Drømmen om højskole på Anholt er kommet nærmere
150.000 kroner sætter for alvor hjulene i gang
Det er et års tid siden, det første reelle spadestik til en højskole på Anholt blev taget, da Anholt Højskoleforening holdt sin stiftende generalforsamling. Nu er et endnu dybere spadestik taget, idet Nordea-Fonden tilsyneladende også synes så godt om den idé, at fonden har tildelt projektet 150.000 kroner fra dens kystpulje.
Pengene betyder, at højskoleforeningen nu for alvor kan begynde at undersøge, om der på Anholt er tilstrækkelig grobund for at etablere en højskole permanent. For én ting er at gå med en idé, og en anden er jo at brede den ud til andre. Det fortæller Gyrite Andersen, der ud over at være blandt initiativtagerne til højskoleforeningen også er skoleder på Anholt Skole.
”Efter vi har stiftet foreningen har vi også hørt fra mange, der er synes det er spændende, men interesse er jo ikke det samme som at melde sig til. Det næste års tid skal gå med at afvikle højskolekurser og prøve at finde ud af, hvad der fungerer, hvilken slags undervisning og hvilken slags mennesker, der kunne tænke sig at gå på højskole på Anholt. Det kræver noget fodarbejde først,” konstaterer Gyrite Andersen.
Uden for sæsonen
Indtil videre er højskolen på Anholt et pilotprojekt, der skal gøre initiativtagerne klogere på, hvad der skal til for at etablere en højskole, og om det overhovedet er muligt. Det er således også endnu uvist, hvor en højskole rent fysisk skal ligge.
Sikkert er det dog, at højskoleforeningen over det næste år nu har penge til at afvikle fire ugekurser, hvor deltagerne bor på vandrehjemmet. Det er også bevidst, at kurserne ligger uden for sæsonen, for en af grundtankerne bag projektet er, at man som deltager skal opleve det ”rigtige” Anholt.
”Vi tænker ikke, at det er voldsomt interessant at få flere mennesker over i højsæsonen, hvor der i forvejen er mange mennesker på øen. Vi vil gerne vise det andet Anholt og dele den med mennesker, der også gerne vil prøve at leve et så isoleret sted. Tanken er, at hvis man tager på højskole på Anholt, så bliver man i høj grad involveret i det daglige liv på øen,” fortæller Gyrite Andersen.
Anholt Højskoleforening går nu i gang med at planlægge, hvordan det næste år skal forløbe, og hvilke kurser der skal udbydes. På www.anholthoejskoleforening.dk kan man følge med i udviklingen og læse om kommende kurser.
faktaboks: Anholt Højskoleforening
Pilotprojektets mål er at afholde fire ugekurser i perioden september 2018 – juli 2019 med 20 deltagere på hvert kursus, og hvor mindst 75% af undervisningen varetages af fastboende anholtere, og leveringen af ydelser købes hos de lokale erhvervsdrivende. Desuden skal resultatet af pilotprojektet være et færdigudviklet idegrundlag og en virksomhedsplan udarbejdet i samarbejde mellem foreningen, en tænketank bestående af højskoleforeningens interessenetværk og de konsulenter fra højskoleverdenen, som projektet ønsker at tilknytte.
I projektperioden bliver der ansat to lokale projektmedarbejdere, som skal være den daglige ledelse i projektperioden, samt være tovholdere mellem forening, lokalbefolkning, undervisere og kursister. Når højskolen forhåbentlig er etableret, skal den drives af en bestyrelse.
Kilde: www.anholthoejskoleforening.dk