»Alarmerende« tal får bekymret Bupl-formand til at undre sig: »Hvorfor passer man ikke på pædagogerne i samme grad?«

Ifølge tal fra Statens Serum Institut er positiv procenten højere hos ansatte i daginstitutionerne end hos det danske sundhedspersonale. Det vækker bekymring blandt pædagogerne, melder formand for Bupl Østjylland, pædagogernes fagforening.

Artiklens øverste billede
Børnene skal inden længe tilbage i skolerne, mens de helt små børn for de flestes vedkommende er vendt retur til daginstitutionerne. Og ude i børnehaverne, vuggestuerne og dagplejetilbuddene venter pædagogerne til gengæld med bekymrede miner. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få tophistorier fra hele landet. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Juleferien lakker mod enden, og arbejdet kalder nok engang. Børnene skal inden længe tilbage i skolerne, mens de helt små mandag er vendt retur til daginstitutionerne.

Men ude i børnehaverne, vuggestuerne og dagplejetilbuddene venter pædagogerne til gengæld med bekymrede miner.

Det skriver DR.

For ifølge tal fra Statens Serum Institut (SSI) var positivprocenten hos ansatte i de aldersintegrerede institutioner, børnehaverne, dagplejerne og vuggestuerne langt større end for sundhedspersonalet herhjemme i dagene fra den 20. til den 26. december. Positivprocenten blandt pædagogerne i de aldersintegrerede institutioner var på 6,87, mens positivprocenten i børnehaver og dagplejer var på hhv. 5,87 og 5,05. Og sidst, men ikke mindst, toppede de ansatte i vuggestuerne med en positivprocent på 7,47.

Og sammenligner man med sundhedspersonalet på landets hospitaler, spotter man hurtigt en markant forskel. For ansatte på landets hospitaler præsterede nemlig i samme periode blot en positiv procent på 2,03.

I perioden fra den 20. december til den 26. december havde landets sundhedspersonale samlet set en positiv procent på 2,32.

»Pædagogisk uforsvarligt«

Den opsigtsvækkende forskel taler ifølge Anne Grethe Rosenberg, der er formand for Bupl Østjylland, pædagogernes fagforening, sit tydelige sprog. Det slår hun fast overfor DR.

»Det er faktisk det samme, som der skete ved sidste nedlukning. Der kunne vi også se, at det var pædagogerne, der var frontpersonale, og de var faktisk mere udsatte end alle andre i Danmark,« siger Anne Grethe Rosenberg.

»Faktisk bliver det næsten pædagogisk uforsvarligt,« siger hun.

Overfor Lokalavisen understreger Anne Grethe Rosenberg ligeledes, at den markante forskel på positivprocenterne giver anledning til dybe panderynker.

»Det vækker da helt bestemt bekymring. Forskellen er jo markant,« siger Anne Grethe Rosenberg.

»Det er da alarmerende. Og det viser klart og tydeligt, at det er der, smitten er,« siger hun.

Det vækker bekymring blandt pædagogerne i daginstitutionerne, at forældre, der er smittede med coronavirus, stadigvæk har mulighed for at sende deres børn afsted i vuggestue eller børnehave, hvis børnene ikke selv udviser symptomer.

»Samtidig vil pædagogerne jo gerne passe deres arbejde, men når der i forvejen er så mange smittede og syge bliver kvaliteten også derefter … Børnene skal gerne være i faste grupper, der ikke må blandes på kryds og tværs. Men det kan hurtigt blive en udfordring, hvis der er mange børn, der møder op, samtidig med at der er mange smittede pædagoger. Så kan man måske blive tvunget til at blande børnegrupperne – men det dur jo bare ikke,« siger Anne Grethe Rosenberg.

Efterspørger restriktioner

Anne Grethe Rosenberg efterspørger derfor yderligere restriktioner på området.

Det kunne ifølge Bupl-formanden eksempelvis ske ved at lægge en begrænsning for, hvor mange børn, der må møde op i daginstitutionerne. Eller muligheden for ganske enkelt at lukke en institution ned, hvis der ikke er pædagoger nok til at tage sig af børnene.

»Man kan f.eks. begrænse antallet af børn, der møder op. Man kan også i de helt grelle tilfælde lukke en institution ned.«

På en dag, hvor de fleste små børn vender tilbage til daginstitutionerne efter juleferien presser et spørgsmål sig på:

»Vi (i Bupl, red.) forstår ikke, hvorfor man ikke også har haft restriktioner i forhold til daginstitutionerne, når man nu har kunnet gøre det på skoleområdet. Pædagogerne oplever virkelig en forskelsbehandling i forhold til skoleområdet. Vi får at vide, at vi holder samfundet kørende – og at pædagogerne i øjeblikket er blandt de allervigtigste i samfundet. Men vi bliver bare ikke passet på i samme grad?« slutter Anne Grethe Rosenberg.

Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen havde 73,97 procent af de hospitalsansatte fået tredje stik per den 27. december.

For ansatte i børnehaver lød tallet på 38,79 procent, men tilslutningen blandt ansatte i vuggestuerne lå på 33,11 procent.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.