Marienhoffskolen og KC har fået fjernet et stigma
Stor glæde og ikke mindst lettelse på de to folkeskoler over, at de er nået i (del)mål med Undervisningsministerens Projekt Elevløft
”Vi er rigtig glade for, at vi er nået i (del)mål med projektet. Der er gjort en stor indsats af både elever og ansatte,” siger viceskoleleder Bent Bystrup, Kolind Centralskole, som en reaktion på, at det forleden blev offentliggjort, at skolen sammen med Marienhoffskolen var blandt de 61 folkeskoler på landsplan, der kan se frem til at få udbetalt en millionbonus i 4. kvartal 2018, fordi det er lykkedes at nedbringe andelen af bogligt svage elever, som får under 4 i dansk og matematik til afgangseksamen for 9. klasse i sidste skoleår.
”Først og fremmest er vi utrolig glade for at være lykkes med vores delmål. Det er en stor tilfredsstillelse for os og en velfortjent anerkendelse af skolens lærere og elever,” siger Birgitte Agersnap, skoleleder på Marienhoffskolen.
”Nu vil vi nøje overveje, hvad 1.3 mio. skal anvendes til, og hvordan pengene bedst kan blive til gavn for alle elevers læring og udvikling,” siger hun.
Afsmittende effekt
Begge skoler sagde ja til at deltage i det treårige Projekt Elevløft, da det stod klart, at de stod på listen over skoler, der lå langt nede på rangstigen i forhold bogligt svage elever i dansk og matematik i afgangsklasserne. Det på trods af, at udvælgelsen af skolerne nærmest havde karakter af tilfældighed.
Pisk eller gulerod? På begge skoler har man allerede mærket afsmittende effekter på hele skolen af at være med i Projekt Elevløft.
”Selvfølgelig har indsatsen her i starten været fokuseret i udskolingen, men det bliver mere og mere tydeligt, at det hele har en afsmittende effekt hele vejen ned i skolen,” siger Bent Bystrup
”Vi er selvfølgelig allerede langt inde i næste trin af projektet, som jo løber over 3 år. Det er dog tydeligt, at det at sætte fokus på noget altid betyder, at der sker en udvikling, som måske ikke altid var sket uden dette fokus,” indrømmer Bent Bystrup.
Tror på reprise
For at få del i puljen skal skolerne i hvert af de tre år, hvor puljen eksisterer, reducere andelen af elever, der får under karakteren 4 i dansk og matematik med fem procentpoint. I indeværende skoleår skal skolerne derfor øge antallet med 10 procent og i år 3 med 15 procent.
Dermed bliver det selvfølgelig sværere at få en millionærbonus i år 2 og 3. På Marienhoffskolen tror man imidlertid på en gentagelse.
”Vi har gode forventninger til den nuværende 9. klasse om at nå det næste delmål og er for længst kravlet i arbejdstøjet for at motiveret eleverne til at stå på tæer og klare sig bedst muligt til sommer. Det er vores fornemmeste opgave at hjælpe eleverne til at opnå gode resultater, så de står stærkt, når de skal videre i ungdomsuddannelser efter folkeskolen,” siger Birgitte Agersnap.
Knapper at skrue på
På begge skoler har man arbejdet målrettet på at klæde afgangseleverne ekstra godt på, før de skal til eksamen.
Skoleleder på Kolind Centralskole, Lene Kirkegaard, fortæller, at man til den seneste eksamen bad eleverne møde en time før de skriftlige eksamener for at spise et nærende måltid morgenmad sammen for på denne måde at blive klædt ordentligt på til eksamen, og måske også få pulsen ned.
”Vi kunne se, at det havde en positiv effekt på eleverne, fordi de gik langt mere parate, trygge og rolige ind i eksamenslokalet,” siger Lene Kirkegaard.
På Kolind Centralskole valgte man også at droppe læseferien til fordel for studie-dage, hvor afgangseleverne kunne møde op på skolen og blive pudset af i eksamensfagene.
”I sidste skoleår var det frivilligt, om man ville dukke op, men det gjorde de fleste, og jeg tænker, at studie-dagene bliver obligatoriske i år,” siger Lene Kirkegaard.