Konservator: Hornslet pige slap gennem mikroskopisk nåleøje

Lucia Lund Christensen, 19, er begyndt på uddannelsen som konservator ved Det Kongelige Akademi i København. Uddannelsen krævede i år et snit på minimum 11,3 til studentereksamen, det højeste af alle. Det klarede Hornslet pigen, der sammen med sin kæreste nu er i fuld gang med at finde fodfæste i en lejlighed på Amager og i uddannelsesmiljøet.

Artiklens øverste billede
19 årige Lucia Lund Christensen - foran Rosenholm Slot - klar til at søge nye horisonter i København på uddannelsen som konservator. Foto: Lars Norman Thomsen

Lucia Lund Christensen kunne smile stort, kramme løs og række armene glædestrålende i vejret, da det tidligere på sommeren stod skåret ud i pap, at hun var blevet optaget på drømmeuddannelsen som Konservator ved Det Kongelige Akademi i København.

Bacheloruddannelsen tager tre år. Herefter bygges der yderligere to år på. Kandidatuddannelsen i konservering er en tværfaglig uddannelse, der bygger videre på det håndværk og de metoder, du har lært på bacheloruddannelse

Det er hulens svært at komme ind på den lille nicheuddannelse, og det vidste Lucia Lund Christensen godt, men hun var fast besluttet på at forfølge sin drøm.

I år løb uddannelsen med førstepladsen i år i forhold til karaktergennemsnit, og det kom som en stor overraskelse for mange – ikke mindst for uddannelsesstedet selv.

11,3 var mindstekravet på kvote 1, og det opfyldte superstudenten Lucia Lund Christensen, der dimitterede fra Egå Gymnasium i juli, til fulde.

»Jeg var vildt opsat på at komme ind,« siger Lucia Lund Christensen.

»Hvis jeg ikke kom ind nu, skulle jeg nemlig vente i hele fire år, før muligheden bød sig igen, fordi linjen som kunstkonservator kun udbydes hvert fjerde år.«

Hun havde heller ikke forestillet sig, at kravet for at komme ind på uddannelsen ville have været så høj. Hun forsøgte først at komme ind via kvote 2, men marginalerne manglede i slutspurten.

»Jeg sov ikke meget den nat sidst i juli, hvor jeg dagen efter sammen med mange andre unge ville få at vide, om vi var kommet ind på drømmestudiet. Derfor var det også helt surrealistisk, da jeg fik at vide, at den var god nok. Jeg var optaget.«

Jeg sov ikke meget den nat sidst i juli, hvor jeg dagen efter sammen med mange andre unge ville få at vide, om vi var kommet ind på drømmestudiet. Derfor var det også helt surrealistisk, da jeg fik at vide, at den var god nok. Jeg var optaget.

Lucia Lund Christensen

Passionen for tegning

Lige siden hun kunne holde på en blyant har Lucia Lund Christensen været vild med at tegne. Hun flygter nærmest ind i en boble, når hun tegner og glemmer tid og sted.

»Nogle vil måske hævde, at jeg er lidt nørdet, men jeg tegner udelukkende af lyst.«

»Jeg tror, det er gået i arv fra min mor og min morfar. Min morfar var meget kunstnerisk anlagt, spillede meget musik, han malede desuden og udstillede flere gange,« fortæller hun.

Morfaderen Jørgen Nørlund Christensen var praktiserende læge i Hornslet i perioden 1964 til 2002. Lucia Lund Christensens bedsteforældre på mødrene side blev boende i den store hvide lægevilla på Tendrupvej, til de i 2005 solgte et stykke af den store grund fra og byggede hus i deres oprindelige baghave.

Når Lucia Lund Christensen valgt Egå Gymnasium var det ikke mindst på grund af gymnasiets tegnehold. Traditionen med at tegne er stærk på gymnasiet. Tegneholdet har således hele 4 år i træk vundet gymnasie-DM /tegnebattle og er 4-dobbelte udbesejrede mestre indtil videre.

«Her mødte jeg nogle meget dygtige undervisere, og jeg har altid været glad for at lære nyt og få ny viden. Det fik jeg bestemt i Egå,« siger hun.

Underviser på Rosenholm

Lucia Lund Christensen har tidligere været elev på Kulturskolen Syddjurs ambitiøse Art Factor hold. Det var qua sit engagement her, at hun fik mulighed for at udstille på Danmarks største censurerede udstilling for unge, Ungdommens Vårsalong.

I den forgangne sommerferie underviste hun på Rosenholm Slot på sommerkurset ’Genstandstegning på Rosenholm slot’ sammen med en ligesindet inden for tegnekunsten, Emil Karstensen.

De to udstillede sammen nogle af deres værker på Rosengården i Hornslet i 2020.

»Der har været en god oplevelse at være i underviserens rolle og skulle give noget videre til andre, som også har en passion for det at tegne.«

Det smukke renæssanceslot i Hornslets udkant har Lucia Lund Christensen altid haft et særligt tilhørsforhold til.

Også på grund af maleren Arild Rosenkrantz, der boede og virkede som kunstmaler på slottet fra 1940 til 1962.

Hans tidligere lejlighed og atelier på slottet blev i 2017 omdannet til galleri, hvor der hvert år vises en udstilling med forskelligt tema.

»Tiden arbejder for Arild Rosenkrantz’ kunst i takt med den øgede interesse for esoteriske og spirituelle spørgsmål. Den ses især blandt unge, som med et holistisk natursyn vender sig bort fra materialismen og i stedet engagerer sig i cirkulær økonomi og bæredygtige løsninger – også på det åndelige plan,« skrev kunstkritikeren og forfatteren Lisbeth Bonde i Kristeligt Dagblad sidste år i anledning af udgivelsen af Arild Rosenkrantz’ erindringer med 62 års forsinkelse.

For at bevare

At konservere betyder at bevare. Konservatorer istandsætter og bevarer ting, der har kulturhistorisk værdi og derfor skal gemmes for eftertiden. Det drejer sig fx om kunstværker, bøger, fotos, beklædningsgenstande og andre brugsgenstande.

Lucia Lund Christensen vaklede lidt mellem kunsthistorie og konservator, men i sidste end var det sidstnævnte som løb med palmerne.

»Jeg synes, det er vigtigt at bevare og sikre gamle malerier til eftertiden. Fremtidige generationer skal også kunne få glæde af historien. Det er min ambition at få lov til at give et stykke kulturhistorie videre til kommende generationer.«

Som færdiguddannet konservator vil Lucia Lund Christensen typisk finde arbejde inden for museumsverdenen, på biblioteker og i arkiver. Det kan også være i private værksteder, der udfører konserveringsarbejde for de statslige samlinger.

Ud i fremtiden drømmer hun om at komme til Frankrig, når uddannelsen er i hus.

Foreløbig gælder det et nyt liv i København de næste fem år sammen med kæresten, der skal læse økonomi.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.