Toppolitiker satte fokus på vand ved Ry
SFs partiformand Pia Olsen Dyhr kom forbi for at snakke drikkevandsfond, der skal sikre rent vand i hanerne.

Mødet skulle handle om grundvand, men regnvandet holdt også sit indtog i heftige byger, da SFs partiformand Pia Olsen Dyhr steg ud af bilen mandag 16. august på Lundhøjvej nær Ry for at bevæge sig ned til boringerne, der sørger for rent drikkevand til Rys borgere.
Her skulle hun have den orientering om de lokale forhold, som partifællen og udvalgsformand for Miljø og Plan Claus Leick kunne give hende.
Mødte lokale aktører
Pia Olsen Dyhr fik lejlighed til at møde to aktører på området: Jens Gammelgaard, svineavler og formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg samt formanden for Skanderborg Vandsamarbejde Kim Mortensen.
Vores drikkevand er truet. Jeg er alvorligt bange for, at vi ender med at købe drikkevand i plastikflasker, hvis ikke vi gør noget drastisk nu.
Anledningen til mødet på marken var den, at SFs primære krav til de kommende finanslovsforhandlinger er ønsket om en drikkevandsfond på otte milliarder kroner, penge som skal sikre drikkevandet fremover.
»Folk tænker måske, at det er mange penge. Men det er det ikke,« siger Pia Olsen Dyhr under paraplyen.
»Det skal være penge, som staten kan låne ud til vandværker, der så kan skabe ordentlige forhold omkring boringerne, fx, ved at tage jord ud af drift og betale landmanden det, der skal til. Hermed kan det rene drikkevand sikres, vandprisen kan øges og penge sendes retur til fonden,« foreslår SF-formanden.
Sprøjteforbud
I 2018 besluttede Skanderborg Byråd at indføre sprøjteforbud med pesticider flere steder ved Ry og i Låsby. Det skabte en stor debat, og netop der, hvor Rys vandboring og politikerne mødes med de to formænd i dag, har de udsigt til de marker, som der tidligere blev dyrket jordbær på.
Landmanden valgte dengang at lukke sin jordbærproduktion.
»Vi er alle fuldstændig enige om, at drikkevandet skal sikres. Men det strander på spørgsmålet om økonomien, erstatninger til landmændene og metoderne,« siger Claus Leick.
»Og nu haster det med en løsning, hvis vandet skal kunne drikkes fremover fra boringerne.«
Grundvandsparker
Derfor ønsker SF at etablere grundvandsparker for de otte milliarder. Det skal være muligt at opkøbe arealer, gøre dem sprøjtefrie og eventuelt lave vild natur på de samme arealer.
»Vores drikkevand er truet. Jeg er alvorligt bange for, at vi ender med at købe drikkevand i plastikflasker, hvis ikke vi gør noget drastisk nu. Vi skal danne ring om vores drikkevand og sikre det mod alle former for forurening,« siger Pia Olsen Dyhr.
Fedt at forlade Borgen
Regnen er holdt op og partiformanden glæder sig over, at hun endnu engang har kunnet holde møde langt fra Borgen.
”Det er det fedeste ved at være politiker at komme ud og snakke med andre mennesker. Vi tager gerne diskussioner med vandværkerne og landbruget. Det gælder om nå hinanden og få en fælles løsning. Det er det bedste,” siger Pia Olsen Dyhr, inden hun fortsatte sin tur til en svinefarm længere nordpå i Jylland.