Friskole deler ledelsen mellem sig: "Jeg vil se børnene i øjnene hver dag"
Viceskoleleder Trine Wad Andersen er ny skoleleder på Feldballe Friskole. Hun har delt ledelsen i tre, for også at kunne se børnenes trivsel.

»Min opgave er blandt andet at sørge for, at medarbejderne og eleverne har det godt. Desto større overskud, desto større chance for at alle kan være i vores fællesskab med plads til tid og nærvær og lære at være sig selv.«
Ordene er Trine Wad Andersens. Den tidligere viceskoleleder siden 2017 er nu skoleleder på Friskolen i Feldballe, der har 150 elever fra 0. til 9. klasse og hun har en klar målsætning om, at skolen skal være den bedste i Syddjurs.
Skolen har en lang venteliste og et godt ry blandt forældrene og børnene.
»Vi må ikke blive selvfede. Vi skal hele tiden holde os skarpe,« pointerer den tidligere læsevejleder og dansklærer, der har været uddannet lærer siden 2003.

Bygger ovenpå
Siden 1. august har hun haft titlen skoleleder. Allerede da hun blev ansat efter jobsamtalen før sommerferien, har oplæringen stået på i en glidende overgang med hjælp fra den tidligere skoleleder René Jakobsen.
»Jeg viderefører i stor stil den institution som René Jakobsen har bygget op. Men jeg kommer også til at tilføre skolen mere fokus på det pædagogiske arbejde og på at supervisere og udvikle skolen og børnehuset sammen med de ansatte og bestyrelsen,« siger Trine Wad Andersen, der udover lærergerningen har taget en diplomuddannelse som kollegialvejleder.
Blandt andet derfor har hun valgt at dele ledelsen med to andre, nemlig Mette Holm Michelsen som børnehusleder og Helene Mondrup, der nu er forretningsfører. Hun tager sig selv af den pædagogiske styring af skolen.

Alle kender alle
Hver dag har hun en ambition om gå en tur i den tidligere folkeskoles lokaler, for at følge børnenes læring. Vi er fulgt med og ser både børn og lærere hilse smilende og naturligt på Trine Wad Andersen, der går igennem det ene sammenhængende klasseværelse efter det andet ovenpå førstesalen, hvor der flere steder er skrånende lofter, men hvor stemningen er lys og naturlig.
»Jeg vil have tid til at se børnene i øjnene og at mødes med dem i deres hverdag. Jeg ønsker at være der, hvor tingene sker. Desuden hader jeg at sidde stille foran en computer hele dagen,« smiler den 42-årige skoleleder der bor på et nedlagt landbrug ikke langt fra skolen.

Børnene kommer primært fra Feldballe-skolens tidligere optageområde omkring Feldballe, men en andel kommer især fra Ebeltoft og andre steder på Djursland.
»Vi prioriterer mangfoldighed. Jeg har selv et ekstra rum i hjertet til børn med særlige behov, de skal ses og anerkendes for hvem de er. Her på skolen er det vigtigt, at du lærer dig selv at kende og ikke gør som alle andre. Men du skal også lære at anerkende andres små særheder,« forklarer Trine Wad Andersen om nogle af skolens værdier.
Tanken er en rød tråd om det hele børneliv, hvor børnene føres igennem overgangene, for eksempel fra børnehave til 0. klasse og op til de andre klassetrin. Det sker blandt andet ved en boosterordning og familiegrupper, hvor én elev fra hver årgang mødes i en fælles gruppe flere gange om året.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
Screener tidligt
Ligesom på andre skoler er der børn med læsevanskeligheder, faglige vanskeligheder og andre udfordringer.
»Vi screener tidligt, blandt andet for læsevanskeligheder, forklarer Trine Wad Andersen.
»De får hjælpen tidligt og takket være den, så klarer de sig fint,« pointerer den tidligere læsevejleder.
Skolen har et meget åbent miljø, hvor alle kender alle og er sammen på kryds og tværs i forskellige sammenhænge. Fire gange om året skifter skoleskemaet, hvor der sættes fokus på andre fag og der er ofte fagdage med specielle temaer.
»Desuden forventer vi en høj grad af forældredeltagelse, både til for eksempel rengøringsdage, men også til afslutningen på fagdagene, hvor det forventes at forældrene kommer og ser hvad deres barn har lavet.«
Trine Wad Andersen fortsætter i rollen som AKT vejleder og det er hende, der sammen med friskolens skolehund, Falco går en tur med de elever der måske har en svær periode. Her får hund og barn lov til at tale sammen.
Hun viser rundt på de lettere slidte gange i den oprindelige del af skolebygningen, hvor væggene visse steder på de to etager trænger til en ordentlig gang maling. Arbejdslørdagene har været sat på pause i et år på grund af Covid-19.
Klasserne er såkaldte sammenlæste klasser, hvor to årgange går sammen, men ofte opdeles efter fagligt niveau, eller interesser. Det betyder, at der er to lærer til godt 32 elever og ofte endda tre lærere i de små klasser.
Takket være Børnehuset på den anden side af skolegården, så huser friskolen børn fra vuggestuealderen helt op til 9. klasse.
Udskolings-miljø
Trine Wad Andersen har talt sig varm, mens hun fortæller om planerne for især de ældste årgange. De holder til i den nybyggede del af friskolen, hvor byggeriet er bæredygtigt, lyst og rummeligt.
»Vi vil gerne styrke 8. og 9. klasse og gøre undervisningen mere præget af efterskole-ånden, hvor der er mere valgfrihed i fagene og en uformel tone. Det gør vi af to årsager. Vi vil gerne fastholde de elever vi har og måske tiltrække et par stykker i de årgange. Modsat en folkeskole, hvor der er flere klasser at tage af, så har vi jo kun små klasser her på friskolen. Klassemiljøet er sårbart, hvis for mange vælger at tage på efterskole,« lyder rationalet.