Grønt flag: Molsskolen blæser til klimakamp
Skolen har altid været rodfæstet i sine naturrige omgivelser, men tirsdag blev det officielt. Skolen er nu en del af projektet Grøn Skole, der arbejder for en bæredygtig fremtid – og det forpligter.

Hele Molsskolen var tirsdag mødt op på plænen foran hovedindgangen, da borgmester Ole Bollesen hejste et grønt flag op i skolens flagstang. Flaget er et symbol på, at skolen nu er en del af undervisningsprogrammet Grøn Skole. Her undervises eleverne i bæredygtig udvikling med natur, miljø og udeliv i fokus. Skolerne har, ifølge skoleleder Claus Peter Olesen, en særlig forpligtelse når det kommer til klimakamp.
»Vi har børnene de bedste timer på dagen, og vi skal lave noget vigtigt med dem. Det gør vi også hver dag, men der er bare intet, der er mere vigtigt end bæredygtighed og miljø,« siger Claus Peter Olesen.
Han mener, at unge i dag er enormt passionerede omkring klimaet, men at de måske ikke altid ved, hvordan de skal kanalisere deres energi og entusiasme.

»Hvis ikke vi gør indsats i forhold til bæredygtighed, så er det der jo bare et flag.«
»Det kan godt være, de ikke kan blive Greta Thunberg allesammen, det kan de jo ikke, men de vil gerne gøre en forskel. Det er jo noget, der er vigtigt for børn og unge i dag,« siger han, og bakkes op af borgmester Ole Bollesen.
»Det er også en del af den demokratiske proces at involvere de unge i sådan noget her, så de føler, de kan få bare en lille smule indflydelse. Hvis natur er noget de brænder for, så er det et stærkt symbol at sende, at vi gør et eller andet her på stedet,« siger han med henvisning til Molsskolen.

Skole med grønne rødder
Udover et øget fokus på bæredygtighed i forhold undervisningen, er det grønne flag også et signal til omverdenen. Molsskolen grænser som bekendt op til nationalparken, og dermed er naturen indlejret i skolens DNA. Det vil skolen nu have endnu mere fokus på - også udadtil.
»Vi har måske ikke skudt brystet så meget frem, og pralet så meget lige med den del af det. Det tror jeg, vi skal gøre mere, for det betyder noget for befolkningen og for personalet, at vi er en skole, der kerer sig om naturen. Det er vigtigt.«
»Det er ikke et quick fix, men hvis vi arbejder for det, og får børnene med til det, så vokser der en generationen op, der siger »det her det er altså vigtigt for os,« og så har vi for alvor gjort en forskel.«
Claus Peter Olesen understreger da også, at det grønne flag forpligter begge veje. Hvis skolen profilerer sig på, at være grøn, så holder det kun så længe som skolen rent faktisk gør noget aktivt.
»Hvis ikke vi gør indsats i forhold til bæredygtighed, så er det der jo bare et flag,« siger han med henvisning til den grønne fane, der, fra i dag af, vajer højt over Molsskolen.
Udeliv i fokus
Skolens aktive indsats er i høj grad bundet op på eleverne. De får ifølge skolederen indflydelse på flere vigtige områder. For eksempel når det kommer til udeundervisning. Omfanget af udeskole afhænger nemlig også i høj grad af eleverne.
»Hvis eleverne i et miljøråd kan være med til at presse på for at have flere udetimer, jamen så kommer det også til at ske i større grad,« siger han.
Samtidig fremhæver han også, at genbrugsordningerne kun kommer til at virke, hvis eleverne rent faktisk putter affaldet i de rigtige skraldespande. Hvilket også kræver en indsats fra skolens side.
»Der skal en pædagogisk indsats til. Eleverne skal vide, hvad blød plast er, hvad hård plast er og alle de der ting. Der har vi en super vigtig opgave,« fortæller han.
Claus Peter Olesen fremhæver også, at der er en enorm værdi i, at børnene ser det konkrete resultat af en bæredygtig indsats. Eksempelvis når indskolingseleverne er ude og indsamle data fra en kvadratmeter sprøjtet og trimmet græs, for derefter løbende at følge udviklingen, når den kvadratmeter får lov til at vokse vildt.
»Så skulle der jo gerne komme flere biller og flere sommerfugle, og så får de den læring; de helt konkrete oplevelser, og det tror jeg rykker mere end en times undervisning i klassen, hvor vi fortæller om fødekæder. Det er jo håndgribeligt på en helt anden måde,« siger han.
Kommunen bakker op
For borgmester Ole Bollesen er det vigtigt at vise, at kommunen bakker op om grønne tiltag såsom Grøn Skole. Han har før været ude med et grønt flag til en børnehave i Ugelbølle, og han håber, at flere institutioner på Syddjurs får mulighed for at følge trop.
»Det er jo et langt sejt træk at gøre Syddjurs mere bæredygtig. Det er ikke et quick fix, men hvis vi arbejder for det, og får børnene med til det, så vokser der en generationen op, der siger »det her det er altså vigtigt for os,« og så har vi for alvor gjort en forskel,« siger borgmesteren.
Hvorvidt flere skoler i Syddjurs Kommune følger trop, må tiden vise. I dette skoleår vajer det grønne flag i hvert fald højt over Molsskolen.