Væk fra Aarhus: Her flytter børnefamilierne hen, når de skal bo billigere

Skanderborg og Silkeborg kommuner tiltrækker flest børnefamilier, og nu har Randers også et flytteoverskud i forhold til Aarhus, viser flyttetal fra 2020.

Artiklens øverste billede
Parret Simon Lund Sørensen og Louise Yde har købt hus i Odder og er en af de mange børnefamilier, som har forladt Aarhus til fordel for en billigere nabokommune. Foto: Tobias Nicolai

Det er i grunden ret simpelt.

Jo tættere på Aarhus, jo dyrere.

»Beder, Malling og Mårslet er ganske vist forholdsvis tæt på Odder, men alle tre byer er et niveau over Odder i pris, og jo tættere man kommer på Aarhus, jo mere stiger priserne.«

Det siger Jesper Lund, daglig leder af Home i Odder, der finder hus til mange børnefamilier fra Aarhus.

»Den forøgelse, der sker af indbyggertallet i Odder, er primært tilflyttere fra Aarhus, og det skyldes især den store prisforskel mellem Odder og Aarhus,« siger han.

Som priseksempel oplyser mægleren, at en villa på 150 kvm i Odder Kommune i gennemsnit koster 2.490.000 kroner og i Aarhus 4.125.000 kroner. Og det samme billede er der på grundpriserne, hvor grunde i Odder ligger omkring 900.000-1,3 million kroner og i f.eks. Malling på 1,5-1,6 million kroner.

For at holde på børnefamilierne er Aarhus Kommune på vej med en temaplan med udstykning af 3.600 grunde over de næste 10 år, og det vil få en effekt, vurderer Jesper Lund, men nogle børnefamilier vil stadig vælge Odder.

»Det vil helt sikkert fastholde flere købere i Aarhus, men grundpriserne i Aarhus vil fortsat ligge 0,5-1 million kroner højere end i Odder. Derfor vil der stadig være børnefamilier, som vælger at købe i Odder for at spare de penge, som så kan bruges på at bygge et lidt større og bedre hus på grunden,« siger han.

Ligesom Odder trækker områder som Skanderborg, Ry, Silkeborg, Hinnerup, Søften og Syddjurs også børnefamilier ud af Aarhus Kommune, og de seneste tal for den såkaldte ”flyttebalance” viser, at Skanderborg Kommune, der også omfatter de store udstykninger i Ry, er den største magnet i øjeblikket. Aarhus ”afleverede” i 2020 i alt 710 borgere til Skanderborg Kommune.

Efter Skanderborg følger Silkeborg Kommune, som siden åbningen af motorvejen til Aarhus i 2016 har oplevet en stor tilflytning. Efter Silkeborg følger Syddjurs og Favrskov Kommune, der blandt andet tiltrækker Aarhus-børnefamilier med byggegrunde og parcelhuse i Søften- og Hinnerup-områderne tæt på Aarhus.

I forhold til flyttebalancen i 2018 er Randers Kommune nu også tilføjet som en rød kommune med et overskud i forhold til Aarhus, da der i 2020 også var en nettoudflytning fra Aarhus til Randers.

For kommuner længere fra Aarhus som f.eks. Viborg og Herning er billedet fortsat, at de afgiver borgere til Aarhus, typisk ved at sende en masse unge studerende til Aarhus, hvorimod de ikke – endnu i hvert fald – får lige så mange tilflyttende børnefamilier.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.