Spørring-borger kæmper for dagtilbud

Trine Ibsen Hansen er en bekymret forælder, der nu har startet en underskriftsindsamling mod sammenlægning af lokale dagtilbud. Rådmand afviser, at børn som udgangspunkt bliver flyttet

opråb ”Ville du flytte til Spørring, hvis dine børn ikke kunne få plads i daginstitution herude? Ville du køre dine børn 15 kilometer hver dag til institution? Hvor lang tid ville det tage, og hvor lange dage ville de ikke få i institutionen?”.

Det er nogle af de spørgsmål og bekymringer, Trine Ibsen Hansen fra Spørring, har delt i et facebook-opslag, hvor hun har startet en underskriftsindsamling.

Kæmpe-akvarium eksploderet i storcenter: Fisk og 15.000 liter vand væltet ud

Hun er formand i forældrerådet i Spørring Børnehus, som vil blive ramt, hvis et forslag om at sammenlægge dagtilbud i Spørring, Trige og Lisbjerg bliver vedtaget i byrådet senere på måneden.

Der er tale om en underskriftsindsamling på foranledning af sparekataloget, der har høringsfrist 11. oktober. Her forslås det, at der i alt sker syv dagtilbudssammenlægninger, så antallet af samtlige af kommunens dagtilbud vil blive reduceret fra 45 til 38. Forslaget vil betyde, at de sammenlagte dagtilbud vil dække to naboskoledistrikter. Hvis sammenlægningerne bliver vedtaget, vil de træde i kraft 1. marts til næste år.

”Lokalpolitikerne vil undgå at møde op med sparekatalog på valgdagen”

”Vi kæmper for at beholde dagtilbuddene, som de er nu, og så er vi selv villige til at finde besparelser, så det ikke går ud over vores børn. Det giver ingen mening, at dagtilbuddene ikke følger skolerne. Jeg synes, der bliver for langt mellem institutionerne i distriktet. Der er en radius på 15 kilometer fra Spørring til Kasted. Her i Trige og Spørring er der en del børn på venteliste, og jeg er sikker på, at hvis dagtilbud bliver lagt sammen, så bliver de børn rykket til Lisbjerg,” siger Trine Ibsen Hansen.

Soveby-frygt

Hun er også bekymret for, at Spørring bliver en soveby.

”Vi er lidt bange for, at folk flygter fra yderområderne, hvis de ikke kan få deres børn passet i nærområdet. Og huspriserne kan også falde, hvis det ikke er attraktivt at bo her for børnefamilier. Så bliver det her i værste fald en spøgelsesby, hvor man ikke har et lokalsamfund og ikke kender hinanden, fordi man bare kører til og fra området hver dag,” siger hun.

Initiativtageren til underskriftsindsamlingen peger på, at det blot er 178.000 kroner, som skal spares. Et forholdsvist lille beløb i forhold til konsekvenserne.

”Vi føler ikke, vi er blevet hørt. Og det her spareforslag har været lidt gemt væk i direktørgruppens sparekatalog som en lille fodnote. Hvis man deler beløbet ud på hvert dagtilbud, er der tale om 26.600 kroner per dagtilbud, og det ville vi godt selv kunne spare, hvis man blot bevarer dagtilbuddene som de er,” siger Trine Ibsen Hansen.

Rådmand: ”Børn får tilbudt en plads i den by, de bor i”

Rådmand hos Børn-og Unge, Thomas Medom (SF), har sendt en mail til Tirne Ibsen Hansen:

”Jeg kan forstå, at beslutningen har skabt utryghed og frustrationer. Men det vigtigt for mig at slå fast, at sammenlægningen af dagtilbuddene ikke har betydning for, hvor børnene i Lisbjerg og Trige-Spørring kommer til at gå i daginstitution. Der er tale om en ledelsesmæssig sammenlægning, og vi ændrer ikke på reglerne for anvisning af pladser til vuggestue og børnehave. Det vil sige: Børn, der bor i Lisbjerg, vil som udgangspunkt få tilbudt en plads i anvisningsdistrikt Lisbjerg. Mens børn der bor i Trige eller Spørring som udgangspunkt vil få tilbudt en plads i anvisningsdistrikt Trige-Spørring. Det er de regler, der gælder i dag, og det ændrer budgetforliget ikke på,” skriver han og fortsætter:

”Såfremt det ikke er muligt at finde en plads i anvisningsdistriktet vil det pågældende barn få tilbudt en plads i det garantidistrikt, som barnet bor i. Børn og Unge forsøger altid at finde en plads så tæt på det ønskede som muligt eller på forældrenes vej til og fra arbejde. Det er ligeledes de samme regler som i dag. Ligesom garantidistrikterne er de samme som i dag. Forliget ændrer heller ikke på antallet af institutioner. Kun på hvordan disse institutioner ledes. Hele vejen gennem budgetforhandlingerne har jeg kæmpet for at undgå besparelser tættest på børnenes og familiernes hverdag. Personligt er jeg derfor meget tilfreds med de dele af forliget, der – trods et væsentligt sparekrav til Børn og Unge - stort set er uden besparelser på de børnenære områder, såsom pasning, undervisning, SFO og fritidstilbud. Ved at sammenlægge 14 dagtilbud til 7 dagtilbud opnår vi en besparelse på administration og ledelse, som vi ellers skulle have fundet tættere på børnenes hverdag. Derfor har vi valgt sammenlægningen.”


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.