved urafstemningen i SF opnåede den tidligere Syddjurs borgmester en femteplads blandt de 12 partifæller, der udgør kandidatlisten.
Det er ikke overraskende, at nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Margrete Auken, topper listen foran det nuværende folketingsmedlem Karsten Hønge, populært kaldet ’Vikaren fra helvede’. Det hænger ved fra dengang, hvor han som stedfortræder i Folketinget sparkede liv i SF’s kritik af S-SF-R-regeringens salg af DONG-aktier til Goldman Sachs, og endte med, at partiet måtte træde ud af regeringen.
Kirstine Bille havde håbet, at hun kunne samle opbakning nok en placering blandt de fire spidskandidater, men det lykkedes lige netop ikke.
Peter Westermann, regionsrådsmedlem og tidligere folketingsmedlem og næstformand, blev stemt ind som nummer tre, mens Kira Marie Peter-Hansen fra SF Ungdom blev nummer fire i urafstemningen.
De fire første på listen er automatisk sikret kampagnestøtte, men Kirstine Bille siger til Lokalavisen, at hun også forventer at få midler fra partiet til at føre valgkampagne for. Det skal dog afgøres i partiets landsledelse.
Et mirakel
Selv om Kirstine Bille er kendt lokalt for at være en stemmesluger og også et par gange har været lige ved og næsten ved folketingsvalg i forhold til at få en stol på Christiansborg, skal der noget nær et mirakel til for, at hun kommer blandt de 13 danske medlemmer af Europa-Parlamentet.
Ved valget for snart fem år siden samlede Margrete Auken over 153.000 stemmer og sikrede dermed SF sit eneste mandat.
”Jeg skal samle mine stemmer i Østjylland og så ellers se, hvad jeg kan få andre steder i landet,” siger Kirstine Bille.
Den meget internationalt orienterede lokalpolitiker er ofte i Bruxelles, fordi hun er næstformand i Kommunernes Landsforenings internationale udvalg.
Hun har de seneste otte år deltaget i dette arbejde, herunder haft plads i EU’s Regionsudvalg (Committee of the Regions). Hun fortsætter i dette udvalg og således også arbejdet i det underudvalg, der rådgiver EU-kommissionen om naturressourcer, landbrug, landdistriktsudvikling, fiskeri og turisme
Danmark har i dag 13 medlemmer af EU-Parlamentet. Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet sidder på hver tre mandater, De Radikale har to, mens Venstre, SF, Konservative og Folkebevægelsen mod EU er repræsenteret af et medlem hver.
Derudover er Rikke Karlsson (tidligere DF) løsgænger.
Fakta
Modsat folketingsvalg ligger det fast, at der skal afholdes valg til Europa-Parlamentet hvert 5. år.
Det er fastlagt centralt i EU, hvornår valget til Europa-Parlamentet i 2019 skal afholdes - 23.-26. maj 2019.
Inden for den fastlagte periode bestemmer medlemsstaterne selv, hvilken dag der skal afholdes valg i de enkelte medlemsstater.
Det er 9. gang vi skal stemme om, hvem der skal sidde i Europa-Parlamentet for Danmark.