Borgmester Jacob Bundsgaard glæder sig til ny bydel i Aarhus Vest: Bispehavens beboere føler sig ladt i stikken

Nedrivninger i Bispehaven er et nødvendigt onde, mener borgmester Jacob Bundsgaard. Beboere går utryg fremtid i møde, lyder det fra bestyrelsesformand for afdeling i boligområdet.

Artiklens øverste billede
Frem mod 2030 skal der rives seks blokke ned i Bispehaven i Hasle. Der skal også opføres 530 nye private boliger. Foto: Casper Dalhoff
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Han ved det godt, borgmester Bundsgaard.

At beboerne i Bispehaven langt fra er lykkelige over den helhedsplan, der nu er godkendt i Østjysk Boligs repræsentantskab, boligforeningens øverste myndighed.

Helhedsplanen får store konsekvenser for Bispehavens beboere. Seks af boligområdets blokke skal rives ned. De bygninger, der ikke skal rives ned, skal renoveres. En lang række beboere skal genhuses. Flere af dem er allerede blevet genhuset én gang.

Hasselhøj

Jacob Bundsgaard (S) glæder sig ikke desto mindre over, at Østjysk Boligs repræsentantskab har godkendt helhedsplanen. Med den har man taget en vanskelig, men også nødvendig beslutning, lyder det.

»Nu kan vi tage fat på den forandring, der skal gøre bydelen bedre integreret i Aarhus. Ambitionen er at skabe bedre muligheder for de børn og unge, der vokser op i området. Det har vi nu fået mulighed for at sætte fart på,« siger Jacob Bundsgaard til Lokalavisen Aarhus.

Idéen er at binde Bispehaven, Ellekær og Hasle bedre sammen. Det skal ske via en række nye kvarterer med det fælles navn »Hasselhøj.« Aarhus Kommune vil gerne tiltrække aarhusianske børnefamilier, der kan have svært ved at finde en bolig i landets næststørste by. En række nye, private rækkehuse skal være med til at lokke børnefamilierne..

»Fra udsat boligområde til ny tryg og børnevenlig bydel,« er overskriften fra kommunen.

Nej, nej, nej

Ambitionerne ændrer ikke ved, at det blev et overbevisende »nej tak«, da beboerne i Bispehaven den 30. november sidste år stemte om helhedsplanen. 171 beboere stemte imod, 33 for og to beboere stemte blankt.

Bestyrelsesformand for Afdeling 6 i Bispehaven, Alex Young Pedersen, begræder, at Østjysk Boligs repræsentantskab ikke bakker op om den beslutning, beboerne i Bispehaven har taget.

»Den udvikling, der var i gang i Bispehaven, var meget positiv. Man har lavet et gevaldigt byløft, som beboerne selv har vedtaget, men nu får vi ikke lov til at se resultatet af det, siger han til Lokalavisen Aarhus.

Bispehaven har været igennem en omfattende tryghedsrenovering, som netop er afsluttet. Man har nu sat boligområdets beboere i en utryg situation i rigtig lang tid, mener Alex Young Pedersen.

Alex Young Pedersen er med egne ord chokeret over, hvor lidt støtte beboerne i Bispehaven har fået fra resten af samfundet i forbindelse med kommende nedrivninger i boligområdet. Foto: Privat

Vil accelerere udvikling

Aarhus’ borgmester er med egne ord »meget opmærksom på, at beboerne tidligere har stemt nej til helhedsplanen.«

»Jeg har meget stor forståelse for den bekymring, der er hos beboerne. For nogle vil planen betyde, at de skal flytte. Det er et stort indgreb i menneskers hverdag. Det kan kun retfærdiggøres, fordi der er meget store udfordringer i området i dag,« siger Jacob Bundsgaard til Lokalavisen Aarhus og fortsætter:

»Heldigvis går det i den rigtige retning på de fleste parametre, men det går for langsomt, og forudsætningen for, at vi kan accelerere den udvikling, er, at vi også får gjort noget ved de fysiske rammer i området.«

Der er i de kommende år brug for tæt dialog med borgerne i Bispehaven, lyder det fra Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard. Foto: Joachim Ladefoged

De udfordringer, borgmesteren nævner, handler blandt andet om udsathed, kriminalitet og uddannelsesniveau.

»Der er børn, der mistrives og kvinder, der ikke får lov til at leve frit,« siger Jacob Bundsgaard.

Aarhus Kommune har ifølge borgmesteren en vigtig opgave i at involvere beboerne i Bispehaven i den proces, der nu starter.

»Vi har brug for en tæt dialog med borgerne i området, så vi sammen kan løfte bydelen til gavn både for beboerne og resten af byen,« lyder det.

Ikke én krone

I forbindelse med de gennemgribende nedrivninger i Bispehaven kommer beboerne til at optage et lån på et trecifret millionbeløb.

Ifølge direktør for Østjysk Bolig, Marianne Toft-Dallgaard, vil nedrivningerne dog ikke komme til at få økonomiske konsekvenser for beboerne i boligkomplekset.

»Langt hovedparten af beboerne får overhovedet ikke nogen huslejestigning. Ikke så meget som en krone.,« sagde hun den 13. november 2021 til Lokalavisen Aarhus.

Beboernes økonomiske tryghed skal ifølge Marianne Toft-Dallgaard findes i, at Landsbyggefonden understøtter det lån, beboerne skal optage.

Nedrivningerne i Bispehaven er en konsekvens af Folketingets ghettoplan. Ifølge planen skal andelen af almene familieboliger i de såkaldte »hårde ghettoer« inden 2030 nedbringes til maksimalt 40 procent.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.