Villy åbnede Hadsten Optik for 50 år siden: I dag driver Mette den videre

Hadsten Optik kan fejre 50 års jubilæum 1. september

Artiklens øverste billede
Datter og far, Mette og Villy Rasmussen, havde fornøjelsen at arbejde sammen i fem-seks år, efter at Mette overtog forretningen i 2005. Privat Foto.

Med et jubilæum på hele 50 år, kan der tales om generationer i Hadsten Optik. Siden butikken åbnede i Vestergade 1. september 1971 er flere generationer i Hadsten og Omegn blevet hjulpet med optik og bedre syn. Ejerskabet har også skiftet hænder til næste generation.

Mette Rasmussen overtog i 2005 butikken efter sin far Villy Rasmussen. Hun er blevet en af de garvede butiksejere i byen, der også har engageret sig i hele byens handelsliv. I en årrække sad hun for eksempel i bestyrelsen for Hadsten Handel, og nu hvor hun har trukket sig ud, er hun stadig særdeles aktiv med tilrettelæggelse og gennemførelse af foreningens aktiviteter.

»Jeg kan godt li’ at gøre vores by så attraktiv som muligt - skabe aktiviteter og gode oplevelser for kunder og gæster i byen.«

Tre forskellige adresser i Hadsten

Villy Rasmussen startede som nævnt forretningen i 1971. Efter seks år i Vestergade flyttede han butikken til Hadsten Centret, hvorfra kunderne blev betjent de næste 30 år. For fire år siden rykkede butikken til den nuværende adresse i Søndergade.

Ligesom sin datter var Villy Rasmussen i sin tid et stort aktiv for byen, idet han både var aktiv i Centerbestyrelsen og i branchen. Eksempelvis var han med til at starte Nyt Syn-kæden op sammen med to kammerater. I forhold til indkøb og ibrugtagning af teknik og nyt udstyr gik han også tit forrest.

Mette Rasmussen overtog ejerskabet 1. november 2005, og i samme omgang valgte Villy Rasmussen at gå ned i arbejdstid til 25 timer om ugen. I fem-seks år arbejdede de side om side i butikken, samtidig med at Mette overtog mere og mere af ledelsesdelen, opkøb, lagerstyring, butikkens profil og hvad der ellers ligger af tanker og opgaver i det at drive en butik.

Ti år i København

Egentlig lå det ikke i kortene, at Mette skulle være optiker. Det besluttede hun først, da hun som 18-årig var færdig med gymnasiet. Hun kom i lære i København, og da hun var færdigudlært blev hun tilbud en chefstilling, som hun bestred i fem et halvt år.

Efter at hun havde haft adresse i København i ti år, stod hendes far pludselig og manglede en optiker. Han spurgte Mette, om det eventuelt kunne være noget for en af hendes veninder, der også er optiker. Det gav Mette et puf, og hun indså, at hun gerne selv ville tiltræde i den stilling.

»Vi snakkede om det, og jeg kunne mærke at det var ved at være på tide at trække herover igen.«

Fra kædebutik til selvstændig

Butikken startede som en del af en kæde, i starten Nyt Syn og derefter Profil Optik. Efter 12 år som ejer gjorde Mette op med sig selv, at hun gerne ville drive butikken som fri og selvstændig, og uafhængig af kæder. Det skete i 2016, og siden har butikkens navn været Hadsten Optik.

»Det giver mere frihed i forhold til kampagner, varetyper, indretning af butik med mere.«

Hun peger på, at der også er økonomiske fordele ved at være selvstændig, hvilket kunderne også får glæde af.

Hadsten Optik gør meget ud af den lokale forankring i form af støtte til områdets sports- og idrætsforeninger, kulturlivet og andet.

»For eksempel fik vi i løbet af nul komma fem 70 deltagere på Hadsten Optik-holdet ved byens Stafet for Livet forrige år. Det var et stort arbejde, hvor jeg selv var der hele vejen igennem dag og nat. Men det var også sjovt. Hele personalet stillede også op, og vi havde en campingvogn, hvor børnene sov.«

Have sit eget udtryk

Som uafhængig butik har Mette egenhændigt kunnet beslutte at flytte værkstedet ind i butikken. Ud over at kunderne her får mulighed for at se optikere i arbejde, giver det personalet et bedre overblik over kundeflowet, og de kan træde til og hjælpe hinanden i højere grad, end hvis værkstedet var adskilt fra butikken.

At være selvstændig butik betyder på den anden side mere arbejde, idet man ikke kan trække på kædens fælles tiltag. Men det opvejes af fordelene, mener Mette.

»Det er rart at vi kan have vores eget udtryk med indretning og facade, at vi kan gå i vores personlige tøj og ikke uniform, og at vi kan skabe vores egne aktiviteter, for eksempel Festlig Fredag, som både vi og kunderne kan li,« smiler Mette.

Hver fredag trækker personalet således i festtøj i form af henholdsvis kjoler og slips/butterfly, og der bydes på vin, chokolade og is til børnene. Flere af kunderne har nu taget konceptet til sig og møder op tilsvarende festligt klædt, når de skal i Hadsten Optik om fredagen.

’Vi bliver her længe’

Summen af mange års arbejde inden for optiker-branchen og livet som selvstændig, er for Mette Rasmussen en dyb tilfredshed.

»Jeg elsker at gå på arbejde. Jeg har det sjovt med kunderne og sjovt med kollegaerne. Ingen dag er ens.«

En af hendes kollegaer har i øvrigt snart tyve års jubilæum.

»Vi bliver her længe, fordi vi synes, vi har verdens bedste job og en optikerforretning, som vi synes er allerbedst.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.