Kommunen ophæver ansættelsesstop på voksen- og plejeområdet
6. juni besluttede Økonomiudvalget i Norddjurs Kommune at indføre ansættelsesstop i kommunen for at standse den økonomiske blødning. Ansættelsesstoppet er i princippet gældende indtil budgettet for 2019 er endeligt vedtaget 9. oktober, men de seneste måneder har alligevel vist sig at byde på uventede udfordringer, når kommunens medarbejdere eksempelvis er blevet sygemeldte eller har sagt deres stilling op. Særligt på voksen- og plejeområdet har der været problemer med at levere den tilstrækkelige service til kommunens borgere, og derfor har Voksen- og Plejeudvalget anmodet Økonomiudvalget om at ophæve ansættelsesstoppet på området.
Det ønske efterkom Økonomiudvalget onsdag aften, og det er der stor tilfredshed med hos formand for Voksen- og Plejeudvalget Lars Møller (S).
”Det er rigtig godt. Det er jeg glad for, at det er blevet ophævet. Det har vist sig, at være et voldsomt åg for hele sundheds- omsorgs- og socialområdet. Det har givet nogle store udfordringer med et uensartet serviceniveau, når for eksempel hjemmeplejen har fået en sygemelding. Desuden har det heller ikke givet den besparelse, som Økonomiudvalget havde forventet, og så giver det jo ingen mening at opretholde ansættelsesstoppet,” lyder det fra Lars Møller.
Øget stress
Tiden efter indførelsen af ansættelsesstoppet har blandt andet medført, at Norddjurs Kommune har haft vanskeligt ved at overholde sine egne kvalitetsstandarder og give den lovpligtige service til de borgere, der har behov for kommunens hjælp. Det har tillige medført et øget arbejdspres og flere stressrelaterede sygemeldinger blandt kommunens medarbejdere. Voksen- og Plejeudvalget har på den baggrund besluttet at sænke serviceniveauet på området, men i den situation, som kommunen aktuelt befinder sig i, er det den bedste løsning i den næste måned, indtil budgettet vedtages, mener Lars Møller.
”Det betyder, at vi kan levere den vare, som står i vores kvalitetsstandarder samtidig med, at vores medarbejdere kan tilrettelægge deres arbejdsdag meget bedre. Nu kan vi gøre det, vi skriver i vores standarder i modstætning til før, hvor vi ikke kunne leve op til det. Medarbejderne kan følge med til det, og borgerne ved, hvad de kan forholde sig til. Jeg tror, det er godt set i lyset af situationen. Det her vil hjælpe de ældre og de handicappede, så de kan føle sig trygge,” siger Lars Møller.
faktaboks: Ophævelse af ansættelsesstop
Voksen- og plejeudvalget har drøftet virkningen af ansættelsesstoppet på sundheds- og omsorgsområdet, og har på baggrund af nedenstående punkter anmodet Økonomiudvalget om at ophæve ansættelsesstoppet.?
Uensartet serviceniveau, der ikke lever op til de besluttede kvalitetsstandarder og i en del situationer er særdeles lavt. ?
Aflysninger af serviceydelser, der gør det vanskeligt at give den lovpligtige erstatningsydelse. ?
Stigende antal klager (til både forvaltning og politikere), utilsigtede hændelser og genindlæggelser. ?
Stort pres på de tilbageværende medarbejdere, som ud over øget arbejdspres også skal håndtere borgernes frustration. Konkret er der øget stressrelateret sygefravær. ?
Store rekrutterings og fastholdelsesproblemer med bl.a. øgede udgifter til udbetaling af feriegodtgørelse til fratrådt personale og øget pres på tilbageværende personale. ?
Ringe mulighed for planlægning med øgede udgifter til omlægning af arbejdstid, overarbejde og manglende mulighed for at afspadsere merarbejde til følge. ?
Begrænset økonomisk effekt i perioden fra nu og til vedtagelsen af budget 2019
Kilde: Økonomiudvalgets dagsorden