Borgerlig kritik: Vi savner strategisk diskussion

Konservative og Venstre kritiserer borgmester Ole Bollesen for manglende ambitioner og retning under budgetforhandlingerne

BUDGET 2019 Lige siden valgnatten i november 2017 har det stået klart, at kommuneskattens højde ville blive et tema under budgetforhandlingerne.

Skattediskussionen har været afgørende for, at den enlige konservative i byrådet, Tommy Bøgehøj, ikke kan stemme for næste års budget.

Tommy Bøgehøj havde på forhånd meldt ud, at alt andet end en skattenedsættelse på 0,2 procent point ikke ville være spiseligt for Konservative Syddjurs.

”Jeg er skuffet over, at Ole Bollesen ikke på noget tidspunkt har forsøgt at diskutere skattetemaet seriøst ud fra den betragtning, at han selv var med til at få det skrevet ind i budgetbemærkningerne i sidste års budget,” siger Tommy Bøgehøj.

Bøgehøj er generelt kritisk overfor borgmesterens ledelse af budgetforhandlingerne.

”Det har mere været Kirstine Bille (SF) og Jesper Yde Knudsen (Enhedslisten), der har sat dagsordenen sammen med Christian Haubuf (S). Det er den følelse, jeg er gået derfra med. Jeg har virkelig savnet, at Ole Bollesen har forsøgt at række ud til Venstre først og fremmest, så Budget 2019 havde haft sit afsæt i, at de to største partier, S og V, havde været enige.”

Uambitiøst

Bøgehøj og Venstres gruppeformand, tidligere borgmester Claus Wistoft (V), savner, at budgetdebatten mere havde haft et strategisk udgangspunkt: Hvordan ser vi Syddjurs om fem år?

”Jeg under, at der bliver flere penge til Kafé Kolind, men det er bare en af flere operationelle beslutninger, der er taget uden, at vi overhovedet har haft en strategisk diskussion først. Der er mange byrådspolitikere, der tilsyneladende ikke magter eller ikke vil diskutere strategi, men det bør man i det mindste kunne forlange af kommunens borgmester,” siger Claus Wistoft, der erkender, at der er ”mange gode ting i budgetforliget” og ”at uenigheden er marginal”. ”Det er da fint at ansætte en klimakoordinator eller, hvad man nu kalder vedkommende, men man gør det uden at kunne fortælle, hvad klimakoordinatoren skal bruges til,” siger Tommy Bøgehøj. Claus Wistoft er enig.

”Et godt eksempel på, at en beslutning tages uden en forudgående strategisk diskussion, når vi taler grøn dagsorden. Det ville have været idé i at hæfte en grøn dagsorden sammen med en erhvervspolitisk dagsorden, og det var vi også på vej til, men jeg kan se, at det har forligspartierne valgt at pille ud af budgettet,” siger Claus Wistoft, der vil bruge onsdagens anden behandling i byrådssalen til at kritisere borgmesterens ageren under forhandlingerne. Hvor ramsaltet kritikken bliver, vil han ikke afsløre på forhånd.

faktaboks: Forligspartierne Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti fremhæver følgende fikspunkter i det vedtagne budgetforlig:

Der ansættes en bæredygtighedskoordinator

I kommunens anlægsbyggerier skal der planlægges ladestandere til eldrevne køretøjer

På ungeområdet er der ”en række markante indsatser”, herunder mulighed for at unge med ungdomskort kan anvende flextur gratis, etablering af hotspots og midler til opfølgning på ungekonferencen.

Klippekortsordningen på plejeboligområdet indenfor ældre og sundhedsområdet fortsætter

Kafe Kolind understøttes yderligere i budgettet med 100.000 kr. årligt

Cykelstipuljen forhøjes med 500.000 kr. årligt fra 2020 så der er i 2019 er afsat i alt 1 mio. kr. og i 2020 og årene frem i alt 2,5 mio. kr.

Skoleområdet styrkes med en generel forhøjelse på 2 mio. kr. på elevtildelingen

Der afsættes midler til en naturpulje på 500.000 kr. til konkrete naturprojekter. Det kan evt. være forbedringer af vandløbs fysiske tilstand, genslyngninger, etablering af paddehuller på kommunale arealer etc.

Erhvervspuljen forøges med 250.000 kr. årligt for at understøtte erhvervsudvikling, herunder fremme virksomheder med en grøn profil, og tiltrækning af virksomheder

Veteranpuljen styrkes med 20.000 kr. sådan at kommunens veteranarbejde understøttes med i alt 70.000 kr. årligt

Der er afsat midler til Knudepunktet i Knebel som en del af projekt Mols i udvikling

Renovering af Naturbørnehaven Mols Bjerge


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.