Tre drab i Viby på få måneder skaber utryghed: »Dybt tragisk«

»Der, hvor jeg mærker utrygheden, er i samtalerne, jeg har med mennesker. Der bliver talt om, at nu står vi her igen. Her i Viby. Med det tredje drab inden for seks måneder. Det er dybt tragisk,« siger byrådsmedlem.  

Artiklens øverste billede
Der er blevet lagt blomster, hvor den 21-årige mand på tragisk vis mistede livet natten til tirsdag den 8. marts. Foto: presse-fotos.dk
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Tirsdag nat blev en 21-årig mand fundet skuddræbt i sin bil af en patrulje, der tilfældigvis kom forbi. Siden da har Østjyllands Politi efterforsket sagen intensivt, men har indtil videre ikke anholdt nogen.

Drabet på den unge mand er det tredje af sin slags i Viby på knap seks måneder:

En 18-årige gymnasieelev blev knivdræbt på en sti tæt på Aarhus Handelsgymnasium på Ormslevvej i slutningen af oktober. Fire unge mænd er anholdt i sagen.

Byrådsmedlem Jesper Kjeldsen (S) og formand for Viby Fællesråd Hans Peter Ploug Mehlsen. Arkivfoto: Kim Skovrup Andersen

Ligeledes mistede en 28-årig kvinde livet, da hun blev stukket ihjel med en kniv i en lejlighed på Byvangs Allé i Viby i midten af december. Hendes ægtefælle erkendte vold med døden til følge ved grundlovsforhøret. Sagen er endnu ikke gået i gang.

Og så nu den unge mand i bilen, der holdt parkeret i Rosenhøj-kvarteret.

Utryghed i Viby

Formand for Viby Fællesråd, Hans Peter Ploug Mehlsen, siger til Lokalavisen Aarhus, at de mange drab på kort tid »er uhørt« i Viby:

»Tingene er ikke så trygge, som de har været. Det er min oplevelse, at der hersker en vis form for utryghed blandt borgerne. Sådan er det, når sådan noget her sker - det gjorde det også med drabet på handelsgymnasieeleven,« siger Hans Peter Ploug Mehlsen.

»Det er bemærkelsesværdigt, at vi har oplevet så voldsomme ting i løbet af den sidste tid.«

Dette er bestyrelsesmedlem i Socialdemokratiet Viby J og byrådsmedlem Jesper Kjeldsen (S) enig i:

»Der, hvor jeg mærker utrygheden, er i samtalerne, jeg har med mennesker. Der bliver talt om, at nu står vi her igen. Her i Viby. Med det tredje drab inden for seks måneder. Det er dybt tragisk,« siger han.

Jesper Kjeldsen påpeger, at byrådet onsdag tog en beslutning om en helhedsplan, hvor hele området skal løftes - inklusiv Rosenhøj-kvarteret:

»Det er blevet besluttet, at Rosenhøj skal laves fuldstændig om for at skabe et mere trygt miljø. Omkring Rosenhøj har der været handel med euforiserende stoffer og anden utryghedsskabende adfærd, så lige præcis det områder, hvor det (drabet, red.) er sket, handler vi på.«

Overvågning - for eller imod?

Tilbage i december, da den 28-årige kvinde blev dræbt, talte Lokalavisen Aarhus med fællesrådsformand Hans Peter Ploug Mehlsen om muligheden for øget overvågning i området, hvilket han var imod. Dette spørgsmål blev formanden endnu engang foreholdt:

»Jeg tror ikke på, at flere overvågningskameraer og vagtværn, er lykken. Mit menneskelige udgangspunkt er, at hvis vi skal prøve at skabe nogle tryggere rammer i vores byområde, skal vi tænke langsigtet. At etablere foranstaltninger, hvor folk kan føle sig trygge,« siger han og fortsætter:

»Vi skal satse på nogle boligsociale medarbejdere, der med hjerte og sjæl vil gøre noget for unge og voksne og få dem i gang med aktiviteter, der skaber indhold. Det fjerner ikke kriminaliteten, men måske kan man på den lange bane skabe nogle miljøer, hvor det er attraktivt og rart at være. Hvis man gør sådan noget, kan man måske komme noget af det her til livs.«

Jesper Kjeldsen (S) er knap så afvisende for øget overvågning:

»Jeg har på et tidspunkt arbejdet lidt med et forslag om nogle stikprøve-kameraer, hvor man i en periode sætter et kamera op og gør opmærksom på, at området kan være overvåget,« siger byrådsmedlemmet og holder en kort pause.

»Men egentlig har jeg lyst til at række ud til myndighederne og have en snak om, hvad der sker i Viby. Vi kan lave helhedsplaner, og det er skønt, men hvad sker der om et halvt år? Så jeg tænker, at jeg skal række ud til de rette myndigheder og høre, hvad vi kan gøre. Og om vi gør det rigtige i Viby.«

Hvilke myndigheder tænker du?
»SSP – Socialforvaltning, Skole og Politi. Jeg har ikke mødtes med dem endnu, men det her er da bestemt en anledning til at gå videre.«

Et alsidigt fællesråd

Ifølge Hans Peter Ploug Mehlsen kan en del af utrygheden løses, hvis borgerne kommer mere til orde:

»Man skal have fat i de mennesker, der bor i områderne. Utrygheden i Rosenhøj er formentlig lige så stor som altid. Jeg snakkede for eksempel med en dame, der sagde, at legepladsen derude er nogenlunde det eneste, der ikke er lavet hærværk på. Fordi der hele tiden er nogen, der holder øje med den. Menneskelig overvågning, men det er jo bare ikke løsningen.«

Formanden pointerer, at fællesrådet i Viby har brug for en større alsidighed i den forbindelse:

»Der mangler folk, der går aktivt ind i det. Fællesrådet her i Viby er oftest folk, der er på pension. Det er jo slet ikke repræsentativt for området. Jeg har råbt og skreget efter et fællesråd, hvor man har folk fra idrætsforeningen og fra uddannelsesverdenen, fra handelsverdenen og borgere med anden etnisk baggrund end dansk. En repræsentation for området. Så kunne man måske i højere grad i fællesskab få løftet mange ting – også trygheden i området. Det kunne jeg godt tænke mig.«

Byrådsmedlem Jesper Kjeldsen er enig med fællesrådsformanden:

»Der er jo ikke stor adspredelse. Og det er jo ikke fordi fællesrådet ikke vil, men det er en stor opgave at få folk med. Så det håber jeg, at fællesrådet kan lykkes med.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.