Aarhus vokser: »Vi skal sikre, at det ikke sker på bekostning af naturen«

Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, vil med ny temaplan sikre, at Aarhus får flere grønne åndehuller.

Artiklens øverste billede
Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V) vil sikre, at de grønne åndehuller bevares, selvom byen vokser og vokser hvert år. Foto: Adobe Stock

Der kommer flere og flere tilflyttere til Aarhus hver år, og det får meget naturligt nye bygninger til at skyde op. Den udvikling får teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) til at rette fokus mod byens naturområder. Han mener nemlig, at det samlede grønne grønne areal i Aarhus skal øges.

Sådan lyder et af målene i rådmandens nye plan, der har fået navnet ”Temaplan om Et grønnere Aarhus med mere blåt”, som byrådet snart skal tage stilling til. Helt konkret ønsker han, at der i større områder i Aarhus, hvor der udvikles eller omdannes, fremover skal afsættes mindst fem procent af arealet til en bypark.

Det oplyser Teknik og Miljø i en pressemeddelelse.

»Byen vokser støt, og vi udvikler hele tiden nye områder, som skal danne rammen om aarhusianernes hverdag. Vi skal sikre, at det ikke sker på bekostning af naturen, tværtimod. Grønne områder er helt afgørende for en levende by, hvor man har lyst til at opholde sig og mødes. Nu sætter vi som noget nyt et kvantitativt mål, så vi sikrer, at naturen følger med byens udvikling,« siger Bünyamin Simsek.

Han peger på , at der i de nye parker er mulighed for at håndtere ekstremregn ved at lave søer, der både kan indgå i kommunens klimatilpasning, samtidig med at planter og dyr får nye levesteder.

Temaplanen er et tillæg til kommuneplanen og udpeger de konkrete områder af kommunen, som skal prioriteres til grønne og blå områder. Desuden fastsætter planen en såkaldt grøn norm, der skal sikre, at nye lokalplaner har tilstrækkeligt med beplantning, og at der er en større variation i valget af planter. Dertil kommer nye krav om, at en større andel af opholdsarealerne ved nye etageboliger skal være fælles og med offentlig adgang, som eksempelvis kan ske med en lokal lommepark. Der lægges op til, at opholdsarealer ved jorden skal udgøre 30 procent af områdets areal.

»Byrådet har et klart og tydeligt mål om, at vi vil have en grønnere kommune, som giver plads til oplevelser og ophold i det grønne. Det er en bunden opgave, vi skal levere på, og nu får vi en række konkrete værktøjer i vores fremtidige byplanlægning, som skal hjælpe os med at komme i mål. Vi er opmærksomme på, at det også stiller krav til byens udviklere. Jeg mener, vi er landet på nogle balancerede krav, som både tager hensyn til de politiske visioner og udviklernes muligheder,« siger Bünyamin Simsek i pressemeddelelsen.

jwh

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.