Efter grum skandalesag: Nu indvies nye plejehjem for demente
Nyt plejehjem i Aarhus Kommune skal være skræddersyet til mennesker med demens.

Den 10. september åbnede Aarhus Kommune et nyt plejehjem, der skal være specialiseret for mennesker med demens, og hvor plejepersonalet har erfaring med at tage hånd om den svære sygdom.
Skovvang hedder plejehjemmet, og ideen er, at rammerne skal skabe muligheder for, at plejehjemmets beboere så vidt muligt kan fortsætte et liv på egne præmisser.
Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
Skovvang består af 125 boliger, der ifølge Aarhus Kommune er skræddersyet til mennesker med demens i en sen fase. Plejehjemmet åbnede allerede i slutningen af april, men indvielsen blev udskudt grundet corona.
»Vores altoverskyggende mål med Skovvang er klart: At det netop er et hjem. Et hjem, hvor mennesket er i centrum. Og hvor vi med stor faglighed hjælper mennesker med demens. Et hjem med masser af varme, omsorg og hjemlig atmosfære,« siger rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF).
Skandalen
Det nye plejehjem blev indviet året efter sagen om det aarhusianske plejehjem Kongsgården, der blev landskendt, da en video af en 90-årig dement kvinde, Else, blev offentliggjort.
I syv minutter hænger hun jamrende i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.
Videoen, hvor 90-årige Else bliver udsat for grov plejesvigt, blev optaget med skjult kamera og førte til en ophedet national debat om ældreplejen.
»Det, vi så i tv-dokumentaren, kan ikke forsvares,« sagde Jette Skive dengang til JP Aarhus.
Understøtte og stimulere
Plejehjemmet Skovvang skal være bygget med tanke på beboernes sygdom og udfordringer.
Ifølge Aarhus Kommune vil der i hverdagen på Skovvang tages udgangspunkt i oplevelser og begivenheder, der har været vigtige for den enkelte beboers liv, ligesom personalet så vidt muligt vil sætte sig ind i beboernes livshistorie.
Kunsten på plejehjemmet skal eksempelvis hjælpe beboerne med at orientere sig.
»På Skovvang er alt fra farvevalg, materialevalg til møbler i både den private bolig og fællesmiljøerne særligt udvalgt til at understøtte og stimulere beboerne. Og det institutionelle er ude af syne. Det er vigtigt for mig,« siger Jette Skive.
Formand Pårørenderådet på Skovvang, Søren Seeberg Sørensen har en hustru med demens, og han mener, rammerne for at opbygge et demensfælleskab i høj grad er til stede.
»Som pårørende skal vi nok medvirke til at få udfyldt de rammer på bedste vis,« siger han.