Nyt hul i ansættelsesstoppet
Der kan ansættes vikarer på børne- og ungeområdet i kritiske situationer efter fagligt skøn
Ansættelsesstop og anlægsstop blev med omgående virkning taget i brug i Norddjurs, da det blev kendt, at der skal foretages en økonomisk opbremsning af de virkelig hårde, hvis kommunens økonomi skal rettes op.
Men først fik Voksen og plejeudvalget slået hul i ansættelsesstoppet, fordi man ikke kunne levere den forventede service til brugerne - blandt andet fordi sygemeldingerne hobede sig op med stress som en meget anvendt fraværsårsag. Og fordi man slet ikke kan nå det ønskede sparemål, blandt andet fordi der skal afregnes feriepenge til fratrådte medarbejdere.
Og nu har også Børne- og Ungdomsudvalget fået indført en kattelem, der kan give ret til typisk at ansætte vikarer - men kun i kritiske situationer efter fagligt skøn.
Men det skete ikke med fuld opbakning i Økonomiudvalget. Her gik kun Mads Nikolajsen, SF, og Enhedslistens Ulf Harbo ind for det, mens Liberal Alliances Jens Meilvang var imod. Og både borgmester Jan Petersen, S, Hans Fisker Jensen, S, Benny Hammer, K, og Steen Jensen, DF, tog forbehold.
Tre uger mere med stop
Da sagen var i kommunalbestyrelsen indledte Jan Petersen med at sige, at der var tre uger til, man forhåbentlig har et andenbehandlet budget på plads.
”Så spørgsmålet er, om vi skal give denne nye mulighed for at give dispensation. Det har der været lidt overvejelser om i grupperne, går jeg ud fra. Og jeg vil anbefale, at vi siger ja til ønsket fra et enigt udvalg,” sagde Jan Petersen.
Den melding kaldte formanden før Børne- og Ungdomsudvalget, SF’eren Mads Nikolajsen for positiv.
”Der er heldigvis ikke så lang tid tilbage, men jeg vil sige, at den måde, som ansættelsesstoppet har været håndteret på, har været helt imponerende. Det gælder både ledere, medarbejdere og forældre. Børne- og ungeområdet har haft fordel af, at ansættelsesstoppet ikke kunne mærkes så hårdt i sommerperioden - modsat plejeområdet - men nu er presset der,” sagde Mads Nikolajsen.
En regning kan komme
Glæden deltes også af Ulf Harbo, som fremhævede den usikkerhed, der har præget medarbejderne, fordi de ikke vidste, om de lod deres kolleger i stikken, hvis de meldte sig syg.
”Den usikkerhed kan måske vise sig at blive dyrere på længere sigt, fordi vi måske vil se flere langtidssygemeldinger,” sagde Ulf Harbo.
Den socialdemokratiske ordfører, Tom Bytoft, meldte også ud om opbakning til dispensationsmuligheden.
”Men måske virker det her kun som at tisse i bukserne, for vi ved jo godt, at der efter 1. januar kan komme noget, som er endnu værre end et ansættelsesstop. Så derfor håber jeg ikke, at man nu vil fastansætte en masse mennesker, som man så er nødt til at afskedige, når det nye budget slår igennem,” sagde Tom Bytoft.
Borgmester Jan Petersen rudnede af med at sige, at det her ikke åbner en ladeport, men er hegnet ind til at løse kritiske situationer.
Sagen blev afgjort uden afstemning.