Ebdrup: Vi skal ikke hjem, vi skal videre

Landsbyen med i omegnen af 40 husstande og godt 70 sommerhuse har med mange frivillige hænders hjælp skabt et unikt område i og omkring byens gamle skole, inde og ude.

Artiklens øverste billede
Jane Frank Pedersen, bestyrelsesformand i Forsamlingshuset, på den flotte scene i parken bag byens tidligere skole. Foto: Lars Norman Thomsen

Borgerne i Ebdrup har sikkert nærlyttet til et gammelt lokalpolitisk mantra: »En by eller landsbys overlevelse og udvikling kan Byrådet ikke sikre alene. Byrådet kan derimod understøtte rammerne, men det er kun borgernes egne initiativer og ideer, der sikrer fremdriften.«

Sommersang i Mariehaven i Ansager er hjemsted for et folkeligt musikprogram på tv. Måske noget tilsvarende kan laves i Ebdrup i lidt mindre målestok - med de nye faciliteter i 'baghaven'. Foto: Lars Norman Thomsen


Resultatet af et stykke unikt frivilligt arbejde blev forleden præsenteret af de stolte indbyggere i den lille landsby med cirka 40 hustande og godt 70 sommerhuse - med en aktiv befolkning og stort sammenhold.

En omfattende renovering af byens 200 år gamle forsamlingshus har været grundlaget for, at der efterfølgende er gennemført vedligeholdelse af grønne områder, etableret petanquebane, naturlegeplads, udendørs scene, shelter og en handicapvenlig træsti op til kirken.

Landsbyen har formået at indsamle over 2 mio. kroner til renovering af forsamlingshuset og har desuden opnået tilskud fra Hedeselskabet til en naturlegeplads..

Kasserer i forsamlingshuset, Helle Redke, har stået for at få indtægter og udgifter til at balancere, og det fik hun mange roser for ved indvielsesarrangementet.

»Det er sket med hjælp fra med hjælp fra utallige sponsorer, lokale erhvervsdrivende, og en aktiv landsby, der jo også var i finalen til årets landsbypris (Region Midtjylland, red.),« siger Helle Redke

De mange aktiviteter, der er gennemført inden for en kort tidsperiode, vidner om en aktiv befolkning og stort sammenhold.

Jane Frank Pedersen viser stolt frem den nye café i forsamlingshuset. Foto: Lars Norman Thomsen


Moderne forsamlingshus

Ikke noget at sige til, at en stolt bestyrelsesformand Jane Frank Pedersen præsenterede herlighederne med et smil og næsten ikke kunne vente på, at den røde snor blev klippet.

Forsamlingshuset har fået en makeover fra top til tå. Det efterhånden nedslidte hus blev faktisk jævnet med jorden. Et nyt og tidssvarende er bygget op med stort moderne køkken, en smart café, nye toiletter, indgangsparti og sågar en overdækket terrasse plus meget mere.

Den gamle samlingssal er bevaret og ligeledes blevet opdateret. Boligen, der i fordums dage var lærerbolig for daværende lærer Børge Halvgaard, er lejet ud til et yngre par, som også er engageret i driften af forsamlingshuset.


En handicapvenlig træsti fører folk tørskoet fra Forsamlingshusets baghave og op til kirken. Foto: Lars Norman Thomsen

Halvgaard viste vejen

Lærer Børge Halvgaard, senere folketingsmedlem for Fremskridtspartiet, og hans hustru Else, boede i 1950’erne til leje i landsbyens skole og tog livligt del i byens liv.

På Børge Halvgaards initiativ startede man i 1955 Ebdrup Foredragsforening.

I 1962 købte foreningen skolebygningen af kommunen for 50.000 kroner. Der blev tegnet andelsbeviser til et beløb a’ 11.000 kroner, og det resterende beløb blev lånt i forskellige pengeinstitutter.

Dermed havde byen fået et forsamlingshus, som den havde været foruden siden 1946, da en vej skulle udvides, og det kom til at koste forsamlingshuset.

Børge Halvgaard var overlærer ved Kolind Centralskole fra 1954. Senere blev han forstander for Specialarbejderskolen i Kolind 1961-66, og i denne periode kursusleder for grønlandske og afrikanske kursister.

Han døde 5. februar 2007.



Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.