Udgravning: Nyere jernalder er dukket op i Haldum

Stolpehuller, jord med rester af korn og en tildækket brønd fortæller om livet i Haldum for 1600-1700 år siden.

Artiklens øverste billede
Museumsinspektør Rasmus Birch Iversen og råstofgeolog Gry Gasser Erlandsen ved udgravningen. I baggrunden arkæologerne Trine Fristed og Simone Nørgaard Mehlsen. Foto: Anette Bonde.

Tirsdag i sidste uge inviterede Nymølle Stenindustri og Moesgaard Museum naboer og opland på besøg, så de kunne se den nye udgravning i Haldum Grusgrav.

»Vi vil gerne invitere naboerne. Nogle af gårdene heromkring bor midt i fortiden. Et bysamfund som har ligget her i tusindvis af år,« fortæller råstofgeolog Gry Gasser Erlandsen, Nymølle Stenindustrier.

Hun fortæller, at Nymølle Stenindustrier ønsker at bidrage til godt naboskab, og hun inviterer derfor gerne naboer til dialog om virksomhedens aktiviteter.

I alt fandt næsten 50 lokale borgere vej for at høre om udgravningen. De var meget glade for initiativet og der var stor spørgelyst. Sjovt nok blev der under besøget fundet halvdelen af en drejekværn i et af stolpehullerne. Foto: Anette Bonde.

’Jord i poser er guld’

Arkæologer fra Moesgaard Museum er i øjeblikket ved at afdække spor i grusgraven efter en landsby fra yngre jernalder, det vil sige cirka 300-400 år efter Kristus, også kaldet romersk jernalder og folkevandringstid..

Der er blevet gravet søgespor på et areal på 4 hektar i den sydlige del af Haldum Grusgrav ud mod Vittenvej. For to uger siden blev overfladejorden gravet af 1 hektar af arealet, og den gule undergrund dukkede frem. De første spor viser gårde, og ifølge museumsinspektør Rasmus Birch Iversen er der tale om væsentlige fortidsminder.

På den glatte overflade er sporene efter husenes stolpehuller nu markeret med pinde, en brønd er afdækket så man kan se dybde og jordlag, og en stor affaldsgrube vidner om menneskenes liv på pladsen. Nogle af stolpehullerne er udgravet, og noget af jorden er samlet i poser til nøjere gennemsyn.

»Jord i poser er vores guld,« fortæller Rasmus Birch Iversen.

»Det stammer fra stolpehuller, og tit finder vi kornrester i jorden. Det fortæller hvilket landbrug, man har haft, og man kan tidsbestemme ved hjælp af kulstof 14.«

Han oplyser, at man også har fundet sjældne vidnesbyrd om huse bygget med parallelle væggrøfter, nærmest som hulmure.

Arkæolog Trine Fristed gør notater. I baggrunden arkæolog Simone Nørgaard Mehlsen. Foto: Anette Bonde.

Receptionsbygning

På en skitse over udgravningspladsen viser Rasmus Birch Iversen stolpehullerne fra et 15 meter langt hus. Det har været en såkaldt økonomibygning til et større hus, der formentlig har ligget længere nede mod Vittenvej. Økonomibygninger blev for eksempel brugt til trælle, som modtagelses- eller receptionsbygning for høvdingens gæster og drikkelag, som ekstra stald etc.

Jernalderens mennesker byggede efter de samme omhyggelige forskrifter for placering og indretning af husene. De lå for eksempel øst-vest-vendte og med staldafdelingen i husets østlige ende.

»Så undgår man lugten fra stalden. Til gengæld får man den, når vinden er i øst, som den tit er om sommeren.«

Deres husdyr var køer, heste, får, høns, grise. På de skovrige strækninger på Sjælland var der flest grise, mens hedestrækningerne i Jylland snarere indbød til fårehold.

Museet blev færdigt på den aktuelle udgravning i sidste uge. Derefter sker der en frigivning fra Mosgaard Museum, og Nymølle Stenindustri rykker ind.

Udgravningen ved Haldum og dens resultater kommer til at indgå i den nationale database ’Fund og fortidsminder’, der fortæller om Danmarks fortid.

Næste etape i Haldum Grusgrav starter til foråret.

Godt samarbejde

Nymølle Stenindustri har selv sendt bud efter Mosesgaard Museum, inden man skulle i gang på det nye område, oplyser råstofgeolog Gry Gasser Erlandsen.

Hun glæder sig over det fine samarbejde, man har med museet, idet man herfra strækker sig langt for at komme ud, så Nymølle Stenindustri kan komme videre med deres udvindinger.

»Vi glæder os til at komme i gang, vi har brug for råstofferne.«

Rasmus Birch Iversen returnerer roserne. Han oplyser, at der ikke altid er så godt et samarbejde mellem museum og grusgrave.

»Vi er meget glade for dette samarbejde.«

Det er Nymølle Stenindustrier, der betaler for udgravningerne.

Rasmus Birch Iversen ved en stor affaldsgrube. Disse er typisk fyldt med keramik og komposteret husdyrgødning. Foto: Anette Bonde.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.