Kvindehus i nye rammer: »Vi vil gerne vise, hvad Aarhus er og kan«

Kvindehuset i Aarhus kan hjælpe undertrykte kvinder på benene - og opdrage dem i det danske samfund.

Artiklens øverste billede
Foreningen Kvindehuset i Aarhus er rykket fra kedelige faciliteter i Viby til nye lokaler i det centrale Aarhus. Det er ubetinget en god ting, mener daglig leder og mangeårig politiker i Aarhus. Foto: Kvindehuset i Aarhus

»Hvis man ikke kan sproget og kommer fra den somaliske ørken, skal der meget til for at få fodfæste i det danske samfund. Det tager lang tid, og vi er med til at skabe forståelse for, hvordan samfundet virker.«

Daglig leder af foreningen Kvindehuset i Aarhus, Marianne Frederiksen, har talt sig varm. Det tager ikke lang tid.

Marianne er den eneste fuldtidsansatte i kvindehuset, der er et åbent tilbud til etniske minoritetskvinder. Hun laver med egne ord »alt fra at slikke frimærker til politisk fundraising.«

Det er svært at beskrive Kvindehuset i Aarhus, for det er og kan mange ting. Her kan brugerne få personlig støtte, økonomisk rådgivning og danskundervisning. De kan også være med i en læseklub - eller komme for at danse med andre.

Hvis man lever i visse dele af Viby eller Brabrand, ved man ikke nødvendigvis, at der er en masse aktiviteter, man kan deltage i. 

Marianne Frederiksen, leder, Kvindehuset
Disse to kokke kommer fra Irak og Libanon, og de er ved at forberede dolmer, en traditionel ret i Mellemøsten. Kvinderne er frivillige, som står for madlavningen hver torsdag. Foto: Kvindehuset i Aarhus

Husets brugere kommer fra flere end 30 forskellige lande. Ofte har de ikke andre steder at gå hen.

»Vi skaber et fællesskab og et sammenhold, og man kommer frivilligt. Når man gør det, er man også mere åben for at lytte, deltage og lære nyt, siger Marianne Frederiksen til Lokalavisen Aarhus og fortsætter:

»Vi vil gerne være det sted i Aarhus, hvor kvinder kan mødes og i trygge rammer finde ud, hvad der er ret og vrang i det danske samfund.«

Det sted, to-kulturelle kvinder trygt kan mødes, har nu fået ny adresse. Farvel nedslidt børnehave (med fugtig kælder) i Viby. Goddag N. J. Fjords Gade i det centrale Aarhus.

Vi kan hjælpe en somalisk mor til syv med at lære dansk, så hun bedre kan gå ud og være en deltager i det danske samfund.

Marianne Frederiksen, leder, Kvindehuset

»Meget, meget, meget væsentligt«

Kvindehuset i Aarhus er blevet en del af Fjordsgade forenings- og fritidshus, og det nye hjem indvies med et åbent hus-arrangement den 16. september.

»Nu bor vi inde i det almindelige Aarhus, og vi har adgang til store lyse gymnastiksale og gode undervisningslokaler. Vi har et rum, der fungerer som værested, hvor man kan komme og få hjælp, men ellers deler vi lokalerne med en masse andre frivillige foreninger, som vi også kan arbejde sammen med,« siger Marianne Frederiksen.

Folketingsmedlem og tidligere socialdemokratisk byrådsmedlem i Aarhus, Camilla Fabricius, har fulgt og besøgt Kvindehuset i Aarhus i mange år, og hun er begejstret for den nye placering.

»Det er meget, meget, meget væsentligt, at man nu er til stede i byen. Det er en naturlig og god udvikling. Nu ligger kvindehuset op ad VUC, hvor nogle af kvinderne går i skole. På den måde bliver stedet nemt en integreret del af kvindernes liv, og det resterende samfund bliver også klogere på kvinderne, fordi de bevæger sig byen. Integration går begge veje,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

Kvindehuset i Aarhus er ifølge Camilla Fabricius »et sted, der bygger kvinder op og gør dem til aktive deltagere i demokratiet.«

»Den udvikling, jeg har set nogle af kvinderne gennemgå, har jeg ikke set andre steder. Man tror på, at mennesker kan bidrage, og den tro får kvinderne til at vokse,« lyder det fra Socialdemokraternes social- og indenrigsordfører på Christiansborg.


Camilla Fabricius er stor fan af Kvindehuset i Aarhus. Her er hun på besøg i husets have. Foto: Kvindehuset i Aarhus

Forventninger og forpligtelser

De fleste af os kan godt læse et brev fra kommunen. Vi ved også, vi skal have et gult sygesikringskort og et NemID. At vi kan stemme til kommunalvalget. At kvinder har deres egne penge.

For en afghansk kvinde i Danmark er det ikke nødvendigvis så enkelt.

»Vi vil gerne vise dem, hvad Aarhus er og kan. De skal også vide, hvilke forventninger og forpligtelser, der følger med, når man er en del af samfundet. Hvis man er på kontanthjælp, skal man lære noget dansk, prøve at få et arbejde og sørge for, at ens børn kommer i børnehave eller skole,« siger Marianne Frederiksen og tilføjer:

»Det er der stadig borgere i Danmark, der ikke ved det, fordi de kommer fra en helt, helt anden baggrund. Mange kommer fra en kultur, hvor manden bestemmer næsten alt, og det tager tid at finde ud af at stå på egne ben.«

Ifølge Camilla Fabricius er Kvindehuset i Aarhus heldig med at have Marianne Frederiksen som daglig leder.

»Hun er en kæmpe ildsjæl og har en stor forståelse for at ville noget på andres vegne med respekt for det enkelte menneske. Hun er herlig fri for berøringsangst uanset, om det handler om svære personlige emner eller politikere,« siger Camilla Fabricius.

For den mangeårige politiker og ærkeaarhusianer har Kvindehuset i Aarhus en særlig plads i hjertet.

»Man får venskaber på tværs af alder og etnicitet, og for mig personligt har kvindehuset beriget mit liv. Jeg elsker det. Jeg har fået nye venner, og jeg synes, jeg er blevet et bedre menneske og en bedre politiker af at komme i kvindehuset,« siger Camilla Fabricius.

Foreningen Kvindehuset i Aarhus har åben 10-15 alle hverdage.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.