Hyldest til frivillighed og næstekærlighed
Biskop Henrik Wigh-Poulsen lagde vejen forbi Kafé Kolind på Frivillig Fredag
Frivillighed rimer på næstekærlighed. Måske ikke lige sådan i lingvistisk forstand, men i en billedlig forståelse, for der er jo noget i det der med at gøre noget for nogen uden at få noget igen.
Derfor var det også en aldeles passende gæst, der fredag formiddag slog vejen forbi det sociale værested Kafé Kolind. Her havde daglig leder af værestedet Bente Møller inviteret biskop i Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen til at drikke en kop formiddagskaffe med de frivillige og gæsterne i Kaféen på dagen, hvor frivilligheden bliver fejret over hele landet på ’Frivillig Fredag’.
Her fik biskoppen med egne ører hørt, hvordan frivilligheden og næstekærligheden hænger sammen. På skift fortalte både de frivillige og gæsterne i værestedet, hvilken betydning det har for dem at træde ind i caféen. For manges vedkommende er Kafé Kolind en fast del af dagligdagen.
”Der er så meget varme i de mennesker, der er hernede. Og der er ikke nogen, der forventer at få noget for det. Man kan nogle dage komme herind og egentlig have besluttet sig for, at i dag gider jeg ikke rigtig snakke med nogen, og så går der ikke ret lang tid, før man sidder med det største smil i ansigtet. Jamen, jeg tror sgu, vi elsker hinanden allesammen og passer på hinanden,” fortalte Peter Andreassen, der er en af Kafé Kolinds flittige gæster.
Enorm inspiration
At der var næstekærlighed i luften, havde biskop Henrik Wigh-Poulsen tidligt fornemmet.
”Når man kommer så mange steder, som jeg gør, så kan man hurtigt danne sig et indtryk af, hvad det er for et sted, og her skulle jeg bare lige ind ad døren, så kunne jeg mærke, at det her er et godt sted at være. At her passer man på hinanden,” lød det fra Henrik Wigh-Poulsen, og uddybede betydningen af frivilligheden fra et kirkeligt synspunkt.
”Når man kan være der for hinanden og give plads til hinanden for den man er i stedet for hele tiden at ville lave om på hinanden. Der skal være plads til hinandens forskellighed, og det inspirerer mig helt vildt at vide, at der den her lille oase i Kolind. Jeg bliver enormt glad på kirkens vegne, at der findes sådan nogle steder, som kan skabe et rum, hvor så mange mennesker finder sig hjemme og få håb og glæde i deres tilværelse. Det er fuldstændig uvurderligt og en enorm samfundsmæssig opgave, der her bliver løftet,” konstaterede Henrik Wigh-Poulsen.
Kafé Kolind er en del af KFUM’s Sociale Arbejde og er ikke tilknyttet kirken, men arbejder med afsæt i et kristens menneskesyn. Organisationen har i dag 117 sociale væresteder i hele landet og kan i år fejre sit 100 års jubilæum.