Mænd i krise: Her kan de bo, når de er i skilsmisse eller udsat for vold i familien

Mandecentret i Vestergade har i 10 år givet udsatte mænd tag over hovedet og gode råd. Det skal fejres

På fredag 2. november fejrer Mandecenteret i Aarhus, at det er 10 år siden, at det åbnede en ydmyg rådgivning og to lokaler til overnatning.

”Det er utroligt, at det allerede er 10 år siden,” siger den daglige leder Kim Nidam, der var først mand på pletten, da Mandecenteret blev etablerelet i Vestergade 58 Aarhus med Mandecenteret i København som forbillede. Han er uddannet pædagog og psykoterapeut og han så et behov for et tilbud til mænd, der er i skilsmisse eller udsat for vold i familien.

I dag har Mandecenteret udbygget kontorfaciliteterne, som stadig ligger i Vestergade 58. Ikke færre end 5-600 mænd går på et år igennem lokalerne og de ansattes hænder. Nogle af mændene og deres børn bor på Mandecentrets boligafdeling, der i dag ligger i Teatergården i Vestergade 48. Der er nu otte lokaler, og i dem er der årligt 2200 overnatninger.

”De 10 år er gået rigtig godt, for nu er vi etablerede og forankrede i samfundet. Det har været en lang rejse med op- og nedture,” siger Kim Nidam, der har styret Mandecenteret igennem udfordringerne.

”Perioden med hatten i hånden er overstået, så nu er der ro til arbejdet. I dag betaler kommunerne for boafdelingen og satspuljerne og fonde det øvrige,” forklarer han.

Også kvinderne får hjælp

Det er Kim Nidams klare overbevisning, at Mandecenteret lykkes godt med både at hjælpe mænd i krise men også med at forebygge social deroute som arbejdsløshed, misbrug eller hjemløshed. Centeret gør mændene i stand til at varetage et hjem, et job og deres børn.

”Vi arbejder meget med krisehåndtering. Mændene føler, at gulvtæppet er revet væk under dem, så vi går i gang med krise- og sorg-arbejde. Det er ofte første gang, at mændene betror sig til nogle, når de kommer til os, og så hjælper vi dem med at sortere i, hvad der er vigtigst lige nu,” forklarer Kim Nidam.

Mændene er ofte blevet smidt ud hjemmefra eller også har de valgt at gå. Statens Institut for Folkesundhed skønner, at 19.000 mænd i Danmark er årligt udsat for fysisk partnervold. Det er hver tredje af de 57.000 danskere, der hvert år udsættes for fysisk vold i et parforhold.

På Mandecenteret har også kvinderne mulighed for at være med i konfliktmægling og parrådgivning.

”Vi er ikke kønspolitiske, vi søger helhedsløsninger. Min er faring er, at det giver rigtig god mening og at det lykkes ofte for os at få lavet nogle gode samværsaftaler, så konfliktniveauet falder,” siger Kim Nidam.

Centeret tilbyder både rådgivning om på det psykologiske men også om det juridiske. Der er i alt fem ansatte, hvoraf en er jurist, en er socialrådgiver og tre er pædagoger. To af dem har en psykoterapeutisk overbygning.

Desuden har centret en række frivillige med fagligt relevant uddannelser og kontakt til tre advokatfirmaer, som frivilligt yder gratis retshjælp. Typisk i familiesager, der handler om samværsaftaler med børnene.

Bør du sende dit parforhold til tjek?

De frivillige er i høj grad med til at få stedet til at fungere. De møder typisk op på centret i den hyggelige gård i Vestergade og har samtaler med mændene - nogle gange en enkelt andre gange en række alt efter behov.

Selv om Kim Nidam er glad for, at Mandecenteret er godt etableret, stopper udviklingen ikke her. Han ser i fremtiden et endnu større center:

”Vi vil gerne udvide og har lavet de indledende øvelser og en forretningsplan, for behovet er der. Vi vil gerne styrke vores ambulant rådgivning, som har haft stor interesse. Den kan også hjælpe mænd, der lige nu er i arbejde eller under uddannelse og som er i brudte forhold. Det er vigtigt, at de bevarer kontakten til deres børn,” fastslår Kim Nidam, der også ønsker en større boafdeling med bedre faciliteter til de børn, der kan bo i Vestergade sammen med deres fædre i op til at halvt år.

På fredag fejrer Mandecenteret, at de første 10 år er gået godt, og alle er velkomne.

FAKTA:

Mandecenteret har 10 års jubilæum fredag 2. november kl. 15-17

Kl.15.00: Velkomst ved forstander Kim Nidam, Mandecentret, Aarhus

Kl.15.05: Tale ved bestyrelsesformand Claus Bøgh, Fundamentet

Kl.15.15: Tale ved socialrådmand Kristian Würtz, Aarhus

Kl.15.30 – 16.00: Soul- og bluesmusikeren Mike Andersen spiller

Efter talerne er der mulighed for rundvisning og centret er vært ved et let traktement.

Hvis vejrforholdene tillader det, så vil en del af arrangementet foregå i Mandecentrets hyggelige baggårdsmiljø.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.