Hvor mener du, pengene skal findes?

To høringsfrister er i spil forud for vedtagelsen af Aarhus Kommunes kommende budget

Med skolestrukturforslaget ude af sparekataloget står Børn og Unge nu over for besparelser for i alt 93 millioner kroner. De nye forslag, som blev offentliggjort onsdag eftermiddag, lægger op til at finde pengene ved at lade alle skolerne spare 0,3 procent af deres budget, man vil effektivisere på ejendomsområdet og blandt andet afskedige 25 administrative ledere på skolerne.

Budget: Nye spareforslag i Børn & Unge er lagt frem

Derudover er der fortsat ’de gamle’ spareforslag på Børn og Unge-området, som blandt andet omfatter besparelser på dagtilbud, som forventes at give 18,8 millioner kroner årligt og indførsel af tidlig SFO-start, som ventes at give 11,7 millioner i 2020, stigende til 13,7 millioner i 2022. Kommunen skal i alt spare 241 millioner i 2019, faldende til 236 i 2022.

Ældreområdet

Der skal findes besparelser i Sundhed og Omsorg for 90,4 milllioner kroner i 2019. Finansieringen findes hovedsageligt via besparelser på plejehjem, inden for hjemmeplejen og via tværgående tiltag. Blandt andet nævnes ændret budgetregulering i plejehjemmene, så man i højere grad ser på, hvor mange beboere hvert plejehjem har, man vil i højere grad regulere budgettet efter, om beboere periodevist er indlagt på sygehus og i højere grad se på en eventuel ægtefælles reelle behov for pleje og praktisk hjælp.

”Samlet set vil de tre ovenstående forslag betyde, at der er færre ressourcer til at løse den samme opgave som i dag. Det kan få en negativ betydning for tilfredsheden blandt beboerne i de aarhusianske plejehjem”, lyder det i sparekataloget, som ved de tre forslag kan spare 11 millioner kroner årligt.

Aarhus Kommune skal spare 241 millioner kroner - men hvordan?

Sociale forhold

105 millioner kroner lægger spareforslaget op til at finde i magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Her finder man 10,3 millioner kroner i 2019 via ’en generel reduktion i serviceniveauet for indsatser på socialområdet’.

”Det vil medføre, at der skal findes yderliger besparelser (grønthøster) i driften for at få den samlede økonomi til at hænge sammen, og det må forventes at betyde serviceforringelser,” lyder det i sparekataloget.

Man foreslår derudover blandt andet at spare 2,2 milioner kroner ved at reducere antallet af dage, som beboere på botilbud i Voksenhandicap kan komme på ferie med personale i.

”Det vil fortsat være muligt for borgerne at komme på ferie med personalebemanding, men hvor der tidligere var afsat midler til fem dage, vil der med dette forslag være mulighed for tre dage,” lyder det videre i kataloget.

Kultur og Borgerservice står over for en besparelse på 15,8 millioner kroner årligt, Teknik og Miljø skal spare 18,7 millioner årligt, mens Borgmesterens Afdeling skal spare 10,1 millioner.

FAKTA:

Høringsfrist: 12. september kl.12.

Forlænget høringsfrist for de nye spareforslag på Børn og Unge-området: 16. september kl. 12.

Læs hele sparekataloget her.

Man kan få foretræde for Økonomiudvalget 18.september. Læs mere her.

Byrådet mødes til første forhandlingsmøde 17. september, og 2. forhandlingsmøde er 20. september.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.