Hospitalerne er pressede over stigende antal indlæggelser

Artiklens øverste billede
De mange indlagte presser det danske hospitalsvæsen, der både mangler sengepladser og  sundhedspersonale til at håndtere de daglige udfordringer. Foto: Mads Nissen

Søndag steg antallet af indlagte med covid-19 på de danske hospitaler med 28.

I alt er der lige nu 414 indlagte med coronavirus. 51 af dem er indlagt på intensivafdelinger.

De mange indlagte presser det danske hospitalsvæsen, der både mangler sengepladser og sundhedspersonale til at håndtere de daglige udfordringer.

Det understreger Overlægeforeningen over for TV 2.

Formand i Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, fortæller til TV 2, at det kræver langt mere arbejde at behandle patienter med coronavirus. Det på trods af, at patienterne ikke nødvendigvis er indlagt på grund af symptomerne.

»Der er nogle særlige foranstaltninger i forhold til covid-19-patienter, da det er en smitsom sygdom. Vi bliver nødt til at bevæge os rundt i overtrækstøj og isolere folk,« fortæller Lisbeth Lintz, der samtidig forklarer, at personalemanglen bl.a. skyldes, at en del af sundhedspersonalet netop er sygemeldt med coronavirus.

Gruer for fremtiden

Lisbeth Lintz gruer for, hvilken betydning det stigende indlæggelsestal kan have for sundhedsvæsenet herhjemme.

»Vi ser frem mod en tid med flere indlæggelser, og derfor er man nødt til at gøre noget, så kan gøre os klar til at modtage flere syge borgere,« siger hun til TV 2.

Tilbage i oktober kunne DR berette, at næsten hvert andet forsøg på at ansætte en sygeplejerske mislykkes.

Det viste en rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som havde kortlagt, hvor mange forgæves stillingsopslag der var i perioden fra december sidste år til april i år.

Presset på personel

Ledende overlæge Nikolai Hoffmann-Petersen oplyser til TV 2, at der mangler sengepladser på Herning Hospital, og som en direkte konsekvens har personalet derfor også svært ved at finde plads til at behandle coronaindlagte.

På Odense Universitetshospital er der også meldinger om et presset sundhedsvæsen.

Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital (AUH), fortæller til Lokalavisen.dk, at man har været »relativt forskånet« for indlæggelser i og omkring Aarhus.

»Vi har i øjeblikket væsentligt færre indlagte per 100.000, end man har i resten af landet. Der er selvfølgelig ingen, der kan sige, om det vil vare ved ... og vi har også planer for, hvis det skulle komme til at blive ligesom i resten af landet,« siger Lars Østergaard.

»Samtidig vil jeg sige, at personalet er presset. Og selvom vi har været forskånet, så er vi allerede presset på personel alene med de patienter, som er indlagt. Det er bl.a. på grund af sygemeldinger, coronavirus og på grund af sygdom blandt personalets børn. Men vi har også bare generelt mangel på primært plejepersonale i sundhedsvæsenet,« siger Østergaard og tilføjer:

»De folk, der er tilbage, skal løbe ekstra hurtigt.«

På landsplan er Lars Østergaard på linje med sine kolleger.

Ressourcerne er knappe og situationen er alvorlig.

»Generelt i Danmark oplever vi et stigende pres. Ressourcerne er knappe. Primært på plejepersonalesiden. Så det er absolut en situation, vi skal tage både alvorligt og seriøst set med nationale briller,« slutter Lars Østergaard.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.