Så stor er den indefrosne grundskyld i Skanderborg

Artiklens øverste billede
Nu kan du vælge at betale din grundskyld tilbage. Foto: Michael Wulff

Siden 2018 har boligejerne automatisk fået indefrosset eventuelle stigninger i deres grundskyld og ikke haft mulighed for at betale af på gælden.

Det er der blevet lavet om på fra andet halvår 2021, så boligejerne nu frivilligt kan vælge at betale den opsamlede gæld tilbage. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Danbolig.

Beregninger lavet af Nordea Kredit viser, at en gennemsnitlig husejer i Skanderborg Kommune skylder 7.038 kroner i indefrossen grundskyld ved udgangen af 2021.

Det er det beløb, som boligejerne nu kan vælge at betale tilbage og på den måde afvikle gælden til grundskyld.

Indefrysningen af grundskylden er et resultat af det politiske forlig ’Tryghed om boligbeskatningen’ fra 2017, hvor det blev besluttet, at det ikke længere skulle være muligt at blive beskattet ud af sin bolig.

I stedet skulle fremtidige stigninger i boligskatterne indefryses og første betales den dag, hvor boligen skulle sælges.

Indtil nu har boligejerne ikke haft mulighed for at betale af på eventuelle stigninger i deres grundskyld og har i stedet fået et lån svarende til beløbet hos kommunen. Men nu kan boligejerne selv beslutte, om de vil betale den opsparede gælde tilbage og eventuelle kommende stigninger i grundskylden.

»Det er positivt, at boligejerne nu kan vælge ordningen fra eller til, og i langt de fleste tilfælde er de indefrosne beløb af en overskuelig størrelse. For mange familier er det derfor en overkommelig opgave at afvikle gælden til grundskyld, hvis de ønsker det,« siger Claus Dalsgaard, indehaver af danbolig Skanderborg/Hørning.

Tjek din indefrosne grundskyld

Indefrysningen er foreløbigt rente- og gebyrfri, men fra 1. januar 2024 begynder der at løbe renter på. Renten fastsættes én gang årligt som den effektive rente på alle udestående realkreditobligationer for de foregående tolv måneder, og var renten blevet fastsat for 2021, var den landet på 0,47 procent.

Det er positivt, at boligejerne nu kan vælge ordningen fra eller til, og i langt de fleste tilfælde er de indefrosne beløb af en overskuelig størrelse.

Claus Dalsgaard, indehaver af danbolig Skanderborg/Hørning

»Det er en meget lav rente, og har man brug for at låne penge, er det ikke nogen dårlig ide at fortsætte med at indefryse fremtidige stigninger. Stiger realkreditrenterne i de kommende år, vil indefrysningsrenten også stige, mens det modsatte gør sig gældende, hvis renten falder.«

Størrelsen på den opsparede gæld kan findes ved at tjekke årsopgørelsen for 2020 for kommunale ejendomsskatter. På ejendomsskattebilletten for 2021 står der, hvor stort et beløb der indefryses i 2021. Begge dokumenter er sendt til e-Boks med kommunen som afsender.

Ønsker du at framelde dig ordningen, skal du ind på borger.dk og søge på indefrysning. Det er ikke muligt at fortryde beslutningen og få det indefrosne beløb retur, men man kan godt på et senere tidspunkt beslutte at indgå i indefrysningen igen, hvorfor fremtidige betalinger vil blive indefrosset.

Hvis man ikke foretager sig noget, vil ordningen fortsætte som hidtil, hvor beløbet løbende indefryses. Vælger man at fortsætte med at være en del af indefrysningsordningen, skal det indefrosne beløb betales tilbage, senest når boligen skal sælges.

sas

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.