Regering vil standse strejke: Hospitalsdirektør er »helt sikker på« at skuffe patienter
Det bliver atter hverdag for sygeplejerskerne - men vi skal formentlig ind i næste år, før det bliver normale tilstande på AUH.

Vi har stor respekt for sygeplejerskerne, men vi har nu så stor en pukkel af udskudte behandlinger og operationer, at vi er nødt til at gribe ind.
Omtrent sådan lød budskabet fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), da de på et pressemøde onsdag aften oplyste, at regeringen vil gribe ind i sygeplejerskernes konklift.
Det betyder, at de strejkende sygeplejersker fra Aarhus Universitetshospital formentlig kan vende tilbage på arbejde fra på lørdag.
Det betyder dog ikke, at alt dermed er tilbage ved normalen, melder hospitalsdirektør på AUH, Poul Blaabjerg.
»Det er vigtigt at sige, at der går relativ lang tid, før vi er tilbage ved normalen. Hvis man har fået en operation udskudt, vil der hos mange være en utålmodighed, og jeg er helt sikker på, at nogle vil blive skuffede over den nye tid, vi kan tilbyde dem. Det kan ligge langt ud i fremtiden,« siger han til Lokalavisen Aarhus.
Nu skal de holde ferie
Poul Blaabjerg påpeger, at der oveni de udskudte behandlinger og operationer også venter en feriepukkel forude. Sygeplejerskernes. Når de vender tilbage til deres arbejde, har sygeplejerskerne ret til at holde fire ugers ferie inden udgangen af september.
Det kommer desuden til at spille ind, at vi forventeligt vil se flere coronasmittede hen over efteråret, hvilket også vil påvirke arbejdsgangene på Aarhus Universitetshospital, lyder det fra hospitalsdirektør Poul Blaabjerg.
»Så det varer relativt langt tid, inden vi kan være tilbage ved normal drift. Sundhedsstyrelsen har en forventning om, at det vil tage hele 2022 med, og det tror jeg ikke er en helt skæv forventning,« siger han til Lokalavisen Aarhus.
Ingen ville rykke sig
Konflikten på sygeplejerskeområdet har varet i snart ti uger, og det i den tid ikke lykkedes Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner at møde hinanden.
De første sygeplejersker begyndte at strejke 19. juni. Siden da er antallet af strejkende sygeplejersker blevet udvidet tre gange.
Regeringen har onsdag bedt Folketingets partier om opbakning til at afslutte konflikten med et lovindgreb, der skal hastebehandles i Folketinget de kommende dage.
Sygeplejerskerne taber
Lovforslaget lægger sig op af den mæglingsskitse, som forligsmanden har foreslået, og som sygeplejerskerne har afvist. Det betyder, at sygeplejerskerne får en lønstigning på fem procent over tre år, og at der skal nedsættes en lønkomité.
Regeringen fremsætter lovforslaget til hastebehandling i Folketinget i morgen, 26. august, og forventer, at det træder i kraft på lørdag 28. august.
To af regeringens støttepartier, Enhedslisten og SF, har oplyst, at de vil stemme imod. Det samme har Dansk Folkeparti og Alternativet. Det ser dog ud til, at regeringen kan skaffe et flertal med hjælp fra Radikale Venstre og flere borgerlige partier.