I Stærehuset skal børnene have plads til at opdage verden
Stinne Moseby har taget springet og startet sin egen pasningsordning op. Filosofien er ifavnsk.

På tæppet i stuen sidder Sia på ni måneder roligt og undersøger det farverige legetøj. Indtil videre er hun eneste barn i den nyoprettede pasningsordning Stærehuset på Meilgaardsvej ved Glesborg.
Det er Sias mor Stinne Moseby, der har startet Stærehuset. Hun er på barsel lidt endnu, men allerede fra næste måned håber Stinne Moseby på, at Sia får en flok andre små legekammerater at dele hverdagen med.
Stinne Moseby er uddannet socialpædagog og socialrådgiver, og igennem mere end 25 år har hun arbejdet med børn i vuggestuer, børnehaver, SFOer, klubber og i privat børnepasning. Nu var tiden imidlertid modn til at gøre noget andet.
»Det er noget, jeg har ønsket mig i mange år, og nu er jeg et sted i mit liv, hvor jeg synes, det passer ind. Jeg vil gerne tilbage til noget andet, hvor der er en ordentlig normering. Et sted hvor børnene har plads til at opdage verden,« fortæller Stinne Moseby.
Jeg hører fra mange forældre, at nærværet med hjemmeundervisning- og pasning har gjort rigtig meget godt for dem. Det vil jeg gerne bygge videre på
Vigtig tryghed
Hun har plads til fire børn i Stærehuset, hvor hun arbejder ud fra filosofien ’ifavnsk’. Det udspringer af det engelske ’attachment parenting’, og går i store træk ud på at skabe en sund tilknytning hos barnet ved masser af nærhed og tryghed.
Blandt andet derfor råder Stinne Moseby over bæreseler, som børnene kan bæres i, hvis der er behov for det.
»Børnene skal jo ikke holdes tæt, hvis de ikke har behov for det, men mit udgangspunkt er at skabe tryghed. Børns tilknytning sker i de første tre år, så det bedste er faktisk, at de er derhjemme. Det kan vi bare ikke i det samfund, vi har indrettet, så jeg tænker, at det næstbedste må være en anden voksen, hvor børnene føler tryghed,« siger Stinne Moseby.
Ro på forældrene
Det er ikke kun børnene, Stinne Moseby vil give lidt ekstra ro i hverdagen. Det gælder også forældrene. Derfor er der heller ikke et fast tidspunkt, hvor børnene skal være afleveret i Stærehuset, og forældrene må i princippet blive så længe, de har behov for det.

Tanken er, at børnene også kan mærke, at forældrene er velkomne. Det skaber tryghed, mener Stinne Moseby.
»Der vil altid være plads til, at forældrene kan sidde her både morgen og eftermiddag og få en kop kaffe og snakke om dagen. Det skal være et hjemligt sted, hvor forældre og børn sammen finder ud af, hvornår det er ok, at forældrene går. Derfor får indkøringen af børnene også bare lov at tage den tid, det tager. Jeg tror, det er vigtigt, og der er kommet ekstra fokus på det efter corona. Jeg hører fra mange forældre, at nærværet med hjemmeundervisning- og pasning har gjort rigtig meget godt for dem. Det vil jeg gerne bygge videre på,« konstaterer Stinne Moseby.