Syddjurs Gymnasium: Navneskifte under cowboyblå himmel

Nu er det sikkert og vist, at Rønde Gymnasium som navn kun eksisterer i historiebøgerne. Det nye navn, Syddjurs Gymnasium, er et stærkt signal om, at det 104 år gamle gymnasium rækker ud til unge i hele kommunen.

Artiklens øverste billede
»Vi har ikke nogen målsætning om vækst, tværtimod. Vi har identitet som en mindre skole, og det holder vi fast i,« siger rektor Sven Gaardbo. Foto: Lars Norman Thomsen

Det er følsomt at ændre navn, og det skal gøres med både ynde og konduite for at få den rigtige effekt og accept.

Således også med det over 104 år gamle Rønde Gymnasium, som i sidste uge blev til Syddjurs Gymnasium. Det skete under en blå septemberhimmel ved foden af gymnasiets ikoniske spanske trappe, hvor taler og musik i forening beseglede dåben.

Den udfordring, vi gerne vil have løst, er, at for mange unge søger ind til primært Aarhus fra Syddjurs Kommune og skal så derefter henvises til os. Den trafik vil vi gerne have nedbragt, således, at vi kan opfylde fire klasser med primæransøgere

Rektor Sven Gaardbo

Rønde Gymnasiums bestyrelsesformand Søren K. Lauridsen opridsede kort processen frem til beslutningen om at skifte navn:

»Tankerne er født hos lærere og personale og er siden blevet modnet. Navneskiftet er både forståeligt og rigtigt, fordi det signalerer, at vi rækker ud til hele Syddjurs.« understregede bestyrelsesformanden.

»Det er vigtigt for gymnasiets fremtid på alle måder, økonomisk og fagligt, at vi kan blive de fortrukne STX-gymnasium for langt flere unge i Syddjurs end det er tilfældet i dag.«

For nuværende har 50 procent af de unge, der vælger en STX-uddannelse, Syddjurs Gymnasium som førstevalg. Det skal der laves om på.

Bestyrelsesformand Søren K. Lauridsen: »Navneskiftet er både forståeligt og rigtigt, fordi det signalerer, at vi rækker ud til hele Syddjurs.« Foto: Lars Norman Thomsen


Bestyrelsesformanden nævnte, at der i årene fremover vil være færre unge i aldersgruppen 16-19 år.

Selv om det er en politisk målsætningen for både regeringen og regionerne, at unge i alle dele af landet kan starte på en ungdomsuddannelse inden for en relativt kort afstand, så er det et mål, der vil blive voldsomt udfordret i de kommende år.

I 2030 vil der således være 25.000 færre unge mellem 16 og 19 år end i dag (i 2017 red. ) - i følge rapporten ’Fremtidens Ungdomsuddannelser. Færre unge og øget konkurrence’ udgivet af Danske Regioner.

Det er godt 10 procent af alle de unge i aldersgruppen og svarer til elevtallet på hele 32 gymnasier, 15 erhvervsskoler eller næsten 900 gymnasieklasser.

358 elever

Syddjurs Gymnasium er i god gænge her en måned inde i det nye skoleår med 358 elever.

De er fordelt således:

  • 3g: 95 (4 klasser)
  • 2g: 124 (5 klasser)
  • 1g: 139 (5 klasser)

Heraf bor 73 kostafdelingen.

»Vi har ikke nogen målsætning om vækst, tværtimod. Vi har identitet som en mindre skole, og det holder vi fast i,« understreger rektor Sven Gaardbo.

»Den udfordring, vi gerne vil have løst, er, at for mange unge søger ind til primært Aarhus fra Syddjurs Kommune og skal så derefter henvises til os. Den trafik vil vi gerne have nedbragt, således, at vi kan opfylde fire klasser med primæransøgere.«

»Næsten alle, vi får overført, bliver her, når først de er startet og er glade for det. Vi vil gerne være det naturlige, foretrukne valg for unge i hovedparten af kommunen , hvis de vælger STX. Der er nogle elever fra Rosmus, der har nemmere vej til Grenaa, det er ganske fint. Tilsvarende fra Ådalsskolen til Paderup. Til gengæld er forbindelsen til og fra Hornslet utilstrækkelig, og det arbejder vi kontinuerligt på at få udbedret. Det skal være naturligt og lige så nemt at vælge Syddjurs Gymnasium som Aarhusskolerne, når du bor i Hornslet.«

Vigtig for Syddjurs

Syddjurs borgmester Ole Bollesen, der har en lang karriere, 37 år, på gymnasiet som lektor, benyttede dåbsdagen til at minde om gymnasiets betydning for Syddjurs Kommune.

»Navnet er skiftet, men ånden er den samme,« lød det fra Syddjurs borgmester og tidligere lektor gennem 37 år på gymnasiet, Ole Bollesen. Foto: Lars Norman Thomsen

»Navnet er skiftet, men ånden er den samme: et lille sted, hvor man kommer hinanden ved. Hvor man hjælper hinanden og respekterer hinanden,« slog Bollesen fast.

»Nu er det så et gymnasium, der vælger at bære kommunens navn: Syddjurs. Jeg synes, at kommunen Syddjurs og gymnasiet minder lidt om hinanden. Det er ikke en meget stor kommune, hvor alt er upersonligt - men det er heller ikke en meget lille kommune, hvor vi ikke kan give borgerne en god service og en bred vifte af tilbud. Sådan er det også med gymnasiet: Man kender hinanden og lærerne - og gymnasiet er så stort, at det kan udbyde et varieret tilbud til eleverne.«

»For en kommune som Syddjurs er det rigtig vigtigt at have uddannelsesinstitutioner - herunder er det rigtig vigtigt at have et gymnasium som Syddjurs Gymnasium. Det bevirker simpelthen, at vi som kommune har en større tiltrækningskraft på tilflytterne og det skaber vækst i vores kommune. Faktisk forventer vi i øjeblikket en nettotilflytning på 350 borgere om året - og det er et højt tal.«

Ole Bollesen havde fra tidligere elever hørt lidt kritik af, at man nu skifter navn til Syddjurs Gymnasium.

»Så er det jo ikke længere vores skole,« lyder kritikken.

»Jo, det er netop vores skole nu. Syddjurs Gymnasium markerer, at man ligger midt i Syddjurs, og at det nu er et godt uddannelsessted for de unge i Syddjurs,« replicerede borgmesteren.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.