Borgmesteren smider letbane til Aarhus Ø af brættet
Socialdemokratiet har hidtil fastholdt planerne om at føre letbanen til Aarhus Ø, men nu siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), at der skal findes en anden kollektiv trafikløsning.
Analyser har vist, at det er svært, hvis ikke umuligt, at få det centrale Nørreportkryds ved havnen i Aarhus til at fungere, hvis der bliver ført en letbane til Aarhus Ø.
Det vurderer borgmester Jacob Bundsgaard (S), som tirsdag eftermiddag fremlagde sit forslag til Aarhus Kommunes budget 2022-2025. Heri ligger en aflivning af en letbaneløsning til Aarhus Ø.
»Vi skal finde anden kollektiv trafikløsning. Vi har afsat 100 mio. kr. til letbanen, og med de penge skal vi til at finde en alternativ kollektiv trafikbetjening. Om det er førerløse busser, shuttlebusser eller noget helt tredje, skal vi have kigget på,« sagde borgmesteren, der samtidig repræsenterer den ene af letbanens ejere – Aarhus Kommune og Region Midtjylland.
Alternative løsninger
Et af argumenterne imod letbanen til Aarhus Ø er, at det vil tage kapacitet fra bilerne, hver gang letbanen skal igennem krydset ved Nørreport, ligesom strækningen til Djursland bliver for belastet.
Borgmesteren henviste til en analyse fra sidste år, som konkluderede, at anlæg af en letbanestrækning til Aarhus Ø vil blive langt dyrere end tidligere beregnet, og at den kan betyde sammenbrud i trafikken i Nørreportkrydset. Derudover vurderede Midttrafik ifølge analysen, at en buslinje til Aarhus Ø vil tiltrække flere passagerer end en letbane, idet bussen kan køre gennem city via busgaden.
Siden analysen har teknikerne arbejdet videre med mulige løsninger på især Nørreportkrydset – men ifølge Jacob Bundsgaard er der ingen bud kommet på det, og der er behov for noget »mindre kompliceret«, siger han.
Det planlagte kongreshotel på Aarhus Ø er desuden blevet nedskaleret som konsekvens af coronakrisen, hvilket også har haft en indflydelse på Socialdemokratiets beslutning.
Arbejdet med at finde på alternative løsninger iværksættes nu, meddelte borgmesteren tirsdag eftermiddag og vurderede, at det ”bare” kan være bybusser, så længe der er høj kapacitet.
Sæt projektet i ro
Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) har tidligere bedt om at få projektet sat i bero og bl.a. foreslået en alternativ løsning, hvor man etablerer et nyt stoppested på strækningen til Djursland ved Den Permanente og giver beboerne på Aarhus Ø adgang dertil via en nybygget bro. Et forslag, der vakte kritik fra bl.a. sejlermiljøet.
Strækningen til Aarhus Ø er den ene af tre linjer, som efter planen skulle udgøre letbanens etape 2, som også skulle bestå af en linje til Hinnerup i Favrskov og Brabrand i Aarhus. Med politisk modstand i Favrskov Kommune mod en letbanelinje til Hinnerup er der nu usikkerhed om to af de tre linjer.
Dansk Folkeparti roste kort efter tirsdagens udmelding borgmesteren. Dansk Folkeparti stod som det eneste parti i byrådet oprindeligt ikke bag beslutningen om en letbane til Aarhus Ø.
»Vi sagde allerede i 2017, at Nørreportkrydset ikke ville kunne håndtere det, og at det ville ødelægge Aarhus Ø, hvis der skulle master hele vejen derud. Efterfølgende er flere borgerlige partier kommet frem til samme konklusion, og nu ser det ud til, at tiøren endelig er faldet for borgmesteren og Socialdemokratiet. Det er kun dejligt,« meddelte Jakob Søgaard Clausen, spidskandidat for Dansk Folkeparti i Aarhus.