Nyt hul i ansættelsesstoppet

Der kan ansættes vikarer på børne- og ungeområdet i kritiske situationer efter fagligt skøn

Ansættelsesstop og anlægsstop blev med omgående virkning taget i brug i Norddjurs, da det blev kendt, at der skal foretages en økonomisk opbremsning af de virkelig hårde, hvis kommunens økonomi skal rettes op.

Men først fik Voksen og plejeudvalget slået hul i ansættelsesstoppet, fordi man ikke kunne levere den forventede service til brugerne - blandt andet fordi sygemeldingerne hobede sig op med stress som en meget anvendt fraværsårsag. Og fordi man slet ikke kan nå det ønskede sparemål, blandt andet fordi der skal afregnes feriepenge til fratrådte medarbejdere.

Og nu har også Børne- og Ungdomsudvalget fået indført en kattelem, der kan give ret til typisk at ansætte vikarer - men kun i kritiske situationer efter fagligt skøn.

Men det skete ikke med fuld opbakning i Økonomiudvalget. Her gik kun Mads Nikolajsen, SF, og Enhedslistens Ulf Harbo ind for det, mens Liberal Alliances Jens Meilvang var imod. Og både borgmester Jan Petersen, S, Hans Fisker Jensen, S, Benny Hammer, K, og Steen Jensen, DF, tog forbehold.

Tre uger mere med stop

Da sagen var i kommunalbestyrelsen indledte Jan Petersen med at sige, at der var tre uger til, man forhåbentlig har et andenbehandlet budget på plads.

”Så spørgsmålet er, om vi skal give denne nye mulighed for at give dispensation. Det har der været lidt overvejelser om i grupperne, går jeg ud fra. Og jeg vil anbefale, at vi siger ja til ønsket fra et enigt udvalg,” sagde Jan Petersen.

Den melding kaldte formanden før Børne- og Ungdomsudvalget, SF’eren Mads Nikolajsen for positiv.

”Der er heldigvis ikke så lang tid tilbage, men jeg vil sige, at den måde, som ansættelsesstoppet har været håndteret på, har været helt imponerende. Det gælder både ledere, medarbejdere og forældre. Børne- og ungeområdet har haft fordel af, at ansættelsesstoppet ikke kunne mærkes så hårdt i sommerperioden - modsat plejeområdet - men nu er presset der,” sagde Mads Nikolajsen.

En regning kan komme

Glæden deltes også af Ulf Harbo, som fremhævede den usikkerhed, der har præget medarbejderne, fordi de ikke vidste, om de lod deres kolleger i stikken, hvis de meldte sig syg.

”Den usikkerhed kan måske vise sig at blive dyrere på længere sigt, fordi vi måske vil se flere langtidssygemeldinger,” sagde Ulf Harbo.

Den socialdemokratiske ordfører, Tom Bytoft, meldte også ud om opbakning til dispensationsmuligheden.

”Men måske virker det her kun som at tisse i bukserne, for vi ved jo godt, at der efter 1. januar kan komme noget, som er endnu værre end et ansættelsesstop. Så derfor håber jeg ikke, at man nu vil fastansætte en masse mennesker, som man så er nødt til at afskedige, når det nye budget slår igennem,” sagde Tom Bytoft.

Borgmester Jan Petersen rudnede af med at sige, at det her ikke åbner en ladeport, men er hegnet ind til at løse kritiske situationer.

Sagen blev afgjort uden afstemning.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.