Ny indsats rækker ud til hjemløse borgere i Norddjurs
Der afsættes 150.000 kroner til at få sårbare borgere i egen bolig.
I Norddjurs Kommune er der cirka 10 borgere, som i øjeblikket ikke har eller kan opholde sig i egen bolig. Det anslår formand for Voksen- og Plejeudvalget Lars Møller (S), hvis forvaltning er en del af en ny indsats fra kommunens side for at hjælpe hjemløse.
Norddjurs Kommune har pligt til at tilbyde ophold på et herberg eller forsorgshjem til denne gruppe borgere, men kommunen vil med den nye indsats i stedet forsøge at hjælpe borgerne over i egen bolig.
Det sker igennem et samarbejde mellem forvaltningerne på henholdsvis social- og arbejdsmarkedsområdet og en økonomisk pulje til at hjælpe borgerne.
»Vi har de to elementer i den nye indsats, som gør, at borgerne ikke skal mødes med flere forvaltninger, når de to områder i stedet koordinerer indsatsen. Det bliver mere overskueligt,« siger Lars Møller og uddyber indsatsen.
»Vi ved, at en af de største årsager til, at folk kommer på et forsorgshjem er, at de ikke har råd til at betale et indskud til egen bolig. Derfor afsætter vi en pulje på 150.000 kroner til at betale indskud for borgerne.«
Økonomisk mening
Den nye indsats skal også ses i lyset af, at udgifterne til at betale for borgeres ophold på forsorgshjem, og derfor mener Lars Møller, at det giver mere end god mening at bruge skattekroner på tiltaget.
»Man kan godt stille spørgsmålet, hvorfor fællesskabet skal betale den enkelte borgers indskud, men økonomisk giver det mening på den lange bane, fordi det er meget billigere for kommunen end at sende borgerne på forsorgshjem,« konstaterer formanden for Voksen- og Plejeudvalget.
Tilknyttet arbejdsmarkedet
I Norddjurs Kommune arbejder man allerede ud fra Housing-First principperne, hvor tilgangen er, at borger skal have en bolig som et fundament samtidig med, at der gives en individuel og helhedsorienteret indsats.
Den manglende bolig anses for en væsentlig del af borgerens ustabile livssituation. Puljen kan dermed være med til at etablere den stabile boligsituation.
En fælles støtte vil kunne sikre en sammenhængende og opfølgende hjælp, hvor der etableres og fastholdes kontakt mellem borgeren og de offentlige myndigheder, behandlingstilbud og sociale aktivitetstilbud.
Den nye indsats hilses således også velkommen i Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget, hvor formand Else Søjmark (S) tror på, at det kan få en positiv effekt for borgernes tilknytning til arbejdsmarkedet.
»Jo før udsatte borgere kommer i egen bolig, og samtidig får den rette støtte, desto lettere har disse borgere også ved at få et job og dermed blive en del af arbejdsmarkedet,« siger Else Søjmark.