Festival vejrer morgenluft efter mini-comeback

Det var en nedskaleret udgave af Sølund Musikfestival, der i år kun bestod af Festlig Fredag - hvilket betød færre gæster og færre indtægter. Det til trods så ser festivalens talsmand Lasse Mortensen lyst på fremtiden.

Artiklens øverste billede
Dansktopbandet Kandis skabte stor begejstring, så meget gæsterne til dette års Festlig Fredag krævede ekstranummer. Foto: Anders Michaelsen.

»Kandis!«

Sådan lød de entusiastiske svar, som UgeBladet Skanderborg fik, da vi spurgte dettes års gæster til Festlig Fredag, hvad de så frem til at høre og se. Og netop dansktoporkesteret Kandis kom, så og sejrede, som de har gjort så mange gange før ved Sølund, siden musikfestivalen for udviklingshandicappede åbnede i 1986. På den måde var meget, som det altid har været.

Alligevel var i år en særlig udgave af musikfestivalen. For begivenheden, der normalt foregår over tre dage, var skåret ned til en festlig fredag med færre besøgende. Fra 10.000 besøgende hver dag i tre dage - til cirka 800 på en eftermiddag. Og så var det samtidig en slags velkommen tilbage til festivalen, der har måttet aflyse de seneste to gange.

Derfor var der også stor glæde at spore hos Sølund Musikfestivals talsmand Lasse Mortensen, der kunne byde dette års gæster velkommen tilbage i høj sol.

»Nogen har holdt hånden over os med sådan et vejr. Men hvis der er nogen, der har fortjent det, så er det vores gæster! Og hvis der er nogen, der har brug for at komme ud og have en fest, så er det dem.«

Musikfestivalen kan glæde sig over at være kommet ud af coronamørket med skindet på næsen, og selvom dette års nedskaleret festival med færre indtægter ikke er en gratis omgang, så understreger festivalens talsmand, at det vigtigste i år har været at komme i gang igen.

»To år uden indtægter har gjort ondt, men vi har været glade for de hjælpepakker, vi har modtaget, som har dækket de faste udgifter. Og nu, hvor vi er i gang igen, vejrer vi morgenluft, også selvom det i år ikke bliver en overskudsforretning. Men det er heller ikke det vigtigste, det vigtigste er, vi er i gang igen og gør folk glade,« fastslår Lasse Mortensen.

Stadig hyggeligt

En af dem, der havde fundet vej til årets festlig fredag, var Mai Andersen, der på egen hånd var kommet hele vejen fra København for især at se heltene fra Kandis.

»Jeg elsker deres tekster,« siger hun.

Mai Andersen (46) foran heltene fra Kandis var kommet hele vejen fra København til Festlig Fredag. Hun startede med at komme på Sølund Musikfestival med en gruppe venner, men mens de mistede lysten til at tage den lange tur fra hovedstaden, har Mai Andersen holdt ved. Foto: Anders Michaelsen.

Mai Andersen har været så mange gange på Sølund Musikfestival, at hun ikke selv kan huske, hvor mange år siden det er, at hun første gang stod på festivalpladsen, men det er i hvert fald mindst ti år siden, sjusser hun sig frem til.

»Det er en del anderledes i år, men det er stadig meget hyggeligt. Og jeg kan ikke undvære det! Det har været et stort afsavn at undvære stemningen, menneskerne og musikken,« fortæller hun, mens hun danser til heltene fra Kandis.

I år ikke bliver en overskudsforretning. Men det vigtigste er, vi er i gang igen og gør folk glade.

Lasse Mortensen, talsmand Sølund Musik-Festival.

Vender stærkt tilbage

Og om ni måneder kan Mai Andersen så allerede vende tilbage til Sølund Musikfestival, for der skal arrangørerne i gang igen - og det er Lasse Mortensen overbevist om bliver tilbage til normalen.

»Vi er ved at være godt vaccineret, så jeg er overbevist om, at vi om knap et år kan vende tilbage med et fuldt program over tre dage,« spår talsmanden, der har oplevet større kriser end en coronapandemi i henholdsvis 2013 og 2014, hvor en ny ledsagerordning skabte problemer og en række indsamlinger måtte holde hånden under festivalen.

Men uanset hvordan verdenssituationen ser ud i 2022 - så er en ting klart for den garvede festivalstalsmand:

»Vi kommer igen, det kan du være helt sikkert på,« slår Lasse Mortensen fast.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.