Kastanjes dage er talte: Kan ende som skulptur

Det store kastanjetræ ud for ejendommen Lillebælt i Adelgade 20 i Skanderborg er dødt og skal fjernes fra stedet. Nu skal det undersøges, om stammen kan fjernes i ét stykke og genopstå som skulptur.

Artiklens øverste billede
Stammen på det gamle kastanjetræ er cirka fem meter lang og halvanden meter i diameter. Billedet er fra sensommeren 2020, hvor det blev forsøgt at forlænge den skrantende kastanjes liv med en topkapning. Foto: Michael Wulff

Et af Adelgades vartegn synger på allersidste vers. Den godt 170 år gamle hestekastanje ud for ejendommen Lillebælt i Adelgade 20 har i årevis balanceret på kanten af en fældning.

I takt med træets aldring er der gennem mange år blevet holdt godt øje med det. Træets rødder har i flere år ikke kunnet forsyne dets store grene med vand. Ad flere omgange har træet fået livsforlængende behandling. Senest for godt et år siden i sensommeren 2020, hvor kastanjen fik en topkapning som et allersidste forsøg på at give det lidt livsgnist tilbage. Forgæves har det vist sig, og træet har nu nået sin udløbsdato. Normalt bliver en hestekastanje maksimalt 150 år gammel, så træet har holdt sig godt.

Hvis stammen ikke er rådden, og den kan tages ned i ét stykke, skal en kran løfte den over på en blokvogn, som så skal køre den forsigtigt ud af byen.

Jonas Kroustrup, chef for Teknik og Miljø

»Vi har holdt nøje øje med træet og har hjulpet det så godt, som vi kunne. Det er løbende blevet beskåret for at tilpasse træet til de svækkede rødder og for at undgå farlige situationer med store, rådne grene. Men træet er stort set dødt, og derfor bliver vi nødt til fjerne det for en sikkerheds skyld,« siger Hanne Kold Jensen, miljømedarbejder i Skanderborg Kommune, der gennem flere år har fulgt den gamle kæmpe.

Hvornår kastanjen møder sit endeligt er uvist. En gruppe borgere ønsker om muligt stammen bevaret i et stykke, så den kan genopstå. Måske som bænk eller skulptur. Foto: Wulff

Et minde om et kært træ

Forbipasserende kunne i sidste uge se et skilt med oplysning om, at det gamle kastanjetræ ville blive fældet 1. september. Udsigten til, at den gamle hestekastanje ville ende sine dage som småt brændbart satte gang i endnu en rednings aktion. Denne gang i et forsøg på at bevare stammen i et stykke, hvis det overhovedet kan lade sig gøre og efterfølgende finde en passende anvendelse.

»Jeg blev kontaktet af borgere fra byen, som synes, at der skulle skabes en skulptur ud at træet, og jeg tog derfor en snak med kommunens afdeling for teknik og miljø. Her var man heldigvis enige i, at udsætte fældningen af det gamle træ,« fortæller byrådspolitikeren Birte M. Andersen, der er overbevist om, at den gamle kastanje sagtens kan genopstå i en spændende form.

»Måske kan stammen bruges som bænk, måske som skulptur eller noget helt tredje, som så kan være med til at skabe nyt liv her i Skanderborg og samtidig være en god historie, der minder os borgere om en svunden tid og et kært træ i byen, « tilføjer hun.

Træekspert tilkaldt

Derfor skal det nu undersøges af en ekstern træekspert, om stammen er i en tilstand, som gør det muligt at tage den ned i ét samlet stykke og bugsere den ud af byen.

»Hvis stammen ikke er rådden, og den kan tages ned i ét stykke, skal en kran løfte den over på en blokvogn, som så skal køre den forsigtigt ud af byen. Lykkes det er det planen at opbevare stammen på materielgården i Hørning, indtil den eventuelt skal bruges i anden sammenhæng,« oplyser Jonas Kroustrup, chef for Teknik og Miljø.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.