Toppolitiker satte fokus på vand ved Ry

SFs partiformand Pia Olsen Dyhr kom forbi for at snakke drikkevandsfond, der skal sikre rent vand i hanerne.

Artiklens øverste billede
Formanden for Skanderborg Vandsamarbejde Kim Mortensen (tv) og Jens Gammelgaard, svineavler og formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg fik en god snak med politikerne. De var enige om, at rent drikkevand har høj prioritet. Foto: Wulff

Mødet skulle handle om grundvand, men regnvandet holdt også sit indtog i heftige byger, da SFs partiformand Pia Olsen Dyhr steg ud af bilen mandag 16. august på Lundhøjvej nær Ry for at bevæge sig ned til boringerne, der sørger for rent drikkevand til Rys borgere.

Humøret var højt, da de to SF-partifæller Claus Leick og Pia Olsen Dyhr mødtes ved vandboringerne nær Ry. Foto: Michael Wulff

Her skulle hun have den orientering om de lokale forhold, som partifællen og udvalgsformand for Miljø og Plan Claus Leick kunne give hende.

Mødte lokale aktører

Pia Olsen Dyhr fik lejlighed til at møde to aktører på området: Jens Gammelgaard, svineavler og formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg samt formanden for Skanderborg Vandsamarbejde Kim Mortensen.

Vores drikkevand er truet. Jeg er alvorligt bange for, at vi ender med at købe drikkevand i plastikflasker, hvis ikke vi gør noget drastisk nu.

Pia Olsen Dyhr (SF)

Anledningen til mødet på marken var den, at SFs primære krav til de kommende finanslovsforhandlinger er ønsket om en drikkevandsfond på otte milliarder kroner, penge som skal sikre drikkevandet fremover.

»Folk tænker måske, at det er mange penge. Men det er det ikke,« siger Pia Olsen Dyhr under paraplyen.

»Det skal være penge, som staten kan låne ud til vandværker, der så kan skabe ordentlige forhold omkring boringerne, fx, ved at tage jord ud af drift og betale landmanden det, der skal til. Hermed kan det rene drikkevand sikres, vandprisen kan øges og penge sendes retur til fonden,« foreslår SF-formanden.

I baggrunden ses den mark, hvor der indtil 2018 var en stor jordbærplantage. Den blev nedlagt samtidig med sprøjteforbuddet. Foto: Wulff

Sprøjteforbud

I 2018 besluttede Skanderborg Byråd at indføre sprøjteforbud med pesticider flere steder ved Ry og i Låsby. Det skabte en stor debat, og netop der, hvor Rys vandboring og politikerne mødes med de to formænd i dag, har de udsigt til de marker, som der tidligere blev dyrket jordbær på.

Landmanden valgte dengang at lukke sin jordbærproduktion.

»Vi er alle fuldstændig enige om, at drikkevandet skal sikres. Men det strander på spørgsmålet om økonomien, erstatninger til landmændene og metoderne,« siger Claus Leick.

»Og nu haster det med en løsning, hvis vandet skal kunne drikkes fremover fra boringerne.«

Grundvandsparker

Derfor ønsker SF at etablere grundvandsparker for de otte milliarder. Det skal være muligt at opkøbe arealer, gøre dem sprøjtefrie og eventuelt lave vild natur på de samme arealer.

»Vores drikkevand er truet. Jeg er alvorligt bange for, at vi ender med at købe drikkevand i plastikflasker, hvis ikke vi gør noget drastisk nu. Vi skal danne ring om vores drikkevand og sikre det mod alle former for forurening,« siger Pia Olsen Dyhr.

Fedt at forlade Borgen

Regnen er holdt op og partiformanden glæder sig over, at hun endnu engang har kunnet holde møde langt fra Borgen.

”Det er det fedeste ved at være politiker at komme ud og snakke med andre mennesker. Vi tager gerne diskussioner med vandværkerne og landbruget. Det gælder om nå hinanden og få en fælles løsning. Det er det bedste,” siger Pia Olsen Dyhr, inden hun fortsatte sin tur til en svinefarm længere nordpå i Jylland.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.