Fart over Fregat-havn: ottende klasser afprøver nye både

En 8. klasse fra Ebeltoft har deltaget i projekt Håndværk på Havnen, på Fregatten Jyllands havneplads. De har i fællesskab bygget tre både, der skal bevise sit værd, når de lægger fra land.

Ebeltoft Skoles ottende klasse har deltaget i samarbejdet ’Håndværk på havnen’, der som tidligere beskrevet i JP Aarhus er et praksisfagligt forløb udviklet i samarbejde med bådebyggeruddannelsen U/Nord og MS/ Museet for Søfart støttet af Nordea fonden, der skal danne grobund for elevernes bevidsthed og interesse for erhvervsuddannelserne.

Efter en uges anstrengelser i håndværkets tegn, skal elevernes nyopførte katamaraner stå den afgørende prøve. Med ottende klasserne som besætning gik de forrige fredag til søs i Fregathavnen. Og med masterne fra et af verdens længste træskibe vogtende over sig, var spændingen blandt de unge skibsdebutanter til at tage at føle på.

»Jeg var mest nervøs for at falde i og drukne,« fortæller elev Kathrine Elkjær.

Heldigvis havde ottende klasserne håndværket i orden. Alle tre katamaraner lagde sikkert fra land og forblev oven vande.

Rykker det interesser?

Både elever og underviser er glade ved tilbuddet. Særligt mener underviser, Mette Krog, at ugen tilbyder eleverne et unikt indblik i en anderledes hverdag.

»Eleverne får rig mulighed for at udforske det mere håndværksmæssige erhverv. Jeg tror, at det er en god måde at introducerer dem for de andre ungdomsuddannelser, de har mulighed for at vælge,« forklarer Mette Krog.

Fregatten Jyllands egen skibstømrer, Johnny Knudsen, har været med på projektet siden det startede og er fortrøstningsfuld over de unges fremtidige uddannelsesvalg.

»Det er godt, at vi henvender os og oplyser om uddannelsen så tidligt. Jeg mener, at det er utrolig vigtigt, at børnene får håndværket i fingrene. Der er flere af børnene, der har potentiale - det havde de aldrig erfaret foruden dette initiativ. De har også et helt andet fokus - de ved, at hvis de ikke gør sig umage, så synker båden « siger Johnny Knudsen og tilføjer muntert »Jeg tror på, at vi har mindst en, der kan overtage min plads på Fregatten Jylland, når jeg stopper.«

Fartøj med formål

Nye tal fra Børn- og Undervisningsministeriet viser, at hver femte elev, svarende til omkring 20 procent, søger en erhvervsuddannelse efter endt niende eller tiende klasse. Ifølge målsætningen i erhvervsuddannelsesreformen skal denne procentsats minimum lyde på 30 procent inden 2025.

Og i kølvandet på forrige uges regeringskonference i Fredericia, lader denne problemstilling ifølge statsminister, Mette Frederiksen (S), stadig til at være aktuel. Som tidligere beskrevet i Jyllands-Posten var et fokus blandt andet, at der er udsigt til mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden. Mette Frederiksen udtalte i den forbindelse, at det bedste bud på en løsning til konferencen var, »at vi skal have en mere praksisorienteret skole igen, hvor der er nogle fag, der måske er mere til at forstå, hvad indeholder.«

Projektleder for Håndværk på havnen og uddannelsesleder hos U/Nord, Jacob Krøyer Olsen, mener at dette tilbud rummer netop det, der fremhæves fra regeringskonferencen. Han føler sig derudover overbevist om, at flere tilbud som dette, vil kunne gøre den afgørende forskel.

»Jeg er sikker på, at projekter som dette rykker med folks interesser og valg af uddannelser. Hvis vi skal komme problemstillingen til livs, bliver vi nødt til at vise, at vi findes, og det gør vi ved at faciliterer arrangementer og projekter som Håndværk på havnen,« siger Jacob Krøyer Olsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.