Pilfingre og Spørge-Jørgen'er i Kattegatcentret

Norddjurs Kommunes børnehaver på udflugt, hvor der blev dissekeret sild, spist tang og fanget krabber.

Artiklens øverste billede
Der var masser af små fødder og stor videbegærlighed, da de ældste børnehavebørn fra Norddjurs gæstede Kattegatcentret. Pressebillede

Ikke færre end 222 glade 5-6 årige børn og 43 voksne fra Norddjurs Kommunes børnehaver var i sidste uge på udflugt til Kattegatcentret i Grenaa, hvor de dissekerede sild, spiste tang og fangede krabber.

De største af de mindste børn fra alle kommunens daginstitutioner var nemlig i uge 34 inviteret på storbørns-eventyr i Kattegatcentret til et program spækket med aktiviteter særligt tilpasset ivrige pilfingre og videbegærlige ”Spørge-Jørgen’er”.

Storbørnsdagene, hvor daginstitutionernes ældste børn besøger Kattegatcentret, er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kattegatcentret, pædagoger og den kommunale forvaltning.

Det skaber fællesskab og det betyder også, at vi i Norddjurs Kommune kickstarter børnenes interesse for havet og naturvidenskab på et tidligt tidspunkt

Søren Forsberg, Kattegatcentret

Formålet med besøget er at give de næsten skoleparate børn en sansemættet oplevelse med fokus på livet under havoverfladen.

»Vi har i flere år med stor succes afholdt storbørnsdag for institutionerne i Område Grenaa, og i år besluttede vi at udvide tilbuddet til alle kommunens daginstitutioner,« fortæller Søren Forsberg, leder af Kattegatcentrets skoletjeneste.

Noget helt særligt

»Det er noget helt særligt for de største af de mindste børn at komme på tur og få en masse nye oplevelser, og vi har sammensat et program, der flytter grænser og udfordrer både pilfingre og videbegærlige. Ungerne dissekerer sild, fanger krabber, lærer om havdyr, laver tangsalt og smager på friskfanget makrel tilberedt over bål og serveret med frisklavet tomatsovs,« fortæller han.

Der blev dissekeret sild, spist tang og fanget krabber i løbet af dagen. Pressebillede

Der er meget stor begejstring for storbørnsdagene fra både børn og voksne, og det gælder også storbørnsgruppen Satellitten fra Børnehaven Nordlyset i Vivild, hvorfra pædagog Stinna Aabenhus fortæller: »Vi så helt bogstaveligt, hvordan børnene fik rykket deres grænser, de blev modige og turde prøve at klippe i døde sild, røre ved krabber og spise tang.«

Afdelingsleder i Børneby NORD Annette Sortkjær Brovall understreger, at besøget var en kanonoplevelse for børnene, men at det også vil inspirere pædagogernes arbejde fremadrettet.

Stor oplevelse

»Vi hører stadig børnene snakke om deres oplevelser, de fortæller om hajer, at fodre fisk, klippe i fisk og finde deres hjerte. Vi kan mærke børnenes lyst til at lære mere om havet og dets dyr, og fortsætter nu temaet i hele Børnehaven Nordlyset. Vi vil selv lave krabbestænger og har planlagt strandture, hvor de skal afprøves. Vi skal stryge rejer og fiske fladfisk. Vi skal samle tang og prøve at lave vores eget tangsalt. Vi har fast båldag om torsdagen, og her vil vi også tilberede vores fisk og krabber. Vores yngste vuggestuebørn skal lave blæksprutter af pap, smage vores havmad, synge om og lege fisk.«

Kattegatcentret planlægger at gentage succesen til næste år og håber, at et årligt besøg af alle kommunens storbørnsgrupper kan blive en fast tradition for daginstitutionerne, ligesom den årligt tilbagevendende naturvidenskabsfestival er det for skolerne.

»Vi holder en årlig naturvidenskabsfestival i september for kommunens skoler og oplever, at det har stor betydning for både børn og voksne at mødes i et faglig fællesskab fyldt med oplevelser på tværs af kommunens skoler og institutioner. Det skaber fællesskab og det betyder også, at vi i Norddjurs Kommune kickstarter børnenes interesse for havet og naturvidenskab på et tidligt tidspunkt. Det er vi stolte af at være primus motor for,« fortæller Søren Forsberg fra Kattegatcentret.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.