Videoer skal gøre reklame for fødevarer fra Norddjurs
TV-kok laver mad foran kameraer på Fjellerup Strand
Best of Norddjurs er et projekt, der skal bidrage til at udvikle fødevareerhvervet i Norddjurs. Et af de lokalområder, som projektet fokuserer på, er Fjellerup, hvor kokken Nikolaj Juel-Christiansen på stranden vil fyre op under gryderne mandag 10. og tirsdag 11. september - umiddelbart efter at han har slået et slag for fødevarer fra Norddjurs på Food Festival i Aarhus.
”Norddjurs er en gastronomisk guldgrube med masser af fantastiske råvarer og producenter, som vi skal have endnu mere i spil. Skønne fisk og tang fra havet, kronvildt fra de store skove for bare at nævne et par eksempler. Der ligger simpelthen så mange fantastiske madoplevelser og venter derude - og dem skal vi sørge for, at alle får øjnene op for,” siger kokken Nikolaj Juel-Christiansen.
Nikolaj er en kok på den vilde måde; jæger og naturelsker. Han er passioneret omkring mad, og elsker intet mere end jagt, indsamling og madlavning i den vilde og rå natur. Nikolaj har arbejdet med Jamie Oliver på Fifteen, Rivercafe i London og har været køkkenchef hos Årstiderne, den førende økologisk leverandør af økologiske produkter i Danmark. Nikolaj holder hyppigt madlavningskurser, hvor han viser, hvordan man laver mad med vildt og vilde råvarer på en ny og spændende måde. Han har udgivet flere madbøger på forlaget Gyldendal.
I bedste TV-køkken-stil vil Nikolaj, under åben himmel, lave lækker mad af lokale råvarer fra kyst og hav. Undervejs bliver han assisteret af Kristian Ottesen fra Nordisk Tang og andre af lokalområdets fødevareentusiaster, mens madhistoriker Bettina Buhl fra Det Grønne Museum leverer fortællingen om den kulturhistoriske baggrund for den mad, der laves. Hele seancen på Fjellerup Strand bliver filmet, hvorefter der produceres en række appetitvækkende videoer, som præsenterer Norddjurs’ unikke fødevare-skatkammer.
En del af Best of Norddjurs
Arrangementet på Fjellerup Strand indgår i projekt Best of Norddjurs, der tager udgangspunkt i områderne Fjellerup, Bønnerup, Høbjerg og Norddjurs’ skove. I projektet vil madhistorikere og kokke kortlægge lokalområdernes råvarer og fødevareaktører for derefter i samarbejde med lokalsamfundene at udvikle nye produkter og aktiviteter, der sætter fokus på de fire elementer kyst, skov, have og mark. Projektet skal desuden bidrage til at styrke identitetsfølelsen i landsbyerne og kompetenceudvikle lokale producenter, gårdbutikker, slagtere, kroer osv. for på den måde at skabe vækst.
Norddjurs Kommune er fungerende projektholder, mens Det Grønne Museum er partner på projektet, der har modtaget økonomisk støttet af Erhvervsstyrelsens Landdistriktspulje.
Projektaktiviteterne støttes af Erhvervsstyrelsens Landdistriktspulje med et tilskud på 223.000 kr. Norddjurs Kommune bidrager med 170.000 kr., hvoraf 100.000 er bevilliget fra erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalgets udviklingspulje.